Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Tinget ville ikke vente
Basketballtinget ga sitt enstemmige ja da det endelige forslaget om nasjonal 1. divisjon forelå søndag formiddag.
FOTO: ARILD SANDVEN
Basketballtinget ga sitt enstemmige ja da det endelige forslaget om nasjonal 1. divisjon forelå søndag formiddag. FOTO: ARILD SANDVEN

Tinget ville ikke vente

Basketballtinget ga sitt enstemmige ja for å få igangsatt nasjonal 1. divisjon for menn allerede fra kommende sesong, 2022/23.

– Ikke mer utredning nå, la oss komme i gang, sa de fleste som uttalte seg på tinget på Gardermoen søndag:

Geir Bangstad (Bergen Elite), Ulf Christensen (Region Nord), Mathias Aarskog (Region Midt), Ørjan Sandvik Hansen (Tromsø Storm), Arild Buen (Ulriken Ung), Anthony Collins (Kristiansand), Line Vaarum (Nidaros Jets), Stein Erik Rotegård (Kongsberg Miners), Christoffer Robinson (Region Midt) - alle snakket de varmt og engasjert for å komme i gang med nasjonal 1. divisjon fortest mulig, med andre ord i sesongen 2022/23.

Blant talerne var det egentlig bare Ullerns og Høybråtens representanter som uttrykte skepsis til å kjøre i gang 1. divisjon allerede fra høsten. De øvrige mente det haster.

 

– Tromsø kan dø ut

– Situasjonen i dag er at tilbudet i bredden er altfor dårlig og at det er for få klubber å matche seg mot, analyserte Ørjan Hansen.

– Våre lag har brukt masse penger å reise i øst og vest, for å vinne med 50, 80 og 100 poeng gir ingen sportslig utvikling. Tromsø kan dø ut hvis man ikke får i gang en nasjonal 1. divisjon. Vi har hatt fire-fem-seks spillere i A-stallen denne sesongen som knapt nok har vært på banen.

– Frafallet i aldersgruppen 20-25 år er alarmerende. Vi må på banen for å stoppe frafallet. Vi er nødt til å få opp andre byer for å få norsk basket til å vokse enda mer, nødt til å ha geografisk spredning. Nødt til å ta grep nå, fastslo han.

– Vi reiser til Danmark for å få konkurrere, fortalte Anthony Collins fra Kristiansand Pirates.

 

– Trenger et steg mellom 

Mens Stein Erik Rotegård på vegne av Kongsberg Miners slo fast at 1. divisjon også er viktig for elitelagene og Firi-ligaen.

– Vi trenger et nivå to hvor unge spillere får en arena. Det gjøres en god jobb i breddeklubbene og det er en bølge av unge spillere som kommer opp, men det er ikke noe godt springbrett fra U19 og rett inn i Firi-ligaen, vi trenger et steg mellom, presiserte Rotegård.

 

Pengestøtte fra forbundet?

Norsk basketball har hatt nasjonal 1. divisjon for menn i flere varianter tidligere, senest i 2013/14-sesongen. Da var spesielt kostnadene et argument for å droppe serien. Det ble også nevnt som en utfordring under søndagens debatt.

Basketballforbundet hadde i forkant satt opp fire modeller for en ny 1. divisjon, og de fleste talerne gikk inn for en modell med fire-fem turneringshelger i løpet av sesongen – og et nasjonalt sluttspill.

– De aller fleste her har konkludert med at vi har utredet lenge nok nå, og for meg betyr det bare å kjøre i gang fra kommende sesong, sa NBBFs visepresident Tor Christian Bakken da han forsøkte å oppsummere debatten.

– For å sukre pillen er det fullt mulig å bruke forbundspenger på å komme i gang, for det må være så billig at mange nok lag vil være med i første sesong, understreket Bakken.

 

– Kan forme ting underveis

Etter anmodning fra Bergen Elite omformulerte forbundsstyret sitt forslag, som deretter ble enstemmig vedtatt:

«Tinget gir styret fullmakt i samarbeid med berørte klubber og regioner til å iverksette justeringer som berører dagens struktur for 1. divisjon og/eller prøveordninger allerede fra sesongen 2022/23, men før endringer i kampreglementet kan behandles på neste ordinære Basketballting i 2024».

Forbundets president Jan Hendrik Parmann sa seg meget godt fornøyd med utfallet.

– Vi har fått fullmakt til ikke å være hyperbyråkratiske og følge et regelverk slavisk. I stedet kan vi implementere testordninger på en pragmatisk måte som man også kan forme underveis før ting kan spikres helt, sa han.

– Det betyr at vi nå får et stort stykke arbeid før sommerferien og at ting må prosjekteres gjennom gode prosesser og god kommunikasjon. Men jeg er overbevist om at dette vil gi oss et veldig godt produkt på nasjonalt nivå to, sa presidenten.

 

Fire nye styremedlemmer

Parmann ble gjenvalgt som basketballpresident for to nye år, sammen med visepresidentene Tor Christian Bakken og Anya Sødal og styremedlem Terje Jentoft Roel.

Marcela Bustos, Eirik Vaaja, Kristine Skorpen og varamedlem Stian Emil Berg trådte alle ut av styret og ble takket av presidenten, mens Kjerstin Havnes, Thomas Moen Solem og Anita Lervik ble innvalgt som nye styremedlemmer og Shiba Haji Ahmadi som varamedlem.

 

– Idrett i rivende utvikling

Norges Basketballforbund har hatt en massiv medlemsøkning hvert av de siste årene, fra 9842 i 2015 via 14 726 i 2020 til rekordnoteringen 16 788 ved siste registrering i 2021.

– Vi er en idrett i rivende utvikling – og «fyttegrisen» for noen vitamininnsprøytninger vi har fått denne helgen hvor vi har reddet Region Midts tilstedeværelse og lagt grunnlaget for nasjonal 1. divisjon. Nå skal vi bygge norsk basket videre sammen, fastslo Jan Hendrik Parmann.

 

FORBUNDSSTYRE OG KOMITEER I NORGES BASKETBALLFORBUND 2022-24

STYRET

President: Jan Hendrik Parmann, Loddefjord IL (gjenvalg)

1. visepresident: Tor Christian Bakken, Sandvika BBK (gjenvalg)

2. visepresident: Anya Sødal, Nordstrand BBK (gjenvalg)

 

Styremedlem: Terje Jentoft Roel, Trondheim Rullestolbasketklubb (gjenvalg)

Styremedlem: Kjerstin Havnes, Tromsø Storm Ungdom (ny)

Styremedlem: Anita Lervik, Tromsø Storm Ungdom (ny)

Styremedlem: Thomas Moen Solem, NHHI Basketball (ny)

Varamedlem: Shiba Haji Ahmadi, Bærum Basket (ny)

 

DOMMERKOMITEEN

Leder: Torkild Rødsand, Nordstrand

Medlem: Arnstein Gloppen, Lommedalen

Medlem: Linda Evensen, Singsaker

 

SANKSJONSKOMITEEN

Leder: Karina Messel, Asker

Medlem 1: Håvard Helstrup, Landås

Medlem 2: Beate Mortensen, Tromsø Storm

Varamedlem 1: Are Evju, Persbråten

Varamedlem 2: Arnstein Auråen, Skien

 

APPELLKOMITEEN

Leder: Hugo Henstein, Flau Bris

Medlem 1: Pernille Arneberg Børset, Persbråten

Medlem 2: Hjørdis Steinsvik, Frøya

Varamedlem 1: Arne Fjellstad, Gimle

Varamedlem: Rune Arctander, Kjelsås

Varamedlem: Robert Stenvik, Asker

 

KONTROLLUTVALGET

Leder: Helge Gullaksen, Hop

Medlem: Sturla Bentsen Sand, Nordberg

Varamedlem 1: Siri L. Andersen, Bygdøy

Varamedlem 2: Finn Richard Szczesny, BSI

 

LOVKOMITEEN

Leder: Vilde Tveito, Ulriken

Medlem: Hans Erik Johnsen, Persbråten

Medlem: Maja Føleide, Ulriken

 

HEDERSTEGNKOMITEEN

Medlem: Eva M. Salvesen, Sandvika

Medlem: Jeanette H. Antoniazzi, Bønes/Landås

Medlem: Sigurd Bognæs, Kongsberg