Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Stjerna – Harald Eika Frey
Harald 1.jpg

Stjerna – Harald Eika Frey

- Det er en drøm å spille foran venner og familie hjemme i Oslo igjen, sier landslagets kanskje største profil akkurat nå – Harald Eika Frey.

25-åringen fra Kjelsås har gjort seg internasjonalt bemerket, både for en solid collegekarriere på Montana State, og for på rekordtid blitt en yndling i tyske Göttingen. Det har til og med vært NBA summer league-buzz rundt Norges point guard.

På landslaget leverte han varene til de grader mot Kosovo i februar, med hele 38 poeng i borteseieren. Eika Frey er det nærmeste man kommer basketball «royalty» i Norge, og lagets stjerne. 

- Personlig har jeg ikke noe behov for den oppmerksomheten. Det er jo litt merkelig. Men om det kan hjelpe å gjøre landslaget og basketball mer kjent for flere i Norge, synes jeg det er verdt det. Det handler ikke om å være en stjerne, men at folk kan få øynene opp for at det er en kul, inkluderende og morsom idrett. Også er det jo alltid kult å få annerkjennelse for alt det arbeidet man har lagt inn, da, sier han.

I USA havnet han til og med på ESPN Sports Center med et halvbaneskudd i siste sekund som sikret collegelaget seieren i en turnering i North Carolina. Se den vanvittige avslutningen her. Og at det var nettopp han som skulle treffe på det skuddet var ikke tilfeldig. Half-court skuddene har blitt en liten greie blant spillere og støtteapparat på landslaget og han trener på det hver trening. Ofte sitter de. 

25-åringen har ikke spilt kamp i Oslo siden Centrum Tigers-spill på videregående. Nå blir han en meget sentral spiller på parketten når Norge får besøk av Danmark på Jordal Amfi.

- Det blir en tøff kamp, men veldig gøy. Jeg har gledet meg masse til dette i lang tid. Klarer vi å gjøre arbeidsoppgavene bra, har vi sjansen til å vinne. Vi må diktere tempoet i både angrep og forsvar, presse høyere på banen og spille på våre styrker. Uansett blir det en kamp helt utenom det vanlige, sier Eika Frey.

At det skulle bli basketball for Harald var kanskje ikke så overraskende. Pappa er Ståle Frey med 65 landskamper for Norge (bare fire spillere har flere) og 42 år som trener i basket. Mamma er Hege Eika Frey som fortsatt er aktiv, og har spilt på toppnivå i mange år. Også lillesøster Anniken er landslagsspiller – og er nå på college i USA.

- Det er klart jeg har hatt tilgang på basketressurser i familien som andre ikke har. Men søsteren min og jeg har aldri blitt pushet på noe. Det har vært helt opp til oss selv hva vi ønsket å gjøre, om det var fotball, basket eller noe annet enn idrett, sier Harald som også var lovende i fotball.

- At jeg holdt på med flere idretter samtidig har hjulpet meg veldig i basketen. Men jeg tror jeg valgte riktig idrett til slutt, altså, smiler han.

Landslagstrener Mathias Eckhoff påpeker at Harald har tatt alle nivåene han har spilt på. Og har mer inne.

- Han er i en svært spennende posisjon til å ta videre steg i Europa, sier Eckhoff.

- Han er ydmyk, raus, smart – og har en ambisiøs "korgutt assassin" – kvalitet, sier treneren.

Og skal Norge lykkes mot Danmark er det bare å ta fram «killerinstinktet».

Tre kjappe

Pre-game ritual: Ikke noe satt rutine, men hører ofte på musikk, går over arbeidsoppgaver i hodet, og passer på at skuddet føles godt.

Favorittspiller: Nå er det Steph Curry

Favorittlag, New Orleans Pelicans

Fakta: Harald Eika Frey (25)

Point guard

Klubb: Göttingen (Tyskland)

Tidligere klubber: Kjelsås, Bærum Basket, Centrum Tigers, Montana State, Oviedo CB (Spania)