Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Slovakia fikk revansj: 68-56
Chris-Ebou Ndow startet kampen i stor stil og hadde 12 poeng da Norge ledet 20-12 like før slutt i første periode. Her driver han mot kurven med Jakub Mokran som oppasser. Mokran ble kampens mest effektive spiller med 18 poeng og 12 returer. Til venstre i bildet er Sjur Dyb Berg og Timotej Malovec.
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
Chris-Ebou Ndow startet kampen i stor stil og hadde 12 poeng da Norge ledet 20-12 like før slutt i første periode. Her driver han mot kurven med Jakub Mokran som oppasser. Mokran ble kampens mest effektive spiller med 18 poeng og 12 returer. Til venstre i bildet er Sjur Dyb Berg og Timotej Malovec. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

Slovakia fikk revansj: 68-56

Norge begynte bra foran 2100 tilskuere i Haukelandshallen, men med altfor mye bom og 13, 13 og 10 poeng i de tre siste periodene gikk laget på sitt andre tap på fire dager.

Norge – Slovakia 56-68

Etter at Nord-Makedonia senere på kvelden hentet inn Danmarks 11-poengsledelse, reddet overtime med 64-64 og til slutt vant 74-71 hjemme i Gevgelija, har de gule og røde tatt et langt steg mot seier i gruppen og plass i hovedkvalifiseringen for EM i 2025.

Makedonerne har fire strake seire (4-0), mens Norge og Slovakia med 2-2 bare har teoretiske sjanser til å vinne gruppa og Danmark med 0-4 er helt ute.

De tre øvrige lagene får likevel en ny sjanse i prekvalifiseringsrunde 3 i august neste år.

 

Sterk norsk start

Da Chris-Ebou Ndow dunket inn 20-12 etter 9 minutter og sto med 12 poeng hadde de norske gutta ristet av seg marerittkvelden i Nord-Makedonia og fått den starten de trengte.

Fram til pause var det fortsatt godt håp. Stian Mjøs løftet inn 31-26, Sjur Dyb Berg kjempet inn 33-31 etter liggende (!) assist fra Karamo Jawara, men det var også siste gang i kampen Norge ledet.

Hjemmelaget var bare 2 poeng bak da Harald Eika Frey la inn en 2+1-situasjon til 38-40, men en slovakisk 8-0-run var et illevarslende tegn. Det ble stadig vanskeligere for Norge å demme opp for 2,10 m lange Vladimir Brodziansky og gjestenes raske guarder, og samtidig strevde Mathias Eckhoffs menn igjen med uttellingen.

 

Ett poeng bak

Fra 0 av 21 på trepoengere i Nord-Makedonia lå de på 3 av 14 da Slovakia gikk opp til 48-38, med Harald Eika Frey på 0 av 4 og Stian Mjøs på 0 av 3.

Så våknet endelig Mjøs, og med to 3-poengstreff og et solid innhopp fra Jørgen Odfjell vant Norge de tre siste minuttene av tredjeperioden 8-2 og var bare 4 bak (46-50) da den fjerde begynte.

Mikkel Kolstad fikk hjemmelaget bare ett poeng bak med trepoengeren til 49-50, men Slovakias Bundesliga-pointguard Mario Ihring svarte umiddelbart med en treer fra hjørnet, før han spilte fri Brodziansky til 56-49 (2+1) og litt senere satte opp Marek Dolezaj til to trepoengere fra det samme hjørnet:

59-51 og 64-54, hver av dem ødeleggende for Norges muligheter for å komme tilbake.

Mens hjemmelaget stort sett bommet alle skuddene de måtte treffe for å kunne gjøre det jevnt i sluttfasen.

 

Forberedt på Frey

Dermed endte det med slovakisk revansj etter at Norge vant lagenes første møte i Levice i august med sifrene 87-68.

Slovakia scoret like mye i begge kampene, de norske gutta 31 poeng mindre på hjemmebane enn i bortekampen.

Selvfølgelig også fordi slovakene var bedre forberedt og visste at de måtte sette mer inn på å stoppe Harald Eika Frey, som herjet med 37 poeng i det første møtet.

– De spiller veldig fysisk og har et bra lag, og hver kamp lever sitt eget liv, gjentok Frey.

– Selv om jeg scoret 37 sist kunne jeg ikke forvente å score så mye igjen, og som lag kommer vi til kort. Det starter med meg, jeg spiller heller ikke godt nok i dag, sa Göttingen-guarden.

 

Dårlige vilkår

At han endte med 0 av 7 på trepoengere som i Gevgelija torsdag, var uventet – også fordi Frey har 48 prosent treff på treerne i Bundesliga denne sesongen og har hatt for vane å sette de umuligste skuddene.

– Det handler igjen om kvaliteten på skuddene han får. Jeg syns han i altfor stor grad fikk ballen for å måtte avslutte helt på slutten av skuddklokka, sa Mathias Eckhoff.

– Jeg ønsker selvfølgelig å skyte bedre, men da er kvaliteten på skuddene også viktig, fastslo Frey.

– Likevel går de skuddene inn noen ganger, andre ganger ikke. Det er bare å komme seg tilbake til «lab’en» og trene, konkluderte 25-åringen.

Samtidig hadde Stian Mjøs 2 av 10 på sine trepoengsforsøk. 

 

– For dårlige kollektivt

Mathias Eckhoff visste at Slovakia ville være bedre forberedt til møte nummer to mellom lagene.

– Helt garantert. Men da må vi igjen gjøre småjusteringer, det er spill og motspill hele veien, vi må ta lærdom og justere. Nå ble vi altfor udisiplinerte og inkonsekvente i forsvar, begynte å gjøre ting vi normalt ikke gjør eller trener på og gamblet for mye.

– Angrepsmessig hadde vi for dårlig kollektivt spill, var for dårlige til å gjenkjenne når vi kom i trøbbel og ga bare ballen til Harald for at han skulle løse det, sa landslagstrener.

 

For få scorere

Chris-Ebou Ndow som sto med 12 poeng etter første periode, scoret ingenting i de to neste og endte med 17 som norsk toppscorer.

Harald Eika Frey hadde 13 poeng og 5 assists, Stian Mjøs 8 poeng.

Sjur Dyb Berg var effektiv med 4 poeng og 10 returer, men Norges insidespillere er ikke poengfarlige nok på topp internasjonalt nivå og for få spillere i landslaget er stabile scorere.

– Det blir bare for få som kan score de øyeblikkene vi ikke er gode nok kollektivt, mener Mathias Eckhoff.

– Hvis vi slutter å flytte ballen som lag og slutter å ha spacingen man trenger og detter ut av det kollektive, blir det som vi så i Makedonia.

– I den første kampen mot Slovakia spilte de tradisjonelt forsvar og da fikk vi dem i rotasjoner, fikk selvtillit og stolte på det. Nå switcha de mye mer, og vi klarte ikke å straffe dem på switchene. Vi får for dårlig spacing og blir for stasjonære, det skjer veldig ofte når man møter switchende forsvar. Det må vi lære oss å håndtere bedre, understreket landslagstreneren.

 

– Tidlig i en prosess

Norge endte med 7 treff på 29 trepoengsforsøk (24 prosent), Slovakia hadde 10 av 27 (37 prosent) – som betyr 30-21 til Slovakia, 9 av de 12 poengene laget vant med.

Etter 87 og 99 poeng i de to første kampene i gruppa i august, er det blitt 36 og 56 i november-vinduet.

– Det er mye som skal klaffe for å kunne spille god basket på dette nivået, fastslo Harald Eika Frey.

– Det står jo ikke på vilje eller innsats, men vi har ikke en hverdag hvor vi spiller så mye sammen og vi er et landslag i utvikling, tidlig i en prosess.

– Da er vi ikke på samme «page» til tider, alle har forskjellige treningshverdager og det skinner litt gjennom i dag når det butter imot, mente pointguarden.

– Men som vi fikk vist i det forrige vinduet kan vi spille med og slå disse lagene, og det er viktig å tro på prosessen og lære av disse kampene. Vi er ikke et ferdig produkt og vi kommer sterkere tilbake, lover Frey.

 

Roste bergenspublikumet

Slovakia vant returstatistikken 42-34 med 12 returer fra Jakub Mokran, som var kampens effektive spiller med 18 poeng i tillegg, etter 2 av 3 på trepoengere.

Vladimir Brodziansky ble toppscorer med 20 poeng, hadde 9 returer og ble ganske riktig en håndfull for de norske forsvarsspillerne.

Men Norge hadde god kontroll på ballen, det forteller 9 turnovers på 40 minutter om. Slovakene endte på 13.

Mathias Eckhoff var mest fornøyd med arrangementet og publikum.

– Fint på alle mulige måter for norsk basket at vi er her. Bergenspublikumet er alltid kjempeivrige og til stede og laget en kjempefin ramme, fastslo landslagsttreneren.

De to siste kampene i delrunde to spilles i februar, torsdag 23. borte mot Danmark og søndag 26. hjemme mot Nord-Makedonia. Her er spillested foreløpig ikke bestemt, men en avklaring er ventet i løpet av de neste ukene.

 

Poengscorere Norge: Chris-Ebou Ndow 17, Harald Eika Frey 13, Stian Mjøs 8, Sjur Dyb Berg 4, Karamo Jawara 4, Mikkel Kolstad 3, Bouna Black Ndiaye 3, Johannes Dolven 2, Jørgen Odfjell 2.

Flest poeng Slovakia: Vladimir Brodziansky 20, Jakub Mokran 18, Mario Ihring 10.

 

PREKVALIFISERINSRUNDE 2, KAMPER SØNDAG

Gruppe D: Norge – Slovakia 56-68, Nord-Makedonia – Danmark 74-71 (OT).

Stillingen (seire-tap): Nord-Makedonia 4-0, Norge 2-2, Slovakia 2-2, Danmark 0-4.

Gjenstående kamper: 23/2 Danmark – Norge og Slovakia – Nord-Makedonia, 26/2 Norge – Nord-Makedonia og Danmark – Slovakia.

 

Gruppe E: Østerrike – Sveits 65-75, Kroatia – Polen 79-87.

Stillingen: Polen 3-1, Kroatia 3-1, Sveits 2-2, Østerrike 0-4.

 

Gruppe F: Kypros – Bulgaria 66-75, Portugal – Romania 92-62.

Stillingen: Portugal 4-0, Bulgaria 3-1, Romania 1-3, Kypros 0-4.