Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Tøff gruppe for U20-jentene
Fatima Mohammad og Norge kom helt til semifinalen i B-EM i U16-klassen i Sofia for tre år siden og ledet lenge over Slovenia før det ble tap i sluttminuttene (60-67). Nå er Norge trukket ut mot Slovenia, Portugal og Slovakia i gruppespillet i U20-EM, som spilles i Skopje i Nord-Makedonia 9. til 17. juli.
FOTO: FIBA.COM
Fatima Mohammad og Norge kom helt til semifinalen i B-EM i U16-klassen i Sofia for tre år siden og ledet lenge over Slovenia før det ble tap i sluttminuttene (60-67). Nå er Norge trukket ut mot Slovenia, Portugal og Slovakia i gruppespillet i U20-EM, som spilles i Skopje i Nord-Makedonia 9. til 17. juli. FOTO: FIBA.COM

Tøff gruppe for U20-jentene

Norge stiller med U20-landslag for kvinner for første gang på åtte år, og havnet i en sterk gruppe under dagens EM-trekning i München. Kvinnelandslaget og de fire U18- og U16-landslagene fikk også vite hvilke lag de skal møte i sommerens EM-turneringer.

– Vi håper og tror turneringene vil gå etter planen i sommer. Vi kan ikke vite, men vi har godt håp. Ungdomsmesterskapene og seriene i mange land har hatt vanskelige tider, mange lag har hatt lange perioder uten treninger og kamper, understreket FIBAs generalsekretær Kamil Novak før trekningen av 18 turneringer med totalt 265 landslag.

– Ikke bare basketball, men alle idrettene i hele verden har vært bekymret for ungdommene. Nå ønsker vi dere alle det beste for året som kommer, sa Novak.

 

– Gøy å komme i gang igjen

Basketballforbunds sportssjef Brent Hackman ser fram til å komme i gang for fullt med landslagene igjen.

– Samfunnet åpner, trekningen her er tre dager senere, vi går lysere tider i møte, håper han.

– Vi har lært oss at vi aldri vet hva som skjer med korona, men det ser virkelig bra ut nå. Samtidig har vi ikke hatt så mye landslagsaktivitet, og uttakssituasjonen på U16 og U18 er ikke optimal, siden det ikke har vært seriekamper. Både det fysiske og mentale må tas hensyn til i oppkjøringen.

– Men det er veldig gøy å komme i gang igjen, fastslår sportssjefen.

 

Satsing på 03-årgangen

For første gang siden 2014 stiller Norge med U20-landslag for kvinner, et grep for å satse spesielt på den talentfulle 03-årgangen.

Årets U20-EM er for årgangene 2002 og 2003, men det norske laget vil utvilsomt få en overvekt av 03-spillere. Tre år er gått siden de slo sterke basketnasjoner som Israel og Ukraina og spilte seg helt fram til semifinale i B-EM i Sofia. Der røk de knepent (60-67) for Slovenia, og både i semifinalen og i bronsekampen mot Kroatia (45-49) ledet Norge før de måtte gi tapt i sluttminuttene.

 

Møter finalelagene fra U16

Nå møter Norge de slovenske jentene igjen: Dagens trekning ga Slovenia, Portugal og Slovakia som motstandere, i den eneste puljen med bare fire lag – de øvrige har fem.

Portugal ble nummer to i U16-mesterskapet for tre år siden, de ble slått 71-56 av Slovenia i finalen.

– Slovenia og Portugal kjenner vi jo fra tre år tilbake, presiserer Ola Gravem Knutsen, som fortsatt er head coach for de norske jentene. – Ting kan ha endret seg mye siden da, men de var finalelagene i 03-årgangen og har nok en høyst oppegående 02-årgang også, og kanskje bedre lag enn de hadde i 03. Slovakia som vi kjenner fra 02- og 03-årgangen er nok høyst overkommelig, tror Knutsen.

 

– Viktig erfaring for neste år

Norge vant 62-45 over de slovakiske jentene i gruppespillet i U16-klassen, etter å ha ledet med 20 poeng allerede ved pause.

Turneringen i Skopje i Nord-Makedonia spilles fra 9. til 17. juli, og flere sterke basketnasjoner er i B-divisjonen: Tyskland, Kroatia, Tyrkia, Hellas og Israel er blant lagene Norge kan møte etter gruppespillet.

– Det er viktig at spillerne våre omsider får komme ut og konkurrert, kanskje spesielt for 03-erne og 04-ere som kan komme med, som erfaring for U20-EM neste år, fastslår Ola Gravem Knutsen.

Første treningssamling med jentene er fastsatt til første helg i juni.

 

Åpner i Small Countries

Kvinnelandslaget er først ut av sommerens norske landslag, med Small Countries-EM i Nikosia 28. juni til 3. juli. Der åpner de mot Andorra, i en turnering hvor Malta, Kosovo og vertslandet Kypros er de øvrige lagene.

U18- og U16-landslagene skal ut i nordisk mesterskap i Finland (29. juni til 3. juli), før sommerens B-EM.

Her merker vi oss at U18 kvinner skal møte Kroatia og Nederland, U18 menn også Nederland, U16 kvinner fikk Tyrkia og U16 menn har Sverige i sin åpningskamp.

 

NORGES EM-GRUPPER

Kvinner senior – Small Countries-EM i Nikosia (Kypros) 28. juni – 3. juli:

5 lag deltar, Norge møter Andorra i åpningskampen og har også Kypros, Kosovo og Malta.

U20 kvinner – B-EM i Skopje (Nord-Makedonia) 9.- 17. juli:

19 lag deltar. Norge åpner mot Slovakia, har deretter Slovenia og Portugal.

U18 menn – B-EM i Oradea (Romania) 29. juli – 7. august:

24 lag. Norge i gruppe B åpner mot Kosovo og skal også møte Nederland, Bosnia-Hercegovina, Bulgaria og Georgia.

U18 kvinner – B-EM i Fürstenfeld, Oberwart og Güssing (Østerrike) 5.- 14. august:

20 lag. Norge er i gruppe C og åpner mot Nederland. Kroatia, Slovakia og Island er de tre øvrige lagene.

U16 menn – B-EM i Sofia (Bulgaria) 11.- 20. august:

24 lag. Norge i gruppe C innleder mot Sverige og skal også møte Bosnia-Hercegovina, Storbritannia, Portugal og Hviterussland.

U16 kvinner – B-EM i Sarajevo (Bosnia-Hercegovina) 18.- 27. august:

21 lag. Norge i gruppe B møter Bulgaria i første kamp. De øvrige lagene er Tyrkia, Hviterussland og Montenegro.

Systemet for B-EM er som tidligere. De to beste lagene i hver gruppe går videre til spill om plassene 1 til 8 (kvartfinaler, semifinaler og plasseringskamper), nummer 3 og 4 i gruppa til spill om plassene 9 til 16, de øvrige lagene til spill om plassene fra 17 og nedover.