Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Sesongens beste Bærum-seier
Steffon Mitchell hadde 20 poeng, 16 returer, 4 blokker, 5 steals og satte 10 av 10 straffer da Bærum slo Centrum Tigers 67-63. Her henter han ned en av sine returer i kampen med Johanns Dolven (til venstre) og Petar Kutlesic. Bak til høyre er Ludvik Bergseng og til venstre Pat Dickert. FOTO: ERIK BERGLUND

Sesongens beste Bærum-seier

Uten Sjur Dyb Berg og Raivis Scerbinskis og med et rekordungt lag kjempet Bærum seg tilbake i tirsdagens BLNO-kamp, kjørte over Centrum Tigers i andre periode og risikerte seieren bare i et hektisk sluttminutt der gjestene vant 7-0 på 19 sekunder.

Bærum – Centrum Tigers 67-63

– Vi gir opp mange kilo og må ta det igjen med energi og innsats, men har også to gode «floor leaders» i veteranene våre. Men de unge satte tonen i kampen, gjør en kjempejobb og spilte veldig bra forsvar hele veien, fastslo Mathias Eckhoff.

– Det er veldig artig å se hvordan de responderer og spiller med trøkk og pondus, sa Bærum-treneren.

Med ti spillere født 2004 og senere og en snittalder på 19,1 år (!) var det tidenes yngste Bærum-lag som gikk på banen mot Centrum Tigers, som øynet sjansen til sin første seier over de lyseblå siden september 2016 – og etter 16 strake tap i ligaen.

Snudde med 15-0-run

Gjestene gikk ut med 6-0-ledelse, var foran 21-12 like før slutt i første periode og hadde tilsynelatende fått kampen i sitt spor.

Men Stian Mjøs satte inn en buzzer-treer til 15-21 og fra start i andreperioden kjørte Bærum over et Centrum-lag som ikke scoret før det var gått 5 minutter av perioden, etter en 15-0-run for hjemmelaget!

To 3-poengstreff fra Christoffer Heggelund var alt de burgunderrøde maktet i andreperioden som endte 23-6 i Bærum-favør.

Centrum hentet inn 7 strake poeng rett etter pause og var bare 4 bak (38-34), men Oscar Hellebust (16) la en trepoenger og like etter satte Amar Pinjo (18) én ny treer til tipoengsledelse for hjemmelaget, 46-36.

Fra 10 til 3 poeng på 19 sekunder!

Tigrene fra Oslo måtte jage og kom ikke nærmere enn 5 poeng et par ganger, ikke før i siste minutt da Bærums unge ble presset og stresset og gjorde feil.

Centrum fikk inn steals, Petar Kutlesic omgjorde en retur til 63-55, Christoffer Heggelund la en treer til 63-58 og Ulrik Stranger-Johannessen stjal ballen og serverte Kutlesic 63-60 med 31 sekunder igjen – og etter 7-0 på 19 sekunder!

– Vi er jo i en vokseperiode, så på slutten der ble noen litt heite i toppen og gjorde valg som ikke var innertiere, erkjente Mathias Eckhoff.

Mitchell matchvinner

Men det gikk bra for hjemmelaget, mye takket være Steffon Mitchells rutine og ferdigheter i sluttsekundene.

Den 2,03 m lange forwarden ble feilet to ganger i sluttsekundene og sendt til straffelinja der han satte fire av fire skudd til 67-60.

Det hjalp ikke at Heggelund la inn en «vill» 3-poenger til 67-63, hans femte treff på seks forsøk – det var for sent for Centrum.

– Helt på tur

Gjestene hadde ingen grunn til å være fornøyde med kampen, og coach Inge-Aleksander Kristiansen var ingen blid mann etterpå. Men han skrøt av lagets eneste 16-åring, Elias Demoniere, som kom inn i kampen og satte fart i laget som pointguard.

– Det er veldig gøy for juniorsatsingen vår at Elias tar opp ballen uten problemer, jeg skulle brukt ham mye før og det er ikke hans feil at det blir litt shaky noen ganger. Vi har meritterte guarder med flere år bak seg i ligaen som ikke klarer å ta opp ballen mot Bærums juniorspillere, de er helt på tur, mente Centrum-treneren.

– Jeg syns vi er gode de første åtte minuttene i kampen, da gjør vi det vi skal og klarer å få ballen litt «innabords». Men derfra og ut blir vi for «heite i huet» og klarer ikke å kontrollere, sa Kristiansen.

Forsvarskjempe fra NCAA

Bærum vant kampen i forsvar, og nøkkelen var Steffon Mitchells spill mot Johannes Dolven.

Forwarden som var i startfemmeren i Boston College gjennom fire sesonger var kampens store spiller og endte med 20 poeng, 16 returer, 4 blokker og 5 steals. Dessuten var han den viktigste årsaken til at Dolven som snitter på double-double i poeng og returer ble holdt til 8 poeng og 9 returer og hadde 5 turnovers.

Mitchell tok også avgjørende returer og la avgjørende straffer i sluttsekundene, han hadde 10 av 10 på straffer i kampen.

– Steffon har spilt i en «power conference» (Atlantic Coast) i USA og vært på ligaens All-Defensive Team. Han har brukt litt tid på å komme i gang i laget vårt og har måttet bytte på litt posisjoner. Men Johannes Dolven har vært veldig god i den norske serien og Steffon klarte å spille ham 1-1 ganske overbevisende, fastslo Mathias Eckhoff.

– Skulle tatt flere skudd

Mitchell selv kalte det en «lagseier» og skrøt av de unge spillerne.

– De steppet opp, de spiller hardt, de griper sjansen og de har veldig god kontroll til å være så unge, sa 24-åringen.

– Jeg var effektiv i dag, men skulle tatt flere skudd. Forsvarsdelen er min store styrke fra USA og noe jeg legger veldig vekt på, presiserte han.

Berg tilbake mot Ammerud?

Bærum tok sin sjette seier, men den beste hittil med tanke på hvilke spillere som manglet og hvor god motstanden i utgangspunktet var. Oppsal, Tromsø Storm, Asker Aliens og to ganger Nidaros Jets er de øvrige lagene som har måttet gi tapt for forrige sesongs finalister.

Sjur Dyb Berg sto over med en kneskade han pådro seg i EM-kampen mot Slovakia søndag, men kan være aktuell til møtet med Ammerud på Apalløkka lørdag.

Raivis Scerbinskis er derimot ute lenger, med en nakkeskade.

– Vi vet ikke når han er tilbake, sa Mathias Eckhoff.

Råsterk Kutlesic

Mest oppløftende for Centrum Tigers var at Petar Kutlesic (28) ser ut til å nærme seg det nivået han hadde i Kongsberg Miners for tre sesonger siden. Den 2,06 m lange centeren hadde 14 poeng, 15 returer, 5 assists og 3 steals mot Bærum.

– Det er andre kampen Petar spiller i ordentlig rotasjon og bare to-tre uker siden han flyttet til Lysaker og kunne være med oss 100 prosent, fortalte Inge-Aleksander Kristiansen.

Mens Bærum skal spille borte mot Ammerud, har Centrum Tigers hjemmekamp og Oslo-derby mot Oppsal.

– Vi må bare håpe at vi er bedre da. Vi må virkelig skjerpe oss, understreket coach Kristiansen.

Poengscorere Bærum – Centrum Tigers (67-63):

Bærum: Steffon Mitchell 20, Stian Mjøs 20, Oscar Hellebust 12, Amar Pinjo 7, Ludvik Mürer Bergseng 5, Jonas Øye Hansen 3.

Centrum Tigers: Christoffer Heggelund 17, Petar Kutlesic 14, Ulrik Stranger-Johannessen 12, Johannes Dolven 8, Giorgos Kotrotsios 7, Elias Demoniere 3, Laurence des Bouvrie 2.