Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Langt steg mot nytt seriegull
Aurora Sørbye får vridd seg i riktig posisjon og legger to av sine 30 poeng etter å ha fått en pasning rett under kurven, presset av Lea Heiene Tveteraas. De øvrige spillerne i bildet er fra venstre Makana Stone, Stine Hoff Austgulen (bak) og Maren Hoff Austgulen.
FOTO: ARILD SANDVEN
Aurora Sørbye får vridd seg i riktig posisjon og legger to av sine 30 poeng etter å ha fått en pasning rett under kurven, presset av Lea Heiene Tveteraas. De øvrige spillerne i bildet er fra venstre Makana Stone, Stine Hoff Austgulen (bak) og Maren Hoff Austgulen. FOTO: ARILD SANDVEN

Langt steg mot nytt seriegull

Bærum fulgte Ulriken i store deler av toppkampen i Nadderudhallen og ledet flere ganger, men brukte bare seks spillere og orket ikke følge da gjestene intensiverte forsvaret og satte opp tempoet i fjerde periode.

Bærum – Ulriken Eagles 56-72

– Vi var gode i 32-33 minutter og må ta med oss det positive, konkluderte Ola Gravem Knutsen.

– Vi var mye nærmere i dag enn vi var i forrige kamp mot Ulriken og må se utviklinga over tid, på samme måte som i fjor, sa Bærum-treneren.

Etter 66-43 i seriestarten og en ny seier søndag har Ulriken innbyrdes-overtaket på Bærum og ni strake seire. De rødkledde har stø kurs for et nytt seriemesterskap, men de var like overlegne i forrige sesong og røk overraskende for nettopp Bærum i NM-finalen, 59-63.

Nadderudhallen er NM-arena denne sesongen og hvis lagene møtes i finalen søndag 16. april, vil iallfall Ulriken ha fordelen av å ha vunnet begge seriekampene i samme hall.

De to gjenværende BLNO-kampene spilles i Landåshallen, 22. januar og 19. mars. 

 

Dominerende 17-åring

Denne gangen etter mer slit enn i seriestarten.

– Det tok litt tid å komme inn i flyten, men vi løftet oss i fjerde periode, fastslo Aurora Sørbye.

Ulrikens nye pointguard fylte 17 år i oktober, men forbløffet tilskuere og trenere i Nadderudhallen ved å gå utenpå både USA-importer og garvede landslagsspillere i toppkampen.

Gjestenes nummer 5 satte tempoet i angrepene, styrte presset og var igjen den mest aggressive av alle forsvarerne – samtidig som hun ble kampens suverene toppscorer med 30 poeng.  

Aurora satte 3 av 5 trepoengere, traff på 7 av 11 topoengsskudd etter mange sterke driver, la 7 av 8 straffer og hadde i tillegg 4 steals og 3 assists. Coach DuRell Sanford valgte å ha henne på banen i samtlige 40 minutter.

 

– Et stort ansvar

– Det er slitsomt på en måte, men veldig gøy når man får til ting. Jeg har aldri hatt 30 poeng før i ligakamp, bekreftet guarden som har vært sentral i Norges U16- og U18-landslag de siste årene.

Hun trives som pointguard og har god fysikk med sine 174 cm.

– Jeg har fått spille pointguard nå som Karyn (Sanford) har reist til USA, og det er en rolle jeg har lyst til å være i. Jeg får sette opp spillet og styre angrepet, har fått masse tillit av de andre og fått et stort ansvar, men det liker jeg, fortalte lillesøster Sørbye etter seieren over Bærum.

 

9-0 på 1:30

Bærum var lenge fullt på høyde og ledet 28-21 mot slutten av andre periode.

Men ledelsen forsvant på 1:30 og etter en 9-0-run da Ulriken satte inn 1,94 m lange Riley Fitzwater og gikk i ledelse 30-28 etter en steal og layup fra Aurora Sørbye.

Hjemmelaget kom tilbake, ledet 41-38 i tredjeperioden og var bare ett poeng bak (45-46) da Aurora Sørbye fikk inn en steal 5 sekunder slutt i perioden og Makana Stone fikk usportslig feil i forsøket på å stoppe 17-åringen. Sørbye la én av to straffer, men Stine Austgulen maktet å få inn en buzzerscoring som ga Ulriken 49-45 før fjerdeperioden.

Så gikk det raskt:

Celine Klett la to poeng, Aurora Sørbye sin tredje trepoenger og Synne Jacobsen en enkel scoring på assist fra Celine Klett, en 7-0-start på perioden og Ulriken plutselig 11 foran, 56-45.

Det forspranget hadde ikke Bærum ork til å gjøre noe med.

 

– For mye på etterskudd

– Vi må kunne kontrollere tempoet bedre når vi begynner å bli slitne, mente Ola Gravem Knutsen.

– Nå fikk vi noen unødvendige turnovers i slutten av tredje periode, en usportslig feil pluss en enkel scoring mot oss rett i siste sekund av perioden. Det handler om energi. Og utover i fjerde periode fikk Ulriken rytme i skuddene, som de ikke hadde tidlig i kampen. Vi kom for mye på etterskudd, erkjente Bærum-treneren.

Han benyttet bare seks spillere i kampen. Makana Stone, Abbey Hoff og Julie McCarthy spilte alle 40 minutter, Shiba Haji Ahmadi i underkant av 37.

– Det gir høy belastning, så vi må være flinkere til å kontrollere tempoet, sa Knutsen.

 

– På samme sporet

Stine Austgulen spilte også 40 minutter, det gjorde også Aurora Sørbye, som ikke virket spesielt sliten mot slutten.

– Jeg så ikke noen grunn til å bytte henne ut, hun hadde «mismatcher» der ute og har selvtilliten til å gjøre masse. Så steppet hun bare opp, fastslo DuRell Sanford.

Datteren Karyn Sanford var Ulrikens ledende pointguard i fire sesonger før hun dro til college i USA før denne sesongen (Albany, New York), det gjorde også Fatima Mohammad og Hanne Løkkebø Nybø.

Coach Sanford har tro på at Aurora Sørbye kan dra samme vei.

– Hun er 17 og har minst ett år til med oss, men så får vi se hva som skjer. Hun er på samme sporet som flere av de andre jentene var og har hatt gode kamper før også, men ingen så god som i dag. Det var også en fin ramme og anledning til å ha en sånn kamp, påpekte Ulriken-coachen.

Han var godt fornøyd med lagets gjennomføring av toppkampen.

– Det er sånne jevne kamper vi trenger for å bli bedre. Men selv da de hadde 7 poengs ledelse, fortsatte vi å jobbe videre. Riley (Fitzwater) kom inn og hjalp oss defensivt og er så stor at hun kan bli en trussel for oss i angrep, vi må bare fortsette å jobbe med spillet hennes, sa Sanford.

 

Dybde

Stine Austgulen hadde en uvanlig svak skuddag og endte med 11 poeng etter å ha stått på bare 3 ved pause. Og flere andre spillere enn Aurora Sørbye løftet seg. Celine Klett leverte 7 assists etter å ha hatt 6 mot Ullern lørdag.

– Hun er god til å se de andre og finne ledige skyttere. Vi har dybde og mange som bidrar til at vi er i en god posisjon, også gjennom en god forsvarsjobb. Vi kan ikke få steals hver gang vi presser, men vi kan slite på motstanderen. Og vi vil ha høyt tempo, ikke bare mot Bærum, men mot alle lag, understreker DuRell Sanford.

 

23 Bærum-turnovere

Ulriken traff 45 prosent på trepoengerne (9 av 20), Bærum tross alt akseptable 32 prosent (8 av 25).

Hjemmelaget pådro seg 23 turnovers, men vant returstatistikken 38-37.

Maren Hoff Austgulen hadde en solid kamp med 10 poeng, 7 returer og 3 steals, Celine Klett hadde 7 poeng og 7 assists og Riley Fitzwater 6 poeng, 6 returer og 3 blokker på bare 13 minutters spilletid.

Hos Bærum var Makana Stone mestscorende med 18 poeng – og i tillegg hadde hun 9 returer, 3 steals, 2 assists og 2 blokker.

Abbey Hoff hadde 13 poeng, 7 returer og 4 assists, mens Julie McCarthy endte med en double-double: 12 poeng og 11 returer, pluss 4 blokker.

 

Poengscorere Bærum – Ulriken Eagles (56-72):

Bærum: Makana Stone 18, Abbey Hoff 13, Julie McCarthy 12, Shiba Haji Ahmadi 10, Lea Heiene Tveteraas 3.

Ulriken Eagles: Aurora Sørbye 30, Stine Hoff Austgulen 11, Maren Hoff Austgulen 10, Synne Jacobsen 8, Celine Klett 7, Riley Fitzwater 6.