Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Scania og Superfinale for Ullern
Ullerns 05-lag utenfor Kriistine Sporthall i Tallinn etter en av lagets sju seire i Europaligaen EYBL. Fra venstre Eirik Ljostveit (trener), Vilji Wiik, Erik Skindlo, Fredrik Kleivdal, Henrik Sollie, Oscar Hellebust, Andreas Lorentzen-Tungland, Henrik Schneidt, Jens-Emil Bruun, Emil Unnli, Morten Strand Myrvang (trener) og Scott Priestley.
FOTO: ULLERN
Ullerns 05-lag utenfor Kriistine Sporthall i Tallinn etter en av lagets sju seire i Europaligaen EYBL. Fra venstre Eirik Ljostveit (trener), Vilji Wiik, Erik Skindlo, Fredrik Kleivdal, Henrik Sollie, Oscar Hellebust, Andreas Lorentzen-Tungland, Henrik Schneidt, Jens-Emil Bruun, Emil Unnli, Morten Strand Myrvang (trener) og Scott Priestley. FOTO: ULLERN

Scania og Superfinale for Ullern

Ullerns 05-gutter står foran to heftige utfordringer de to neste helgene: Scania Cup i Södertälje og Superfinale i Europaligaen EYBL i Riga.

23 norske lag fra 13 klubber med i turneringen Södertälje BBK har arrangert siden 1981 som et «uoffisielt nordisk mesterskap» for aldersbestemte lag – men som nå har hatt to års koronapause.

Merkelappen «nordisk» dekker ikke like godt lenger, spesielt fordi Finlands og Islands beste lag har valgt bort Scania Cup. Finnene velger Estland, Latvia og Litauen både på grunn av kortere reisevei og rimeligere pris, men også høyere sportslig nivå i Baltikum. For islendingene blir påske i Sverige for dyrt.

Men fortsatt er det en turnering med høyt nivå med flere av Nordens beste lag og med perfekt matching for de beste norske.

I morgen, langfredag, braker det løs.

– Vi trives her, det er en veldig fin og godt organisert turnering, fastslår Eirik Ljostveit, trener for Ullerns G05-lag.

– Vi har som mål å gå videre fra gruppa og komme oss til sluttspillet, men det er vanskelig å si hvordan de andre lagene har utviklet seg, vi har jo ikke sett dem på to år, understreker han.

 

Fire lag fra EB85

De norske lagene er ganske jevnt fordelt i de fleste av de 12 aldersklassene, med fem lag i eldste gutteklasse 03/04 som mest og uten norsk deltakelse i jenteklassene 07 og 06.

,EB85 har fire lag: Jenter 09, jenter 03/04, gutter 09 og gutter 8.

,Kjelsås har tre: Jenter 05, jenter 03/04 og gutter 05.

,Oppsal stiller med tre: Jenter 08, gutter 05 og gutter 03/04.

,Ullern har tre lag: Gutter 06, gutter 05 og gutter 03/04.

,Gimle har to lag med: Gutter 08 og gutter 06.

,Åtte klubber er representert med ett lag hver: Bislet har G03/04, Bøler G07, Centrum G06, Frøya G03/04, Hop G06, Kolbotn G03/04, Lommedalen G07 og TNT Towers G09.

 

Seks norske seire

Norsk basket har tradisjonelt slitt med å komme til finaler og medaljer i Scania Cup.

Siden starten i 1981 er det blitt fem norske seire – tre av dem er kommet de to siste årene, 2018 og 2019.

Sandvika med Stian Mjøs, Torgrim Sommerfeldt og Nicolai Østbye på laget ble første norske vinnere i 2007 og Bærum Basket fulgte etter i 2015 med blant andre Harald Eika Frey, Johannes Dolven og Haakon Hellebust – begge lagene vant eldste gutteklasse.

 

"Double" for Kongsberg og Ulriken

Kongsberg Miners’ 00-gutter med Tobias Rotegård, Mikal Gjerde og Valen Tejada i spissen tok seieren både i 2017 med finaleseier 70-65 over KFUM Uppsala og i eldste klasse i 2019 etter 63-47 over danske Hørsholm.

Ulriken var suverene i 03-klassen i 2018 etter finaleseier 76-42 over svenske Brahe Basket og sikret gull igjen i 2019 da de spilte én årsklasse opp – forsterket med blant andre Hanne Nybø – og vant 02-finalen med 51-41 over danske BMS Herlev.

De seiersvante bergenserne kunne fått sin tredje Scania Cup-triumf i 03-klassen i år, men prioriterte to uker i Los Angeles og Las Vegas som oppkjøring til neste helgs U19-NM i Asker.

 

Sterk EYBL-sesong

Ullerns 05-gutter er med for tredje gang, og har vunnet bare én kamp i de to foregående sesongene. Men laget er langt bedre rustet nå etter deltakelse i Europaligaen EYBL, der det ble 7 seire på 10 kamper i ligaens 2. divisjon og plass i Superfinalen i Riga neste helg.

Dermed får Ullern-spillerne to tøffe turneringer med bare tre-fire dagers hvile mellom.

– Det har gått greit utenlands nå, sier Eirik Ljostveit og er beskjeden:

Ullern har hatt en sterk førstesesong i EYBL og markert seg både med lag og enkeltspillere. Oscar Hellebust (06-årgang) og Fredrik Kleivdal er nummer 2 og 4 i scoringer med henholdsvis 19,1 og 17,3 poeng pr. kamp, Hellebust på topp i assists (3,6 pr. kamp), Kleivdal nummer 2 i returer (11,4 pr. kamp) og Kleivdal 2 og Hellebust 5 i effektivitet gjennom ligaens 10 kamper.

 

Tøff start mot Falcon

I tillegg hadde Ullern tre spillere på Norges U16-landslag i nordisk i fjor sommer: Scott Priestley, Henrik Schneidt og Emil Unnli.

Laget fra Oslo Vest får en tøff start i Scania Cup langfredag, mot danske Falcon – som var tapende finalist mot svenske Alvik (57-61) i G05-klassen i 2019. Det tredje laget i gruppa er Östersund.

– Falcon må være favoritt i vår gruppe, de har fire danske landslagsspillere, blant andre et «fyrtårn» på 2,13, forteller trener Ljostveit.

 

Møter ukrainsk lag

Ullern ser også frem til deltakelsen i Superfinalen i EYBL i Latvia, der de er kommet i pulje med BS Riga fra arrangørbyen, USK Praha (Tsjekkia) og Kharkiv fra Ukraina – et helt lag som har flyktet fra krigen og nå har base i Polen.

Ulriken-jentene har vært i Superfinalen flere ganger og vant hele turneringen i 2019, da de slo det russiske akademilaget MBA Moskva 78-62 i semifinalen og Litauens U15-landslag 62-53 i finalen.

Men Ullern er første norske guttelag som kvalifiserer seg til finalen.

– Det blir et tøft program for oss, men da vi fikk muligheten til å komme med som første norske guttelag, måtte vi slenge oss rundt og komme oss av gårde, understreker Eirik Ljostveit.

 

Startet som seksåringer

Han har vært trener for laget fra begynnelsen for 10 år siden, med Fredrik Kleivdal og Scott Priestley som seksåringer og to av de første spillerne.

– Hele laget kommer fra Lilleaker og Bestum skoler, de fikk tidlig basket som hovedaktivitet og har vært en god treningsgruppe gjennom alle årene. Vi har en sterk foreldregruppe også, og laget har spilt mye med 04-erne, én årsklasse opp, forteller Ljostveit.

Ullern har tapt bare tre kamper mot norske lag de siste fire sesongene – mot Kjelsås i G14-klassen og mot Oppsal i Bærum Open og Asker Aliens denne sesongen.

Nå får de sjansen til å hevde seg på nordisk nivå.