Det er FIBAs versjon av «flest mulig, lengst mulig» og «alle skal med» vi er i gang med. Den gir også «taperne» fra 1. prekvalifisering, blant dem Kosovo som Norge slo to ganger, en ny sjanse.
24 lag skal delta i EM-sluttspillet/Eurobasket i 2025, der Finland, Latvia og Kypros er tre av fire arrangørnasjoner. Ukraina var plukket ut som den fjerde, men FIBA vil mest sannsynlig velge en ny arrangør innen november i år.
- I den endelige EM-kvalifiseringen deltar 32 lag som spiller i 8 grupper á 4 lag med hjemme- og bortekamper i fire vinduer: November 2023, februar 2024, november 2024 og februar 2025. De tre beste lagene i hver gruppe går til EM-sluttspillet. I gruppene med arrangørnasjonene Finland, Latvia og Kypros går de to beste ved siden av arrangørnasjonene videre.
- Norge spiller nå i 2. prekvalifiseringsrunde i gruppe med Danmark, Nord-Makedonia og Slovakia. Vinneren i denne gruppen samt de to andre gruppene går videre til den endelige EM-kvalifiseringen sammen med arrangørnasjonen Kypros.
- De åtte øvrige lagene fra 2. prekvalifisering får med seg de «utslåtte» lagene fra 1. prekvalifisering – Kosovo, Irland, Luxembourg og Albania – til en 3. prekvalifisering.
- Den 3. prekvalifiseringen spilles som «turneringer» i august 2023, trolig på nøytral bane og i tre eller fire grupper. Herfra går de fire beste lagene videre til hovedkvalifiseringen.
- 24 lag er allerede klare for hovedkvalifiseringen: Belgia, Bosnia-Hercegovina, Estland, Finland, Frankrike, Georgia, Hellas, Island, Israel, Italia, Latvia, Litauen, Montenegro, Nederland, Serbia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sverige, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ukraina og Ungarn.
- De åtte øvrige lagene blir følgelig de tre gruppevinnerne i 2. prekvalifisering, pluss EM-arrangør Kypros – og de fire lagene som går videre fra 3. prekvalifisering.
- Russland og Belarus er utestengt fra FIBA på ubestemt tid.
Landslagssjef Mathias Eckhoff ser at formatet er bra for Norge.
– Det gir mange kamper og erfaring, og det belønner lagene som vinner, så jeg syns det er greit.
– Ressurser til jevn matching og å skape forutsigbarhet for spillere som ønsker å satse har alltid vært en utfordring for norsk basketball. Da er selvfølgelig det å spille kamper eneste måten å bli god på. Da lærer vi å konkurrere, understreker Eckhoff.