Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / U15-landslagene tar form
Alejandro Ceperuelo Aula fra Fyllingen er én av 20 spillere som kom med fra NTC til helgens U15-landslagssamling på Apalløkka. Her i en drive mot Sindre Ruud Møller (Lommedalen), mens spillerne i bakgrunnen er Juv-Mathis Mahoro (Frøya) i rødt og Sander Hansen Nymo (Tromsø Storm Ungdom).
FOTO: ARILD SANDVEN
Alejandro Ceperuelo Aula fra Fyllingen er én av 20 spillere som kom med fra NTC til helgens U15-landslagssamling på Apalløkka. Her i en drive mot Sindre Ruud Møller (Lommedalen), mens spillerne i bakgrunnen er Juv-Mathis Mahoro (Frøya) i rødt og Sander Hansen Nymo (Tromsø Storm Ungdom). FOTO: ARILD SANDVEN

U15-landslagene tar form

– Veldig greit å ha et år på å bygge et U16-landslag og forberede oss, sier U15-guttas hovedtrener, Nicholas Phillip. 37 jenter og 35 gutter var på NTC-samlingen i Tønsberg i pinsen. Nå er 40 spillere fra 16 klubber i gang med to nasjonale landslagssamlinger på Apalløkka denne og neste helg.

Nasjonal Talentcamp (NTC) har fått fotfeste som første steg mot landslagsspill for U15-spillerne, med et tøft uttak der 20 jenter og 20 gutter får komme videre til nasjonale samlinger.

Det er marginale valg og toget har ikke gått for noen av spillerne som ikke kom med videre, heller ikke for de veldig mange som ikke fikk sjansen på årets NTC.

Likevel er det de fleste av 2007-årgangens beste talenter som nå trer fram i lyset.

– En spennende gruppe og en gjeng med ivrige jenter som er veldig lærevillige, fastslår Dana Meknas, hovedtrener for U15K.

– Mange av disse spillerne vil vi se masse av i norsk basket i årene framover. De er unge og i utvikling og har selvfølgelig mye de trenger å jobbe med. Men ikke minst etter koronapandemien var det kjempegodt å komme i gang igjen nå, understreker Meknas.

 

– Har vært jobbet godt

U15-guttas trener Nicholas Phillip syntes spillerne responderte bra etter en «flat» start på samlingen, der de totalt 72 talentene måtte gjennom seks treningsøkter på tre dager.

– Noe var bedre enn forventet med tanke på koronasesongene som har vært, og at det var en del ferdighetshull regnet vi med. Men det kom seg gradvis og det var mye bra intensitet, mente den tidligere ligaspilleren.

– Det har vært jobbet godt i klubbene til tross for nedstengingen.

NTC har i flere år vært første store samling for U15-spillerne, etter at de har vært gjennom regionsamlinger. Samtidig er det Trener 2-kurs i Basketballforbundets regi, og både U15-spillerne og -trenerne hadde skuelystne kursdeltakere på sidelinja under øktene i Eikhallen i Tønsberg.  

 

Kamper i august?

I tidligere år har Copenhagen Invitational ofte vært U15-spillernes første internasjonale turnering, men den har NBBF droppet denne sesongen. Nå håper forbundet i stedet å få lagene med i internasjonale kamper en langhelg i august. Hvor lagene reiser og med hvor mange spillere er fortsatt uklart.

– Veldig greit å ha et år på å bygge et U16-landslag og forberede oss, men vi håper jo det blir et kamptilbud, sier Nicholas Phillip.

U15-spillerne hadde sine to daglige treningsøkter på formiddagen og kvelden, med mange timers pause mellom. 

– Der var det et organisert opplegg med blant annet foredrag om kosthold og restitusjon, faglig påfyll for både spillere og trenerkurskandidatene. Og fokus på hvile, lære seg til å være sammen og ha det hyggelig og samtidig restituere seg til neste trening, forteller Dana Meknas.

 

Molde og Buøy er med

Flere mindre navngjetne basketballklubber var representert i Tønsberg, og blant de 20 guttene som er kommet videre til U15-samlingen i Oslo i helgen er Molde-duoen Hans Marius Andresen og Are Magnus Skorgen og to rogalendinger, Peder Haughom Goa fra Buøy og Johannes Akerø fra Stavanger.

– Utrolig kult, sier Nicholas Phillip.

– Det er gøy å se mindre klubber hevde seg, og det forteller at det gjøres mye godt mange steder. Jeg tror det har med «Trenerløftet» å gjøre, som Trener 2-kurset vi hadde i Tønsberg. Flere trenere sitter på mer kompetanse nå og da klarer vi å utvikle flere gode spillere, presiserer han.

 

Åtte spillere fra Lommedalen

16 klubber fikk spillere med blant de 40 til U15-samlingene i Oslo denne og neste helg.

Lommedalen markerer seg med fem jenter og tre gutter, EB85 har 5+1 og Ulriken 4+2 med overvekt av jenter – mens Bøler har fått med fem gutter fra 07-laget som denne sesongen har deltatt i Europaligaen EYBL og Scania Cup.

Kjelsås, Molde og Ullern har to spillere hver i landslagstroppene på Apalløkka denne helgen, mens ni klubber har fått med én spiller:

Ammerud, Buøy, Centrum Tigers, Fyllingen, Kolbotn, Persbråten, Stavanger, Tertnes og Tromsø Storm Ungdom.

Landslagstroppene og treningstider finnes på basket.no/landslag og U15.