Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Rollemodellen – stolt over å representere norsk basket
Foto: Astrid Hagland Gjerde
Foto: Astrid Hagland Gjerde

Rollemodellen – stolt over å representere norsk basket

For Chris-Ebou Ndow (28) er det ekstra viktig å være en god rollemodell. Under oppveksten i Stavanger, savnet han stjerner som kunne være forbilder for en ung gutt som drømte om å bli proff. Nå gir han tilbake gjennom basketskolen sin – Swish, og ikke minst imponerende spill med landslaget.

Ndow var bare fem år da han begynte å spille basket, nyinflyttet til Stavanger fra Bodø. 

- Det var pappa, Michael Jordan og Space Jam som var stort for meg, og noe jeg identifiserte meg med. Dermed måtte det bli basket, sier han med et smil. Han var tidlig lovende - teknisk god og høy. Det gjorde at basketball var mer moro enn fotball, selv om alle kompisene spilte på samme lag.

- Det er gøy når man mestrer noe, men jeg var den eneste på skolen som spilte basket, og i den alderen vil man jo egentlig bare passe inn. Det ble enklere etter hvert som jeg ble eldre, sier Ndow som pendlet til Bergen allerede fra 14-årsalderen for å spille kamper for Gimle.

Det er enda en grunn til at han vil være en rollemodell. I år er det fjerde året han arrangerer han Swish basketskole for barn i Stavanger.

- Jeg hadde så mye motivasjon for å komme meg opp og fram. Jeg har lyst til å bidra til å skape interesse for basketball, og vise barna at det er mulig å nå langt i sporten også i Norge, sier han.

Ndow er faktisk en av få nordmenn som har vunnet NCAA-mesterskap. Det skjedde med Northwest Missouri State University i division 2. Etter college tok han turen innom Kongsberg Miners her hjemme i Norge med sluttspillseier, før det ble proffspill i Frankrike, og siden spanske Coruña. Her har han hatt en sterk sesong med 11 poeng og 5 returer i snitt. 

- Chris er en atletisk, tøff og «competitive» spiller. Han har vunnet mye der han har vært, og bringer dermed en vinnermentalitet til laget, oppsummerer trener Mathias Eckhoff.

På treningssamling med landslaget før den viktige EM-kvalifiseringskampen mot Danmark søndag er det god stemning, og en stadig mer skjerpet gjeng.

- Det er en kjempebra gjeng på landslaget nå. Vi kjenner hverandre godt, og har fulgt hverandre opp gjennom årene på aldersbestemte landslag, sier Ndow.

- Vi har flere i hver posisjon som tilfører laget noe. Jeg føler meg trygg på at vi kan komme veldig langt. Det er mye tillit til hverandre, og vi vil hverandre vel. Dessuten har vi en kjempebra coach, sier han og skryter av trener Eckhoff.

- Han har mye basketballkunnskap, og er virkelig en trener som bryr seg om spillerne sine, sier Ndow.

28-åringen påpeker som resten av laget at kampen mot Danmark vil bli en vanskelig match for Norge.

- Det blir veldig tøft. Den største utfordringen med Danmark blir størrelsen og fysikken deres, uten tvil. Vi må spille på styrkene våre – strukturen vi har i laget, samholdet, og de mange spillerne som kan legge press på guardene deres slik at de store spillerne må bevege seg, sier han.

Med 4000 billetter solgt til landskampen på Jordal Amfi kommer også presset på å prestere. Men "pressure is a privilege", mener guarden.

- Det er så kult at basket har fått så momentum at vi kan få så mange folk på kamp. Jeg blir stolt av muligheten til å representere norsk basket, avslutter han.

 

Fakta: Chris-Ebou Ndow (28)

Klubb: Basquet Coruna

Tidligere klubber: Stavanger Basket, Gimle, Frøya Basket, Northwest Missouri State University (USA), Kongsberg Miners, Boulazac (FRA) Denain (FRA)

Tre kjappe

Pre-game-rituale:

Treffe 5 treere på rad på 5 spots. 10 free throws på rad. Tøye og strekke. 3-5 minutter meditasjon/visualisering. Resten varierer.

Favorittspiller: LeBron James og Luka Doncic

Favorittlag: Det norske landslaget 😉