Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Mange veier til EM-sluttspill
Mikkel Kolstad (med ballen), Jørgen Odfjell og Johannes Dolven stormer videre i EM-kvalifiseringen. Torsdag slo de Slovakia 87-68 på bortebane, søndag gjør de et nytt forsøk på å få has på Danmark - denne gang hjemme i Haukelandshallen. Uansett blir det mer EM-spill for Norge neste sesong.
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
Mikkel Kolstad (med ballen), Jørgen Odfjell og Johannes Dolven stormer videre i EM-kvalifiseringen. Torsdag slo de Slovakia 87-68 på bortebane, søndag gjør de et nytt forsøk på å få has på Danmark - denne gang hjemme i Haukelandshallen. Uansett blir det mer EM-spill for Norge neste sesong. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

Mange veier til EM-sluttspill

Norge fikk en pangstart i 2. prekvalifiseringsrunde for EM i 2025 med seieren i Slovakia, og vinneren av gruppa går rett til kvalifiseringspuljene som spilles i åtte «vinduer» fra november 2023 til februar 2025. Men også nummer 2, 3 og 4 i gruppene får en ny sjanse neste høst.

Det er FIBAs versjon av «flest mulig, lengst mulig» og «alle skal med» vi er i gang med. Den gir også «taperne» fra 1. prekvalifisering, blant dem Kosovo som Norge slo to ganger, en ny sjanse.

24 lag skal delta i EM-sluttspillet/Eurobasket i 2025, der Finland, Latvia og Kypros er tre av fire arrangørnasjoner. Ukraina var plukket ut som den fjerde, men FIBA vil mest sannsynlig velge en ny arrangør innen november i år.

 

  • I den endelige EM-kvalifiseringen deltar 32 lag som spiller i 8 grupper á 4 lag med hjemme- og bortekamper i fire vinduer: November 2023, februar 2024, november 2024 og februar 2025. De tre beste lagene i hver gruppe går til EM-sluttspillet. I gruppene med arrangørnasjonene Finland, Latvia og Kypros går de to beste ved siden av arrangørnasjonene videre.
  • Norge spiller nå i 2. prekvalifiseringsrunde i gruppe med Danmark, Nord-Makedonia og Slovakia. Vinneren i denne gruppen samt de to andre gruppene går videre til den endelige EM-kvalifiseringen sammen med arrangørnasjonen Kypros.
  • De åtte øvrige lagene fra 2. prekvalifisering får med seg de «utslåtte» lagene fra 1. prekvalifisering – Kosovo, Irland, Luxembourg og Albania – til en 3. prekvalifisering.
  • Den 3. prekvalifiseringen spilles som «turneringer» i august 2023, trolig på nøytral bane og i tre eller fire grupper. Herfra går de fire beste lagene videre til hovedkvalifiseringen.
  • 24 lag er allerede klare for hovedkvalifiseringen: Belgia, Bosnia-Hercegovina, Estland, Finland, Frankrike, Georgia, Hellas, Island, Israel, Italia, Latvia, Litauen, Montenegro, Nederland, Serbia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sverige, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ukraina og Ungarn.
  • De åtte øvrige lagene blir følgelig de tre gruppevinnerne i 2. prekvalifisering, pluss EM-arrangør Kypros – og de fire lagene som går videre fra 3. prekvalifisering.
  • Russland og Belarus er utestengt fra FIBA på ubestemt tid.

 

Landslagssjef Mathias Eckhoff ser at formatet er bra for Norge.

– Det gir mange kamper og erfaring, og det belønner lagene som vinner, så jeg syns det er greit.

– Ressurser til jevn matching og å skape forutsigbarhet for spillere som ønsker å satse har alltid vært en utfordring for norsk basketball. Da er selvfølgelig det å spille kamper eneste måten å bli god på. Da lærer vi å konkurrere, understreker Eckhoff.