Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / U20-landslagene til nordisk
Karyn Sanford blir en viktig spiller for Norges lag som er med i nordisk og B-EM for U20 denne sesongen. Her er den tidligere Ulriken-spilleren i aksjon mot Hellas under U20-EM i Skopje i juli i år. Den 18-årige guarden spiller nå for University at Albany i NCAA Div. 1.
FOTO: FIBA.COM
Karyn Sanford blir en viktig spiller for Norges lag som er med i nordisk og B-EM for U20 denne sesongen. Her er den tidligere Ulriken-spilleren i aksjon mot Hellas under U20-EM i Skopje i juli i år. Den 18-årige guarden spiller nå for University at Albany i NCAA Div. 1. FOTO: FIBA.COM

U20-landslagene til nordisk

NBBF sender seks ungdomslandslag til nordisk og B-EM i 2023. Nordisk mesterskap skal nå ha ny U20-klasse sammen med U18 i Södertälje, mens U16 forblir i finske Kisakallio.

Basketballforbundets styre bestemte i helgen hvilke landslag som skal få delta internasjonalt i 2023-sesongen:

* U20-landslagene kommer med i nordisk, men kun U20 kvinner deltar i EM, ikke U20 menn.

* U18- og U16-lagene er som tidligere med både i nordisk og B-EM.

* U15-lagene har regionale samlinger og har ingen planlagte turneringer, men skal forberedes til satsingen i U16-klassen.

Opplegget for samlinger i forkant av nordisk og EM endres. Det blir færre helger og tidligere laguttak med maksimalt 16 spillere til første samling i juni.

– Vi har færre samlingshelger, men like mange samlingsdøgn, understreker Brent Hackman, sportssjef i NBBF.

– Opplegget blir mer kompakt i forkant av turneringene, det blir mindre reisebelastning for tilreisende spillere og lettere å ivareta den sportslige utviklingen når vi ikke får så mye «luft» mellom samlingene, forklarer han.

Samlingsdatoer for de forskjellige landslagene er lagt ut på basket.no. Her er også datoene for nordisk mesterskap og B-EM.

U16-nordisk forblir i Kisakallio i Finland, mens U18 flyttes til Södertälje, sammen med U20.

U18 kvinner går en uke i forkant, fordi U18-landslagene skal ut i EM allerede 30. juni.

 

– For stort gap

U20-jentene er 03-årgangen som spilte seg til semifinale i B-EM i U16-klassen og som spilte seg til 7.- plass med ti «underårige» i årets U20-EM i Skopje. Nå får de sjansen både i nordisk og EM, mens U20 menn skal spille nordisk.

– Med senioraktiviteten vi har spesielt på herresiden nå, er det et for stort gap fra U18 menn til senior menn. Vi vil ha et landslag mellom for å introdusere og implementere spilleprinsippene på seniorlandslagene, forklarer Brent Hackman.

– På kvinnesiden er U20 allerede en del av seniorsatsingen, og siden senior kvinner ikke har noen offisiell turnering denne sesongen, er det viktig at vi deltar med U20-gruppen, legger sportssjefen til.

 

U15-spillere aktuelle på U16-landslag

U15-landslagene må derimot vente.

– På jentesiden har det ofte vært flere U15-spillere som har deltatt på U16 på grunn av antall spillere som satser i den aldersgruppen. Da er det naturlig at vi skyver litt på det, men U15-spillere vil være aktuelle for U16-landslaget denne sesongen, presiserer sportssjefen.

– Blant guttene har det vært utrolig vanskelig å ta ut U15-landslag med så mange spillere som deltar regionalt. Det er også vanskelig fordi det ikke er noen nasjonal turnering, mens vi i U16 kan ha NM som siste uttakskriterium.

– Basketfaglig sett ser vi også behovet for regionale samlinger med U15 for å introdusere spilleprinsipper og ferdighetstrappen inn mot U16, fremfor taktikk i kampsituasjoner, sier Hackman.

 

Trenerteamene snart klare

Avklaringen om satsing på U-landslag betyr også at trenerkabalen er i ferd med å gå opp og at trenerteamene kan være klare og bli offentliggjort i løpet av en uke eller to.

– Vi venter ennå på svar fra noen av de forespurte trenerne, opplyser Brent Hackman.

 

NORGES U-LANDSLAG I TURNERINGER 2023

18.- 22. juni: Nordisk U18 kvinner, Södertälje

27. juni - 2. juli: Nordisk U18 menn, U20 menn og U20 kvinner, Södertälje (Sverige)

29. juni – 4. juli: Nordisk U16 kvinner og U16 menn, Kisakallio (Finland)

30. juni – 9. juli: B-EM U18 kvinner, sted ikke bestemt

21.- 30. juli: B-EM U18 menn, Matosinhos (Portugal)

28. juli – 6. august: B-EM U20 kvinner, Craiova (Romania)

4.- 13. august: B-EM U16 menn, Pitesti (Romania)

10.- 19. august: B-EM U16 kvinner, sted ikke bestemt

 

FIBA ventes å offentliggjøre arrangør for B-EM U18 kvinner og U16 kvinner i styremøte denne uka.