Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Tøff start for U16-jentene
Lina Blanco spilte ikke mer enn 22 minutter, men ble likevel mestscorende på banen med 17 poeng og hadde i tillegg 7 returer og 1 assist mot Bulgaria. 
FOTO: CAMILLA HOVIG
Lina Blanco spilte ikke mer enn 22 minutter, men ble likevel mestscorende på banen med 17 poeng og hadde i tillegg 7 returer og 1 assist mot Bulgaria. FOTO: CAMILLA HOVIG

Tøff start for U16-jentene

Bulgaria ble ikke uventet for gode for Norge i EM-premieren i Podgorica. Et aggressivt bulgarsk press resulterte i 42-8 i turnover-poeng, men de norske jentene spilte bra angrep når de kom seg forbi presset, var bra i etablert forsvar og vant returstatistikken.

Norge – Bulgaria 49-91

– Vi har litt å jobbe med, for dette er jo ikke det beste laget i gruppa. De kommer i de to neste kampene, fastslo Stefan Pettersson.

Norges U16-landslag har havnet i det som åpenbart må være den tøffeste av EM-gruppene – med Tyrkia, Bulgaria og vertsnasjonen Montenegro som motstandere.

Senere torsdag kveld viste de to andre lagene klasse i en intens kamp som endte 60-58 til Montenegro.

 

44 turnovers mot presset

Det er ikke noe uvanlig ved at norske lag får temposjokk og blir presset i senk i EM-starten, og det var ikke overraskende at U16-jentene gikk i fella mot Bulgaria gang på gang.

44 turnovers ble resultatet, fastbreak-poeng endte 44-8 og var ganske identisk med turnover-poeng, 42-8.

Ganske enkelt fordi bulgarerne vant ballen høyt på banen og fikk score på enkle layups.

 

– Tar 10-15 kamper å håndtere det

– De er ikke vant til å spille mot et sånt press og mot så mye intensitet, understreket Stefan Pettersson.

– Jeg pleier å si det tar 10-15 matcher å håndtere det, og sånn som dette er det alltid i begynnelsen når man bygger et landslagsprogram. De svenske og finske lagene som har kommet langt i EM har hatt 30-40 tøffe kamper før de får resultater, sier den erfarne treneren.

– Vi må bare la disse jentene få prøve seg igjen og igjen.

 

Traff bra - og vant returstatistikken

Norge startet bra, ledet 7-5 og 8-7 og var bare 3 poeng bak (12-15) mot slutten av første periode før Bulgaria begynte å skru opp tempoet, skjerpet forsvaret og reiste fra.

Men det var lyspunkter for Norge. De rødkledde traff 39 prosent på field goals, Bulgaria hadde ikke mer enn 44 til tross for alle layup-ene laget fikk.

De norske jentene vant dessuten returstatistikken 49-37, etter 9 fra Feven Ramse Chol (1,92) og 7 fra Lina Blanco, Fanny Dyngeland-Sundén og Anna Linnea Hovig Wikstrøm.

 

Trio scoret 40 av 49 poeng

Anna Linnea, Lina og Fanny er de tre gjenværende fra fjorårets U16-landslag som spilte nordisk (EM ble avlyst), og sto for 40 av Norges 49 poeng i åpningskampen.

– De har mest erfaring, sånn er det. Lina har vært skadet og ikke spilt så mye, så hun orket ikke mer enn 22 minutter i dag. Men hennes statistikk er den overlegent beste, påpeker Stefan Pettersson.

Den 1,84 m lange Ulriken-forwarden ble kampens toppscorer med 17 poeng og hadde i tillegg 7 returer og 1 assist.

Stefan Pettersson klarte å se positive trekk.

– Når vi tar oss forbi presset og spiller halvbaneangrep har vi helt okay avslutninger, sier han.

 

– På med arbeidshanskene

Norge er i en firelagspulje og har tre hviledager i innledningen. Neste kamp er mot Montenegro lørdag, Tyrkia er motstander tirsdag.

– Normalt hadde det vært bra å få en ny kamp med en gang, men for oss tror jeg det skal være bra å få trent litt nå.

– Det er bare å jobbe på videre. Det blir høy intensitet på treningene fra i morgen, på med arbeidshanskene. 44 turnovers er mye, og vi må trene på at det skal bli mindre selv om Montenegro og Tyrkia er motstandere, presiserer U16-treneren.

 

Mesterskapets stjerner?

FIBA har plukket ut seks spillere å merke seg før B-EM i Podgorica, to av dem er i Norges gruppe.

Denitsa Manolova fra Bulgaria var «stjerne» på U18-landslaget og hadde 13,3 poeng og 10,2 returer i snitt for laget som kom til kvartfinale i EM for to uker siden.

Mot Norge viste hun sin klasse og endte med 16 poeng, 8 assists, 7 returer og 6 steals på 19 minutter.

Lørdag får de norske jentene møte Jelena Bulajic som var på Montenegros vinnerlag i U20-EM i Skopje tidlig i juli. Da spilte hun 14 minutter i snitt pr. kamp og scoret 5,7 poeng i snitt for laget som utklasset Norge 85-35 og vant finalen knusende overlegent, 98-56 over Tyrkia. Bulajic er født i 2007 og holder U20-alder fem sesonger til.

I åpningskampen mot tyrkerne torsdag noterte hun seg for 17 poeng og 6 returer.

 

Unngår bunn-sluttspillet

Norge er sikret plass i 9-16-sluttspillet i Podgorica, ganske enkelt fordi de tre lagene på sisteplass i femlagsgruppene er satt opp til å spille om plassene 17 til 19.

Det betyr tre nye kamper i neste uke, i utgangspunktet mot LITT mer overkommelige motstandere enn i gruppespillet.

PS. Bulgarias 91-49 over Norge var bare den nest største seieren på åpningsdagen i B-EM. Serbia utklasset Nord-Makedonia 113-24.

Poengscorere Norge: Lina Hønsi Blanco 17, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 12, Fanny Dyngeland-Sundén 11, Sophia Priestley 4, Ida Johansen 2, Aurora Toyomasu 2, Feven Ramse Chol 1.

Toppscorer Bulgaria: Denitsa Manolova 16.

 

U16-EM KVINNER, DIV. B TORSDAG:

Gruppe A:

Bosnia-Hercegovina – Irland 60-55, Serbia – Nord-Makedonia 113-24.

Gruppa består av fem lag og Nederland spiller sin første kamp mot Irland fredag.

Gruppe B:

Norge – Bulgaria 49-91, Montenegro – Tyrkia 60-58.

Gruppe C:

Sverige – Island 74-49, Israel – Sveits 67-55.

Gruppa består av fem lag og Ukraina spiller sin første kamp mot Israel fredag.

Gruppe D:

Østerrike – Luxembourg 67-49, Slovakia – Storbritannia 83-47.

Gruppa består av fem lag og Romania spiller sin første kamp mot Storbritannia fredag.