Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / U-NM i nytt format
Asker Aliens jublet for gull på hjemmebane i U19-NM i april. Nesten hele Asker-laget holder U19-alder én sesong til. I likhet med de øvrige lagene i Region Øst må de ut i to kvalifiseringer for å komme til NM-sluttspillet som arrangeres av Frøya Basket i Bergen 5.- 7. mai.
FOTO: ERIK BERGLUND
Asker Aliens jublet for gull på hjemmebane i U19-NM i april. Nesten hele Asker-laget holder U19-alder én sesong til. I likhet med de øvrige lagene i Region Øst må de ut i to kvalifiseringer for å komme til NM-sluttspillet som arrangeres av Frøya Basket i Bergen 5.- 7. mai. FOTO: ERIK BERGLUND

U-NM i nytt format

Sesongens nyhet er at kvalifiseringen til U16- og U19-NM skal foregå i to runder, men bare i Region Øst og bare i gutteklassene. Helgen 12.- 13. november skal totalt 58 lag i aksjon i kval-turneringer i Øst, Vest og Midt, mens to U16-lag kjemper om én plass i Nord.

Oppsettet for kvalifiseringsturneringene i november er publisert på basket.no i dag, med kamper i Bærum, Bergen og Trondheim.

U16-NM arrangeres av Hønefoss Basket 28.- 30. april neste og U19-NM av Frøya Basket i Bergen 5.- 7. mai.

De påmeldte jentelagene går rett til sluttspillene, uten kvalifisering – 8 lag i U16 og 10 lag i U19.

 

U16-lag fra alle regioner

I gutteklassene er totalt 59 lag påmeldt, fordelt på 29 i U16 og 30 i U19. I hver av klassene skal 12 lag videre til NM-sluttspillet.

Bestemmelsene for kvalifisering er forskjellig i de to aldersklassene.

For U16-årgangen er det tingvedtatt at alle regioner med påmeldte lag skal være representert med minst ett lag i NM-sluttspillene.

Derfor går Kristiansand rett inn i sluttspillet som det eneste laget fra Region Sør, mens Tromsø Storm Ungdom og Griffen gjør opp om én plass fra Nord. Om Tromsø – Griffen skal møtes i egne kval-kamper eller om seriekamper skal gjelde som NM-kvalifisering, er foreløpig ikke bestemt.

I Trondheim kjemper fire lag om to NM-plasser, i Bergen skal tre av seks deltakende lag videre fra kvalifiseringen i Fyllingsdalshallen.

 

8 videre til februar-runden

De 16 lagene i Region Øst møtes til første kval-runde i Bærum Idrettspark, og er delt inn i fire puljer á fire lag.

Her går de to beste fra hver pulje videre til neste kvalifisering helgen 24.- 26. februar – og herfra igjen 5 av 8 lag til NM-sluttspillet.

Fordelingen av lag til U16-NM blir dermed: 5 fra Øst, 3 fra Vest, 2 fra Midt, 1 fra Nord – og Kristiansand fra Sør.

 

U19: 7 fra Øst, 5 fra Vest

U19 er enklere, med kvalifisering bare i Vest og Øst.

I Frøya Arena kjemper 12 lag om 5 sluttspillplasser fra Vest, i Rykkinnhallen skal 18 lag inn i den første kvalifiseringsrunden i Øst. Her skal på samme måte som i U16 to lag fra hver av fire puljer videre til runde to som er helgen 24.- 26. februar – der 7 av 8 lag havner i NM-sluttspillet.

– I utgangspunktet skulle det være to kvalifiseringer både i Vest og Øst, men det ble droppet i Vest på grunn av reiseutgiftene, forteller Eivind Jensen, turneringsansvarlig i Norges Basketballforbund.

Vest-kvalifiseringen har i tillegg til 8 lag fra Bergen også med Haugesund, Kristiansand, Sverresborg og Tromsø Storm Ungdom.

 

Kvartfinaler i februar 

Basketballforbundet ønsket å redusere antall lag i NM-sluttspillene fra 12 til 8, på grunn av belastningen, men forslaget falt.

– Vi har likevel beholdt opplegget med to kvalifiseringer for Øst på grunn av antallet lag der, forklarer Jensen.

I den første kvalifiseringen i Region Øst blir det kun puljespill, med to lag videre fra hver gruppe.

Når de åtte fra november-kvalifiseringen møtes igjen i februar, spilles det kvartfinaler der vinnerne går videre til semifinaler og finale og taperne spiller videre om plassene 5 til 8. Dermed består del to i februar kun av 12 kamper, og lagene får 3 kamper hver.

Samtidig gir februar-helgen grunnlag for Region Øst-lagenes seeding inn i NM-sluttspillet.

 

BLNO-fri og Norge i EM-kamper

Begge kvalifiseringene er lagt til de internasjonale «vinduene», der det ikke spilles BLNO-kamper.

Turneringene i Bergen skal være ferdigspilt i god tid før EM-kampen for menn mellom Norge og Slovakia starter i Haukelandshallen kl. 18.00 søndag 13. november og før kampstart i Norge – Nord-Makedonia søndag 26. februar, der tid og sted foreløpig ikke er bestemt.

 

NM-lagene klare

I jenteklassene er lagene til NM-sluttspillene 2023 klare:

U16 jenter – Hønefoss 28.- 30. april (8 lag):

EB85 – Hønefoss – Kjelsås – Langhus – Lommedalen – Oppsal – Ullern – Ulriken.

U19 jenter – Bergen 5.- 7. mai (10 lag):

Asker – Bislet – Centrum – EB85 – Hop – Høybråten – Kjelsås – Tromsø Storm Ungdom – Ullern – Ulriken.