Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Multitaskeren
Haukelandshallen er klar for ny, norsk basketfest. Sjur Dyb Berg er markedsansvarlig i Basketballforbundet og har bidratt til å sikre sponsorer, jobbet med å få basket på TV 2 og laget alt markedsmateriell til landskampen mot Danmark. - Men når samlingene starter, er jeg mer spiller. Da har jeg gode kolleger i forbundet som er gull verdt og som jeg stoler 100 prosent på som tar over mine oppgaver, sier 26-åringen fra Nesodden.
FOTO: BRAGE TITLESTAD
Haukelandshallen er klar for ny, norsk basketfest. Sjur Dyb Berg er markedsansvarlig i Basketballforbundet og har bidratt til å sikre sponsorer, jobbet med å få basket på TV 2 og laget alt markedsmateriell til landskampen mot Danmark. - Men når samlingene starter, er jeg mer spiller. Da har jeg gode kolleger i forbundet som er gull verdt og som jeg stoler 100 prosent på som tar over mine oppgaver, sier 26-åringen fra Nesodden. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Multitaskeren

Når Sjur Dyb Berg entrer banen mot Danmark i Haukelandshallen søndag kveld, er han dobbelt forberedt. Som markedsansvarlig i Norges Basketballforbund og nøkkelspiller på landslaget er 26-åringen fra Nesodden helt sentral både på og utenfor banen.

Han er god til å ha mange baller i luften, men det er kanskje ikke en ideell situasjon når det er maks travelt med forberedelser til kamp.

Da Norge fikk besøk av Danmark på Jordal Amfi i juli, viste Sjur at han sjonglerer oppgavene med stil. I en tung norsk førsteomgang var den 1,99 m lange forwarden lyspunktet, og endte med totalt 14 poeng og 7 returer i kampen.

Aller viktigst var det kanskje at han gikk foran da laget strevde – med det trener Mathias Eckhoff beskriver som «vanvittig innsats og krigervilje».

– Å jobbe både for å fylle Jordal Amfi med tilskuere og samtidig få spille der var virkelig en opplevelse. Dobbeltrollen kan være krevende av og til, men jeg føler jeg takler det greit.

– Jeg gjør mye i planleggingsfasen, men når landslagssamlingene starter er jeg mer spiller. Da har jeg gode kolleger i forbundet som er gull verdt og som jeg stoler 100 prosent på som tar over mine oppgaver, sier han.

 

– Trenger å bli vant til å spille i større arenaer

Et nær fullsatt Jordal Amfi med 4585 tilskuere var helt spesielt. Både for markedsmannen og spilleren Sjur.

– Det var spesielt gøy å kunne spille med landslaget foran familie og venner, det har jeg aldri gjort før, og fantastisk at det kom så mange på basketkamp i Norge.

Nå forventer han like god stemning når Norge nok en gang får besøk av danskene i EM-kvalifiseringskamp. Denne gang i Haukelandshallen.

– Vi trenger å bli vant til å spille i større arenaer med mer publikumstrykk. Etter Slovakia-kampen torsdag fikk vi en opptur, og mot Danmark søndag vet vi hva som skal til for å slå tilbake fra tapet i juli.

 

Var i norgestoppen i sykling

For Sjur startet basketballreisen på Nesodden i 13-årsalderen. Fotballtreneren startet basketlag, og Sjur som var høy for alderen, fant sin naturlige plass.

Men lenge måtte basketballen konkurrere mot sykkelen. Sjur var nemlig også en svært lovende landeveissyklist og hevdet seg helt i norgestoppen som tenåring.

– På et tidspunkt måtte jeg velge, og da var det teamsettingen, det å være en del av et lag og jobbe sammen på banen som var mer tiltrekkende en hundrevis av kilometer alene på sykkelen, forteller han.

 

– Avhengig av hverandre

Og det er fortsatt lagarbeidet som driver 26-åringen.

– På et lag er man helt avhengig av hverandre i de ulike rollene, man må stole på andre og jobbe sammen. Man ofrer seg for hverandre. Vinner sammen, taper sammen, blir sterkere sammen. Jeg liker å være en del av å bygge laget, sier forwarden som til daglig spiller i Bærum Basket.

 

– Gjør mye av drittjobben

Og for en trener er typer som Sjur helt uvurderlig. Han er sliteren som får de tøffe oppgavene.

– Sjur er en utrolig viktig brikke, han gjør fryktelig mye av drittjobben. Han dekker opp de store spillerne, han tar mye returer for oss og han er villig til å gjøre det uten å kreve så mye plass selv, sier trener Mathias Eckhoff.

– Han er dessuten selvoppofrende og en særdeles god lagkamerat som tar vare på folk og stiller opp for dem rundt seg. Han er definisjonen av en kjernekar, sier landslagets og Bærums trener.

 

– Deilig å være litt i bakgrunnen

Å ha en rolle i bakgrunnen på landslaget er Sjur helt komfortabel med.

– Jeg er fullt innforstått med mine oppgaver og liker den tydelige rollefordelingen. Jeg spiller forsvar, har fokus på returer og scorer ikke flest poeng. Jeg synes kanskje ikke så godt på statistikken. Men jeg synes det er deilig å være litt i bakgrunnen, så kan Harald og Karamo skinne der foran, smiler han.  

Sjur Dyb Berg hadde med seg en bachelor i Business Management med markedsføring i bagasjen fra universitet i Alaska hvor han spilte basketball i fire år. Da jobben som markeds- og arrangementsansvarlig i forbundet var ledig, var det en stilling som var midt i blinken.

 

– Perfekt kombo

Fulltidsjobben i forbundet kommer i tillegg til landslagsjobben og rollen som klubbspiller på Bærum Basket. For Sjur er det basketball 24/7. Når han går på banen i landskampen, er det han som har bidratt til å sikre sponsorer, jobbet med å få basket på TV 2 og laget alt markedsmateriell til kampen.

– For meg er det en perfekt kombo av fag og passion, sier han.

 

FAKTA

Sjur Dyb Berg (26)

Forward, 199 cm

Klubb: Bærum Basket

Tidligere klubber: Nesodden, Asker Aliens, University of Alaska

Tre kjappe:

Pregame-ritual: Ikke så mye, men spiser alltid en Kinder Maxi

Favorittspiller: Tracy McGrady og Nikola Jokic

Favorittlag: Houston Rockets