Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Spente før nordisk-starten
191 cm høye Feven Chol fra Oppsal dekkes av Ulriken-duoen Anna Linnea Hovig Wikstrøm (til venstre) og Lina Blanco på U16-jentenes treningsøkt i Kisakallio tirsdag. De nærmeste i hvite Norge-drakter er Fanny Dyngeland-Sundén (til venstre)  fra Ullern og Ida Johansen fra Kjelsås. Onsdag er Island motstander i første nordisk-kamp både for U16 kvinner og de tre øvrige norske landslagene.
FOTO: ARILD SANDVEN
191 cm høye Feven Chol fra Oppsal dekkes av Ulriken-duoen Anna Linnea Hovig Wikstrøm (til venstre) og Lina Blanco på U16-jentenes treningsøkt i Kisakallio tirsdag. De nærmeste i hvite Norge-drakter er Fanny Dyngeland-Sundén (til venstre) fra Ullern og Ida Johansen fra Kjelsås. Onsdag er Island motstander i første nordisk-kamp både for U16 kvinner og de tre øvrige norske landslagene. FOTO: ARILD SANDVEN

Spente før nordisk-starten

Etter to sesonger med korona-avlysninger er det meste uvisst for de fire norske lagene som innleder nordisk mesterskap mot Island onsdag. – Uansett er nordisk en kvalitetsturnering for oss, med tøffe motstandere og fem kamper på fem dager, presiserer Baard Stoller, nå landslagssjef for U16-guttene.

For to år siden ble alt avlyst, i fjor var det bare U16-lagene for gutter og jenter som fikk spille nordisk – mens U18-spillerne ble stoppet av korona dagen før avreise i august.

Dermed er ikke turneringen i Kisakallio i Finland blitt arrangert med alle fire lag siden 2019.

På åpningsdagen onsdag er det Island – Norge i alle fire klasser:

U18 kvinner kl. 12.45 norsk tid (Finland er 1 time foran), U16 menn 14.45, U18 menn 17.00 og U16 kvinner 19.30.

Kampene kan ses live på Solidsport – https://solidsport.com/nordicchamps - hele turneringen for 30 euro.

Deretter venter Estland torsdag, Finland fredag, Danmark lørdag og Sverige søndag for de norske U18- og U16-landslagene.

 

Høyt nordisk-nivå

Nivået er jevnere og høyere enn lagene møter på i B-EM senere på sommeren.

Mens Norge alltid er i B-EM, har Finland i år både U16 kvinner og U18 kvinner i A-EM, Danmark har U16-lagene for begge kjønn i A og Sverige U18-kvinnene.

– Hvilke lag som er i A beskriver mer nasjonenes  nivå enn årgangenes styrke, siden de arver posisjonen fra forrige årgang. Men uansett er nordisk en kvalitetsturnering for oss, med tøffe motstandere og fem kamper på fem dager, understreker Baard Stoller.

– I EM er det alltid pause etter to eller tre dager.

 

Spennende U16-gutter

Av de fire norske lagene er det nettopp Stollers U16-gutter som virker mest spennende i årets nordisk.

– Et lag som er annerledes enn andre norske U16-landslag jeg kan huske, sier den erfarne treneren.

– De har så mye kreativitet i laget i tillegg til lengde, både store insidespillere og store vinger, size all over. De har mange som kan skyte.

– Men det er spesielt to områder vi kan bli utfordret på. Det ene er den generelle fysikken, vi kan bli litt lette sammenlignet med andre lag vi møter som er kommet lengre i den fysiske utviklingen. Så blir vi testet i forsvarsspillingen vår, sier U16-landslagssjefen.

– Jeg har ikke sett de andre lagene og vet ikke helt hva de kommer med, men vi har et lag som spiller modent til å være et U16-lag. Dette er en spennende gjeng som bør kunne få en bra utvikling i løpet av sommeren, som kan hjelpe dem til å nå målene som kommer. Hovedmålet med ungdomslandslagssatsingen vår er jo å få fram gode seniorspillere.

 

U18-nordisk flyttes til Sverige

Fra neste år skal U16- og U18-lagene skilles permanent i nordisk.

U18 flyttes tilbake til Sverige, nå til Södertälje og i samme juni/juli-uke som nå. U16 blir værende i Kisakallio, men legges til månedsskiftet juli/august, i forkant av U16-lagenes EM-turneringer.