Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Mesterlig spurt ga Gimle-jubel
Lars Fredrik Espe og Gimle kunne juble etter 97-95 over Kongsberg Miners. Landslagsguarden var en av de sentrale spillerne i toppkampen og endte med 18 poeng, 8 assists og 7 returer.
FOTO: NICHOLAS NORENG
Lars Fredrik Espe og Gimle kunne juble etter 97-95 over Kongsberg Miners. Landslagsguarden var en av de sentrale spillerne i toppkampen og endte med 18 poeng, 8 assists og 7 returer. FOTO: NICHOLAS NORENG

Mesterlig spurt ga Gimle-jubel

Et halvt lag manglet og Kongsberg Miners ledet med 10 poeng tidlig i 4. periode, men Gimle nektet å la seg slå. Anført av en brennheit Reidar Greve (31 poeng!) snudde hjemmelaget til en seier de færreste trodde på før kampen.

Gimle – Kongsberg Miners 97-95

– Det rant inn to nye, positive tester på morgenen i dag, så vi var nede i fem spillere og måtte sjekke om vi kunne flytte opp noen fra 1.- divisjonslaget, fortalte Gimle-coach Audun Eskeland.

Onsdagens kamp mot Frøya måtte utsettes fordi Gimle ikke hadde nok spillere, og nå ble løsningen å kaste inn de tidligere ligaspillerne Steinar Rakneberg, Morten Osland og Søren Fjærestad.

– Vi hadde aldri klart å vinne uten de tre. Det er fine typer, de vet hvordan vi spiller, men har ikke spilt på dette nivået på lenge og var naturlig nok litt rustne. Men bare å ha dem med betydde mye, det ga andre spillere viktig hvile og de gjorde jobben.

– Det var emosjonell seier i en litt rar tid, erkjente Eskeland.

 

Svekket av skader, korona og regelverk

På nesten måter ble det annerledes-kamp.

Gimle manglet 8 av sine 13 ligaspillere, med skader og korona. Bare en skadet Jørgen Odfjell satt på benken, mens profiler som Bryan Coleman, Eivind Lamo og Mikkel Kolstad alle var ute.

Men også Kongsberg Miners var svekket. Fordi kampen var utsatt fra oktober, er ikke Bryan Alberts og Djo Loo Yele med til Bergen – fordi de ikke var spilleberettiget på det opprinnelige kamptidspunktet. Det gjaldt også Gimles Coleman.

 

Kom midt i første periode

I tillegg ble flyet med flere av Miners-spillerne en time forsinket, men gjestene hadde seks spillere til kampstart – og resten kom løpende inn i Gimlehallen midtveis i første periode.

– Flere av oss kom til Bergen i går, men det ble stressende for alle på laget som kom forsinket og ingen ideell oppladning. Hele kampen var jo merkelig med spillerne som ikke får være med og med alle som er ute med korona, sa Kongsberg-kaptein Ognjen Nisavic.

 

Triple-double for Nisavic

Han var sentral da gjestene snudde kampen og gikk opp i 10-poengsledelse tidlig i 4. periode (77-67) etter en trepoenger fra den serbiske guarden.

Nisavic endte med en triple-double etter 33 poeng, 10 returer og 10 assists, men Miners gikk glipp av den tredje strake seieren over Gimle. Med seier fredag og i lørdagens hengekamp mot Frøya ville Kongsberg Miners sørget for at alle de tre topplagene lå med fem tap – med Fyllingen rett bak på seks.

Men nå står Gimle med 15-3, Frøya er inntil videre på topp med 16-4, mens Kongsberg Miners falt ned til 13-6.

– Det er bare 17 timer til kampen mot Frøya og tøft å nullstille, men vi har ikke noe valg. Det var en stor og viktig kamp i dag og vi tapte nok sjansen til å bli nummer 1. Men for å kunne bli nummer 2, må vi slå Frøya i morgen. Og ingenting er helt sikkert med innspurten i ligaen heller. Hvis lag fortsatt skal måtte spille med seks mann og mangle flere av sine beste, er alt mulig, presiserte Nisavic.

 

Hvem spiller mot Ammerud?

Audun Eskeland vet ikke hvilke spillere han kan regne med som sikre til bortekampen mot Ammerud i Oslo søndag, men det kan være aktuelt å ha med de tre 1.- divisjonsspillere på nytt.

– Vi har Covid i gruppen vår og folk til høyre og venstre får det, så det er umulig å vite akkurat nå, sier han.

Men de gjenværende fem ligaspillerne tok ansvar og leverte en av lagets beste kamper for sesongen.

 

Savic tilbake 

Milovan Savic var tilbake etter skade og noterte seg for 20 poeng, 12 returer og 6 assists, selv om han fikk sin tredje feil allerede midtveis i andreperioden og var hemmet av det.

– Bare å ha Milovan på banen gjør at ballen går fortere i angrep og at det blir vanskeligere å spille forsvar mot oss. Han er fysisk og en ringrev som har forberedt seg mentalt, for det var en spesiell måte å komme tilbake i en kamp der vi ikke hadde så mange bytte-muligheter, understreker Audun Eskeland.

 

Ustoppelig Greve   

Hjemmelagets fremste matchvinner ble likevel Reidar Greve. 19-åringen vokste med tillit og spilletid og ble etter hvert skytteren Kongsberg aldri klarte å stoppe.

Den 1,87 m guarden la 9 av 14 trepoengere, endte på 31 poeng og hadde flere viktige treff i sluttminuttene:

Trepoengeren til 70-77 rett etter at Miners hadde tatt sin 10-poengsledelse, treeren som sendte Gimle i ledelsen 83-81, en ny til 91-84 med to minutter igjen og den kanskje aller viktigste til 94-90 godt inne i siste spilleminutt.

Kampen var likevel ikke slutt. Marin Mornar reduserte til 94-92 med en retur, før Miners feilet og sendte Lars Espe til straffelinja med 21 sekunder igjen. Landslagsguarden senket iskaldt begge straffene (96-92), men gjestenes formspiller William Lybæk la inn sin sjette trepoenger for dagen til 96-95!

Reidar Greve ble feilet og skjøt straffer med 12 sekunder igjen, men bommet den første – og traff det andre: 97-95. Miners kunne både utligne med en topoenger og vinne med en treer, men feilet da det gjaldt i sluttsekundene.

 

18 trepoengere fra Gimle

Nettopp skytingen utenfra var en viktig årsak til Gimles seier: Hjemmelaget traff 18 av 37 trepoengere, 46 prosent – med 9 av 14 fra Greve, 4 av 8 fra Espen Fjærestad og 3 av 4 fra Lars Espe.

Ali Ouakkaha var igjen overalt og endte på 5 poeng, 10 returer og 6 asssits. Espe hadde sterke 18 poeng, 8 assists og 7 returer.

Miners vant returstatistikken 54-40, men var ustabile i angrep – og på skudd. William Lybæk la 6 av 9 trepoengere, men laget traff bare 29 prosent, 13 av 44.

Ved siden av Nisavic, var igjen Marin Mornar ruvende: 25 poeng, 12 returer, 7 assists og 3 blokker ble tallene for den kroatiske forwarden.

 

– Var småirritert

Gimle valgte å spille soneforsvar det meste av kampen.

– Men det hadde ingenting med Kongsberg å gjøre, alt å gjøre med oss. Vi er så få og har en haug med spillere som er tilbake fra skader og småskader, så vi måtte gjøre det på en annen måte enn å springe hele tiden, forklarte Audun Eskeland.

Han var naturlig nok storfornøyd med Reidar Greves kamp:

– Han begynte dårlig, og jeg var småirritert på ham, men det er fint med unge spillere som får være lenge på banen, de senker skuldrene. Reidar har alltid vært en glitrende skytter, og i løpet av kampen kom han seg mer og mer defensivt også, sa treneren.

 

– Gimle med mer intensitet

Ognjen Nisavic erkjente at det var et tøft tap for Kongsberg Miners.

– Vi kom ikke bra ut, løp ikke like bra som i de siste kampene og lot Gimle slippe til for mye. Så ledet vi med 10, men lot dem komme tilbake, de fikk for mange ledige skudd og åpne layups. 97 poeng mot oss er ikke bra.

– Det var på alle måte en rar kamp med mange omstendigheter som spilte inn, men uansett spilte Gimle med mye mer intensitet enn oss, enda kampen betydde like mye for begge lag, sa Miners-kapteinen.

 

Poengscorere:

Gimle: Reidar Greve 31, Milovan Savic 20, Espen Fjærestad 19, Lars Fredrik Espe 18, Ali Ouakkaha 5, Morten Osland 4.

Kongsberg Miners: Ognjen Nisavic 33, Marin Mornar 25, William Lybæk 20, Aly Hudgins 9, Torgrim Sommerfeldt 6, Matias Save 2.