Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Sjanseløse mot Montenegro
Montenegros pointguard Marija Lekovic hadde nærmest lekestue med Norge i førsteperioden i Trajkovski-hallen i Skopje. 18-åringen som i fjor spilte senior-EM i Valencia endte med 11 poeng, 6 assists og 5 steals på 20 minutters spilletid i fredagens kvartfinale.
FOTO: FIBA.COM
Montenegros pointguard Marija Lekovic hadde nærmest lekestue med Norge i førsteperioden i Trajkovski-hallen i Skopje. 18-åringen som i fjor spilte senior-EM i Valencia endte med 11 poeng, 6 assists og 5 steals på 20 minutters spilletid i fredagens kvartfinale. FOTO: FIBA.COM

Sjanseløse mot Montenegro

– Det beste nå er at vi får en ny kamp innenfor 24 timer og at jentene ser at de må opp i prestasjonene. Dette er den harde måten å lære på, fastslo Ola Gravem Knutsen etter 50-poengstapet for et meget imponerende Montenegro. Lørdag blir det et sjeldent møte mellom Norge og basketstormakten Hellas i EM.

Norge – Montenegro 35-85

Det var rett og slett klasseforskjell i Boris Trajkovski-hallen i Skopje, egentlig divisjonsforskjell også. For dette montenegrinske U20-landslaget har fint lite i B-EM å gjøre og seiler opp som favoritt i et tøft semifinalefelt:

Tyrkia – Slovenia og Israel – Montenegro er lørdagens semifinaler, tre lag skal opp i A-EM neste sesong.

På forhånd var det klart at Norge sto foran en ekstremt tøff oppgave. Montenegro hadde gjort rent bord i gruppespillet med fire store seire, sto med flest poeng pr. kamp (88,8), snittet på 21 offensive returer og var nummer 2 i steals med 19 pr. kamp samtidig som Norge lå på en lite hyggelig tredjeplass i turnovers. Det var ingen oppløftende statistikk.

 

Hadde en plan

Og det ble et møte med overmakten og et altfor høyt nivå for de norske U20-jentene.

– Vi følte vi var godt forberedt etter å ha scoutet Montenegro og sett hva de er gode på og hva de gjør. Vi legger en plan for hvordan vi skal spille, men kommer ut der og greier ikke å gjøre det vi har tenkt, erkjente Ola Gravem Knutsen.

For én ting var å se Montenegro på video, noe ganske annet var å møte de rød-gule på banen.

 

Turnovers og 2-21

Karyn Sanford og de andre norske guardene fikk store problemer med å føre opp ballen mot det aggressive forsvaret, og Norge pådro seg en rekke turnovers i den stressende startfasen der Montenegro på seks minutter raste opp i 21-2.

Også i de etablerte angrepene var montenegrinerne vanskelige å stoppe.

Marija Lekovic ruver ikke med sine 166 cm, men pointguarden som er 2003-årgang spilte i EM-sluttspillet for senior kvinner i Valencia i fjor og viste sin klasse i førsteperioden mot Norge.

– Hun har eminent ballkontroll, kan gå begge veier, ser gulvet veldig bra og er uforutsigbar med forskjellige tekniske ferdigheter. Hun leser situasjonene og er rask til beins, oppsummerer trener Knutsen.

 

Trio over 1,90

– Så har de tre spillere mellom 1,92 og 1,95 og to av dem på banen til enhver tid.

Ja, det ble rett og slett for mye for Norges nivå.

– Vi fikk det jo tøft mot Slovenia (51-87) også, men det var første kampen vår og vi kom uforberedt. Nå hadde jeg håpet at vi etter tre kamper skulle være mye mer akklimatisert, men tydeligvis var vi ikke det, sa den norske coachen.

– Vi var ikke mentalt klare til å gå utpå der og hadde ikke tøffheten til å håndtere trykket vi møtte.

 

Hellas neste!

De norske jentene skal nå kjempe videre om 5.- til 8.- plass i mesterskapet, men må nærmest overgå seg selv og ha full klaff om det skal bli seier over Hellas lørdag.

Deretter venter mest sannsynlig vertsnasjonen Nord-Makedonia i kamp om 7.- plass søndag, en langt mer overkommelig oppgave.

– Det beste nå er at vi får en ny kamp innenfor 24 timer og at jentene ser at de må opp i prestasjonene. Dette er den harde måten å lære på, understreker Ola Gravem Knutsen.

 

– For svakt nivå

Samtidig er han klar på at det er bedre at jentene får kjørt seg mot de beste i B-EM enn at de spiller om 9.- til 18.- plass, der Island nå har vunnet sine to første kamper og Slovakia slo Romania fredag.

– Jeg mener det er klart best for norsk basketball. Her får jentene referanser de må ta med seg videre i treningsarbeidet og på basketarenaer. Min påstand er at det er veldig vanskelig å tilegne seg de samme erfaringene i Norge, fordi konkurransenivået i den hjemlige serien er for svakt, sier Knutsen, som vant NM-gull forrige sesong som trener for Bærum.

 

Basket-storhet

Norge mot Hellas i en tellende kamp i et mesterskap er en sjeldenhet. Hellas som er nummer 9 på verdensrankingen for menn og 18 for kvinner, og landslaget for menn har vunnet VM-sølv og to EM-gull.

De greske klubblagene for menn har 9 EuroLeague-seire og landet har Giannis Antetokounmpo som er blitt kåret til MVP i NBA to ganger de siste årene.

 

Tyrkia nummer 9, Montenegro 20

Av de fire gjenværende lagene i B-EM er Tyrkia høyest på verdensrankingen for kvinner med en sterk 9.- plass, mens Montenegro er nummer 20, Slovenia 23 og Israel 54. Norge er på 96.- plass blant 122 lag.

I aldersbestemt basket for jenter er Norge nummer 62 av 103, mens semifinalistene har følgende plasseringer: Tyrkia 29, Israel 33, Slovenia 46 og Montenegro 70. Her er lørdagens norske motstander Hellas nummer 24.

 

05-toppscorer og 07-spiller

Montenegro viste også fram flere yngre talenter:

16-årige Jovana Savkovic ble kvartfinalens toppscorer med 16 poeng og var bare én av tre spillere i laget fra ’05-årgangen. Jelena Buljajic som er født i 2007 og 15 år gammel bidro med 9 poeng – og hun har fem sesonger igjen på U20-nivå.

Montenegrinerne traff for øvrig 13 av 38 trepoengere (34 prosent), likevel fikk Norge begrenset baklengspoengene og slapp unna med 85 både ved hjelp av soneforsvar og fordi motstanderne hvilte sine beste mye utover i kampen, med tanke på lørdagens semifinale mot Israel.

Norge hadde 28 turnovers, men 20 av dem før pause.

 

Poengscorere Norge: Synne Jacobsen 9, Hanne Løkkebø Nybø 7, Karyn Sanford 6, Maria Thoresen Myklebust 5, Fatima Mohammad 3, Lara Gianni 2, Felicia Dyngeland-Sundén 2, Sunniva Sørbye 1.

Toppscorere Montenegro: Jovana Savkovic 16, Marija Lekovic 11 og Ksenija Scepanovic 11.

 

 

RESULTATER U20-EM DIVISION B, TORSDAG OG FREDAG:

Kvartfinaler fredag:

Tyrkia – Tyskland 68-62, Israel – Hellas 65-57, Slovenia – Nord-Makedonia 63-36, Montenegro – Norge 85-35.

 

Kamper om 9.- til 18.- plass:

Gruppe E:

Torsdag: Ukraina – Georgia 58-37, Albania – Armenia 74-58.

Fredag: Albania – Georgia 66-63, Sveits – Armenia 116-62.

Stillingen (seire-tap): Sveits 3-0, Ukraina 2-1, Albania 2-2, Armenia 1-2, Georgia 0-3.

 

Gruppe F:

Torsdag: Island – Kosovo 65-44, Kroatia – Slovakia 67-55.

Fredag: Island – Kroatia 79-45, Slovakia – Romania 53-50.

Stillingen: Island 3-0, Romania 2-1, Slovakia 1-2, Kosovo 1-2, Kroatia 1-3.

 

Semifinaler lørdag:

18.45 Tyrkia – Slovenia

21.00 Israel – Montenegro

 

Kamper om 5.- 8.- plass lørdag:

14.15 Tyskland – Nord-Makedonia

16.30 Hellas – Norge