Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Sjefen: Landslaget skal vise vei
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Sjefen: Landslaget skal vise vei

Med et godt trent landslag som gleder seg til kamp, lover trener Mathias Eckhoff å skape basketfest på Jordal Amfi på søndag.

- Denne gjengen har gått en god skole i det norske landslagsmiljøet. Nå begynner vi å se resultatene av det. Det er mange spillere som er godt trente, og viser at de vil noe. Læringsveien er ikke så lang, fordi de har hatt gode trenere og god utvikling hele veien, sier Eckhoff.

Et norsk seniorlandslag i basketball har søndag en helt eventyrlig mulighet til å oppnå noe som ikke har blitt gjort i norsk basketball i moderne tid: å kvalifisere seg til neste fase av en kvalifisering for et internasjonalt mesterskap! Det eneste som står i veien er seier i gruppefinalen mot danske naboer.

- Klarer vi å løfte oss til vårt beste, og spille marginene våre, har vi sjansen. Vi skal uansett skape en fest på Jordal! Det er jo kjempegøyalt med landskamp hjemme i Norge, sier han.

Det norske landslaget har hatt sju års pause uten aktivitet og satsing. I 2019 fikk Eckhoff oppgaven med å igjen samle, utvikle og lede de beste spillerne i Norge, i det som har blitt en av de raskest voksende idrettene her til lands.

- Vi trenger et topp landslag som kan vise vei. Vi vil vise at også norske spillere kan lykkes med både spill på college i USA og i Europa. Å ha landskamper på hjemmebane og være gode forbilder kan kanskje bidra til å skape noen drømmer og vyer hos dem som har lyst til å lykkes, sier han.

Norge mangler de største spillerne rent fysisk. Men Norge tar det igjen med fart, smartness og ballbevegelse.

- Mot Danmark skal vi spille en type fartsfylt basketball med stor ballbevegelse, sier han.

På veien til å lykkes med å skape det beste landslaget noensinne, er det spesielt en ting som er viktig for Eckhoff.

- Vi må hele tiden utvikle oss, og ha fokus på det vi kan gjøre bedre. Vi må skape en forståelse for hva som skal til, og bygge en identitet og kultur for norsk basketball. Men på sikt trenger vi mer midler så vi får spilt flere kamper sammen, spille turneringer og få oftere matching. Først da kan vi ta flere steg, sier han.

Så hvordan er Eckhoff som trener? En basket-geek mener han selv.

- Jeg tror jeg først og fremst er opptatt av utvikling. Prosessen er minst like viktig som resultatet. Også er jeg nysgjerrig, jeg tør å prøve nye ting, men det betyr også at ting kan ta litt lenger tid, sier han.

- Også er jeg nok både fleipete, sarkastisk og krass. Men det er «all love» og det vet spillerne. Det jeg vil er at de skal lykkes, og det er ingenting som gjør meg mer glad enn å se spillerne, laget og alle rundt laget lykkes, sier han.

Favorittspiller: Isiah Thomas

Favorittlag: Golden State Warriors (og alle lagene til barna mine)