Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Temposjokk og vekker for Norge
Maria Thoresen Myklebust var Norges mest effektive spiller i åpningskampen mot Slovenia. 19-åringen fra Sandvika BBK og University of Vermont endte på 15 poeng etter sterke driver, 5 av 7 i field goals og 4 av 5 fra straffelinja.
FOTO: FIBA.COM
Maria Thoresen Myklebust var Norges mest effektive spiller i åpningskampen mot Slovenia. 19-åringen fra Sandvika BBK og University of Vermont endte på 15 poeng etter sterke driver, 5 av 7 i field goals og 4 av 5 fra straffelinja. FOTO: FIBA.COM

Temposjokk og vekker for Norge

– De spiller med et «trøkk» vi ikke er vant til, og jentene får et temposjokk. Samtidig er det en nyttig «wake-up call», fastslo Ola Gravem Knutsen etter at U20-jentene ikke uventet fikk det altfor tøft mot basketstormakten Slovenia.

Norge – Slovenia 51-87

– Jeg syns det ble et unødvendig stort tap. Men det er vanskelig å henge med i kamper der vi ender med 29 turnovers som motstanderne våre scorer 38 poeng på, sa Ola Gravem Knutsen da åpningskampen mot Slovenia var unnagjort.

Ingen hadde kalkulert med norsk seier mot en av mesterskapsfavoritten og den store gruppefavoritten, men etter en helt jevn semifinale i U16-EM for tre år siden (61-67) var det kanskje et håp om å lage litt spenning denne gangen også.

Men vi snakker om en basketballnasjon som vant EM for menn i 2017 og spilte seg til semifinale i Tokyo-OL i fjor sommer, anført av sin store NBA-stjerne Luka Doncic.

 

Høy klasse

Og før U20-jentene fra de to nasjonene møttes i Kale-hallen i Skopje lørdag, hadde vi sett Slovenia slå Australia 87-81 etter overtime i U17-VM for kvinner, som spilles i Ungarn. Da var det ikke til å undres over at også U20-landslaget holdt høy klasse.

– Vi møter et balansert lag med veldig gode spillere i alle posisjoner, fra en basketnasjon hvor spillerne er veldig godt skolerte. I tillegg får vi et temposjokk, de spiller i et veldig høyt tempo og er veldig skarpe i drible-drive-delen av spillet og slår oss gang etter gang i ballforsvaret vårt. De greier å ta ballen inn i painten, forsvaret vårt kollapser og de «kicker» ballen ut til åpne trepoengere.

– De har jo også en helt annen inngang til mesterskapet enn vi har, understreker coach Knutsen.  

 

– Må tilpasse oss 

Norge har ikke spilt en internasjonal kamp siden 2019, bortsett fra at trioen Karyn Sanford, Fatima Mohammad og Synne Jacobsen var med kvinnelandslaget i Small Countries-EM på Kypros i forrige uke.

29 turnovers (10 bare i første periode) skyldes selvfølgelig også at de norske spillerne blir møtt med et aggressivt forsvar de ikke er vant til.

– Vi er også litt frustrerte både på banen og på sidelinja fordi dommerne tillater et fysisk spill vi ikke er i nærheten av å møte hjemme. Men dette er linja og det er vi som må tilpasse oss det. Vi må steppe opp fysisk og presiserte det både før kampen og i pausen, men sånt skjer ikke bare med et fingerknips, det må erfares og må gjøres, fastslår landslagstreneren.

 

To var tøffe nok

Bare to spillere hevet seg over det norske nivået og ble angrepstrusler:

Karyn Sanford og Maria Thoresen Myklebust scoret 33 av de 51 poengene (18 og 15) og var tøffe nok til å utfordre, drive og trekke på seg fouls.

– Det er de to spillerne som har det høyeste nivået, som tåler trøkket og scorer mest, sier Ola Gravem Knutsen.

Norge har 10 av 12 spillere som holder U20-alder også neste sesong, men ungt lag var ikke noen unnskyldning mot slovenerne. De hadde bare én 02-er i startoppstillingen og lørdagens ledende spiller var

04-modellen Zala Srot, 184 cm høy og til daglig i La Magnolia Campobasso i Serie A1 i Italia.

 

– Vært i samme posisjon

– Kjipt å komme inn i turneringen og tape så mye. Men vi må bare se framover og nå er vi godt forberedt til kampene mot Island og Slovakia, sier Karyn Sanford.

– Jeg tror ikke alle var helt klare mentalt i dag, men sånn sett var det godt å få den første kampen mot Slovenia. De to andre lagene må vi bare slå hvis vi skal gå videre. Og vi har vært i samme posisjon før, vi tapte jo med 40 for Kroatia i gruppespillet i U16-EM og klarte å komme tilbake og vinne de viktige kampene, minner 18-åringen om.

– Vi må bare bli vant med nivået.  

 

Gresk overkjørsel: 119-20

I kampen før Norge – Slovenia viste Romania klasse ved å slå Kroatia 79-54, mens åpningskampen i hovedarenaen Boris Trajkovski Sports Center fortalte om klasseforskjellen mellom de beste og svakeste i turneringen.

Hellas kjørte over Albania og vant 119-20 (!), en kamp mellom et lag som ganske sikkert hører hjemme i A-EM og ett som burde vært i C.

 

Islandsk seier

I den andre kampen i Norges gruppe D overrasket Island ved å slå Slovakia 50-46. Det betyr at islendingene sikrer plass i kvartfinalen med seier over Norge mandag.

Begge lag var fysisk sterke, men slet i angrep og viste lite som kunne skremme de norske jentene før de to siste gruppespillskampene.

Målet om kvartfinaleplass er fortsatt innen rekkevidde for Norge.

Poengscorere Norge: Karyn Sanford 18, Maria Thoresen Myklebust 15, Synne Jacobsen 6, Sunniva Sørbye 4, Eirin Vreim Holm 3, Fatima Mohammad 3, Hanna Nordtveit Sand 2.

Toppscorere Slovenia: Zala Srot 16 og Blaza Ceh 13.

 

RESULTATER U20-EM DIVISION B, LØRDAG:

Gruppe A:

Hellas – Albania 119-20, Tyrkia – Ukraina 88-45.

Gruppen består av fem lag og Sveits spiller sin første kamp søndag mot Ukraina.

Gruppe B:

Israel - Tyskland 65-63, Armenia – Georgia 49-46.

Gruppe C:

Romania – Kroatia 79-54, Nord-Makedonia – Kosovo 83-69.

Gruppen består av fem lag og Montenegro spiller sin første kamp søndag mot Romania.

Gruppe D:

Norge – Slovenia 51-87, Island - Slovakia 50-46.