Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Marerittkamp i Makedonia
Harald Eika Frey ble passet godt på, tatt fysisk hardt av Nord-Makedonias spillere og måtte nøye seg med 11 poeng og 3 assists. Her er det 2,02 m lange Stojan Gjuroski som river og sliter litt i Norges ledende spiller. 
FOTO: FIBA.COM
Harald Eika Frey ble passet godt på, tatt fysisk hardt av Nord-Makedonias spillere og måtte nøye seg med 11 poeng og 3 assists. Her er det 2,02 m lange Stojan Gjuroski som river og sliter litt i Norges ledende spiller. FOTO: FIBA.COM

Marerittkamp i Makedonia

36 poeng! Med bom på alle sine 21 trepoengsforsøk fikk Norge en slitsom og vond kveld i Gevgelija. Nord-Makedonia scoret ikke mer enn 58, men anført av USA-tilveksten TJ Shorts styrte og kontrollerte hjemmelaget toppkampen i EM-gruppa.

Gevgelija

Nord-Makedonia – Norge 58-36

– Vi vet vi ikke er et ferdig produkt og at vi fortsatt er et landslag i utvikling, og visste vi ikke kunne gå ubeseiret for alltid. Men dette er en fin sjanse til å lære, sa Harald Eika Frey etter Norges første tap i EM-kval-runde to.

Etter å ha overbevist og underholdt med 87-68 borte over Slovakia og 99-75 over Danmark, fikk Norge en kamp hvor ballen ikke ville i kurven.

Mot danskene i Haukelandshallen hadde det norske laget 34 poeng etter første periode (!) og traff knallsterke 20 av 32 trepoengere.

I toppkampen i 26. april-hallen i Gevgelija ved den greske grensen gikk alt skeis.

Norge endte kampen med 0 av 21 på trepoengere og totalt 36 poeng. I tillegg traff gjestene under halvparten av 2-poengsskuddene (13 av 28) og hadde svak uttelling på straffer, 10 av 17.

36 poeng – fordelt på 11, 7, 11 og 7 i de fire periodene.

 

– Makedonernes fortjeneste

– Men all ære til dem, sa Mathias Eckhoff, som var imponert over Nord-Makedonia.

– Jeg tror aldri jeg har vært med på å coache et lag som ikke treffer en eneste trepoenger. Samtidig er det vanskelig å produsere mye poeng når man ikke treffer trepoengsskudd. Det vitner også om kvaliteten på skuddene og rytmen inn i skuddene, men dette er makedonernes fortjeneste. Vi sliter og sliter og får aldri flyt, fastslo landslagstreneren.

 

På hælene fra start

Sjur Dyb Berg satte riktignok 1-0 til Norge på straffe etter å ha blitt frispilt av Chris-Ebou Ndow, men de norske gutta var på hælene helt fra åpningsminuttene.

De hadde noen lyse angrepsøyeblikk spesielt i begynnelsen av andre periode og var bak med bare 3 poeng (16-13), men så fikk Nord-Makedonia inn en 8-0-run og stakk – for godt.

Et lite håp ble tent også med norsk 7-0 fra start i tredje periode og redusering til 34-25, men Nord-Makedonia svarte med en ny 8-0-run.

 

– Begynner å lete for hardt

Det føltes tungt å jobbe i motbakke gjennom 4 x 10 minutter.

– Vi prøver jo å lete etter svar, men begynner å lete for hardt i stedet for heller bare å tro på det vi har gjort bra. Vi fikk gode looks og mange åpne skudd som rett og slett ikke falt og så begynte vi å stresse og spille med høye skuldre, forklarte Harald Eika Frey.

Med 22 poengs seier tok Nord-Makedonia et ganske langt steg mot seieren i gruppa, selv om den nå bare er halvspilt.

Slovakia tok en kontrollert hjemmeseier over et dansk lag uten både Iffe Lundberg og Kevin Larsen, der slovakene ledet med 18 poeng på det meste og med 10 et drøyt minutt før slutt før gjestene fikk begrenset scoren til 74-70.

 

– Pur unge

Danmark er dermed i praksis ute av bildet med sine tre tap, mens Slovakia er på offensiven før møtet med Norge i Haukelandshallen søndag.

Der akter de norske gutta å vise seg fra en annen side.

– Vi har fremdeles en sjanse, hvis vi vinner resten av kampene våre, mener Eckhoff.

– Men vi må stikke fingeren i jorda. Det vil komme sånne kamper for oss, når vi møter nasjoner som har konkurrert i A-gruppa og vært i sluttspill i EM som Nord-Makedonia var for noen år siden. De har ikke superstjerner, men har spilt masse kamper sammen og alle de prosentene summeres opp. Mens vi er pur unge som lag, presiserer landslagssjefen.

 

– Null fart i angrep

Samtidig viser 87 poeng mot Slovakia og 99 mot Danmark fra forrige vindu at Norge har angrepspotensial.

– Men da er vi avhengige av at ballen fyker og at vi får motstanderne i rotasjon. Der var makedonerne veldig gode, erkjente Eckhoff.

– Jeg syns vi hadde mye energi i forsvar, men null fart opp i angrep. Når vi hadde muligheten, følte jeg ikke det var fem karer som løp. Vi var litt flate og litt slitne, la han til.

Nord-Makedonia hadde heller ingen stor skuddkamp, og måtte nøye seg med 25 prosent treff på trepoengerne. Men 7 av 28 betyr likevel at hjemmelaget utklasset Norge 21-0 fra trepoengsland. Mens de altså vant kampen med 22.

 

Shorts styrte

Amerikanske T.J. Shorts spilte sin første kamp for de gule og røde og viste at han er verdt «overgangen». Den 1,75 m høye pointguarden styrte tempoet, stakk inn i Norges forsvar med stor fart og fordelte mesterlig ut til ledige skyttere.

Harald Eika Frey og Norge spilte til tider glimrende forsvar på Shorts som måtte nøye seg med 8 poeng, men han hadde 8 assists og ville hatt et høyt tosifret antall om ikke medspillerne hadde bommet såpass mye.

Frey møtte forrige sesongs Bundesliga-toppscorer også da Göttingen spilte mot Bonn for to uker siden.

– Vi tapte da også, det var irriterende. Men han er en veldig god spiller, og genererer i angrep uansett om det er pasninger eller skudd, det er det som gjør ham så farlig. Selvfølgelig er han også lynraskt, fastslo Frey, som var Norges mestscorede med 11 poeng sammen med Karamo Jawara.

 

– Langt fra over

Harald Eika Frey forsikrer at det er en revansjlysten norsk gjeng som kommer på banen i Haukelandshallen søndag for å møte Slovakia.

– Dette er langt fra over, sier han om gruppa som nå er halvspilt og der Norge holder andreplassen med to seire og ett tap.

– Nå gjelder det å gjøre oss klare til søndag, vi gleder oss masse til den kampen og til å revansjere oss. Det er det som er så fint med idrett, det kommer nye sjanser.

 

Poengscorere Norge: Harald Eika Frey 11, Karamo Jawara 11, Sjur Dyb Berg 6, Chris-Ebou Ndow 4, Stian Mjøs 2, Jørgen Odfjell 2.

Toppscorere Nord-Makedonia: Bojan Krstevski og Vojdan Stojanovski 14.