Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Tredje Gimle-finale på fire år
Lars Fredrik Espe skjøt, drivet og ble toppscorer med 23 poeng da Gimle slo Kongsberg Miners 80-68 og sikret finaleplass. Her er bergensernes pointguard på vei til ny scoring, forbi Matias Save (skjult) og Bryan Alberts. Til høyre er dommer Mantas Buinauskas.
FOTO: ERIK BERGLUND
Lars Fredrik Espe skjøt, drivet og ble toppscorer med 23 poeng da Gimle slo Kongsberg Miners 80-68 og sikret finaleplass. Her er bergensernes pointguard på vei til ny scoring, forbi Matias Save (skjult) og Bryan Alberts. Til høyre er dommer Mantas Buinauskas. FOTO: ERIK BERGLUND

Tredje Gimle-finale på fire år

Gimle styrte det meste av femtekampen mot Kongsberg Miners, avgjorde i fjerde periode og kunne kontrollere inn til 80-68 og best-av-fem-finaler mot Bærum.

Kongsberg Miners – Gimle 68-80 (2-3 sammenlagt)

 – Jeg følte faktisk vi hadde kontroll stort sett hele veien, sa Audun Eskeland etter at laget hans hadde sikret finaleplassen foran 1000 tilskuere i Kongsberghallen – 40 av dem tilreisende Gimle-fans som ga god lyd fra seg og jublet ellevilt med spillerne etter seieren.

Etter to hjemmeseire hver brøt Gimle mønsteret. I finalen er det bergenserne som får hjemmefordelen mot Bærum.

17-17, 16-19 og 20-20 i de tre første periodene forteller om en jevnspilt semifinale, men Kongsberg Miners ledet siste gang på stillingen 21-20 tidlig i andreperioden og måtte stort sett jage etter Gimle gjennom hele kampen.

Før den siste perioden sto det 53-57, men hjemmelaget hadde likevel litt momentum fordi Milovan Savic sto med 4 feil og Bryan Coleman med 3.

 

Hudgins ut med fem feil

Kampen vippet da Marin Mornar dunket inn 55-57 på pasning fra Aly Hudgins, men Lars Fredrik Espe svarte umiddelbart med en stepback-trepoenger og like etter med 62-57 etter å ha snurret rundt med Miners-forsvaret.

Så gikk det meste gjestenes vei, og Kongsberg Miners var i trøbbel da Aly Hudgins etter en glimrende kamp fikk en usportslig feil som fjerde feil og med 4:54 igjen også den femte. Da ledet Gimle allerede 67-59 og så var det lite hjemmelaget kunne gjøre.

 

– Måtte ha spilt bedre

– Jeg må først få gratulere Gimle med finaleplassen, de spilte tøft og bra i dag, sa Miners-trener Doug Marty.

– Men jeg er veldig stolt av laget vårt. Vi kjempet hardt og trodde på det, men klarte ikke å levere i angrep. Jeg er selvfølgelig skuffet, for vi ville jo til finalen, men da måtte vi ha spilt bedre. Å spille for å ta igjen en ledelse så lenge er vanskelig. Forsvaret vårt var bra nok i dag, dessverre traff ikke skuddene, fastslo Marty.

Kongsberg Miners skjøt langt under pari, med 3 av 24 på 3-poengere (12 prosent!) og 68 poeng totalt er det vanskelig å vinne en semifinale. Det hjalp ikke at hjemmelaget dominerte under kurvene og vant returstatistikken så klart som 47-36.

 

Råsterk forwardduo

Marin Mornar med 22 poeng og 16 returer og Aly Hudgins med 16 poeng og 9 returer var banens fremste giganter, men ingen av hjemmelagets guarder hadde en god dag.

– De to holdt oss inne i kampen, men vi måtte hatt bedre balanse, konkluderte Doug Marty, som håper han kan få fortsette i norsk basket og med Kongsberg Miners.

 

Første finale 20. april

Gimle er nå klare for best-av-fem-finaler mot Bærum, med første kamp hjemme i Gimlehallen onsdag etter påske, 20. april.

Dette er finaleprogrammet:

* Onsdag 20/4 19.00 Gimle – Bærum, Gimlehallen

* Tirsdag 26/4 19.00 Bærum – Gimle, Nadderudhallen

* Fredag 29/4 19.00 Gimle – Bærum, Gimlehallen

* Mandag 2/5 19.00 Bærum – Gimle, Nadderudhallen (eventuell 4. kamp)

* Torsdag 5/5 19.00 Gimle – Bærum, Gimlehallen (eventuell 5. kamp)

For Gimle blir det tredje finale på fire sesonger – når de to kansellerte sluttspillene i 2019/20 og 2020/21 er trukket fra.

Audun Eskeland var coach da de røde og hvite fra Bergen tapte 68-72 etter overtime i den tredje og avgjørende finalen (best-av-tre) i Kongsberghallen i 2019 og da det ble 74-87 i finalen mot Centrum Tigers i 2017.

Coachen og den tidligere pointguarden var selv sentral med 18 poeng og 11 assists da Gimle vant sist – med utklassingssifrene 102-68 over Ammerud i 2014.

 

Landslagstrenerne møtes

I finalen møter han et Bærum-lag med Mathias Eckhoff som coach, et møte mellom de to som styrer Norges landslag som 3. juli skal ut i gruppefinale mot Danmark i EM-kvalifiseringen. Og et møte mellom to lag som spiller lik basket.

– Vi har kjørt mange av de samme offensive systemene de siste årene, så sånn sett er det mye likt. Men vi gjør forskjellige ting innenfor det. Og Bærum har skutt bedre enn oss i år og spilt bedre angrepsbasket, selv om vi har gode skyttere, erkjenner Eskeland.

Lars Fredrik Espe endte med 23 poeng og 6 assists for Gimle, og utfordret stadig med driver inn i Miners-forsvaret. Mikkel Kolstad hadde 19 poeng, 6 returer, 3 assists og skapte også mye bryderi for hjemmelaget.

Milovan Savic og Bryan Coleman var mer opp og ned, men leverte viktig bidrag i fjerdeperioden. Og Gimles lag fremsto som en sterk enhet, ballflyten i angrep var god og gjestene spilte med stor selvtillit inn i fjerdeperioden.

– Det var bare å prøve å ta vare på ledelsen vår og spille som vanlig, mente Lars Fredrik Espe.

 

Poengscorere:

Kongsberg Miners: Marin Mornar 22, Aly Hudgins 16, Ognjen Nisavic 11, Djo Loo Yele 8, Bryan Alberts 6, William Lybæk 4, Valen Tejada 1.

Gimle: Lars Fredrik Espe 23, Mikkel Kolstad 19, Bryan Coleman 15, Milovan Savic 9, Eivind Lamo 5, Jørgen Odfjell 5, Ali Ouakkaha 3, Espen Fjærestad 1.