Karamo Jawara skaper stemning på treningen i Haukelandshallen. Til venstre er Harald Eika Frey og til høyre Johannes Dolven, bak skimter vi Sjur Dyb Berg, Jørgen Odfjell og Bouna Black Ndiaye.
FOTO: BRAGE TITLESTAD
Karamo Jawara skaper stemning på treningen i Haukelandshallen. Til venstre er Harald Eika Frey og til høyre Johannes Dolven, bak skimter vi Sjur Dyb Berg, Jørgen Odfjell og Bouna Black Ndiaye. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Lagspilleren

Han er lagets utadvendte sjarmør som er mer opptatt av at Norge vinner enn av egen prestasjon. Etter forrige kamp mot Danmark var Karamo Jawara enormt skuffet, i dag vil han gjerne ha revansj.

Etter fredagens trening tusler Karamo inn i lobbyen på hotellet i Bergen sentrum. Han overhører noen spanske turister, og kan ikke annet enn å slå av en prat. På spansk, selvfølgelig. Ikke lenge etter er det full latter og bilder med den 2,04 m lange forwarden. På et par minutter har han sjarmert turistene i senk. «Typisk Karamo», sier lagkameratene.

– Ja, jeg er en veldig utadvendt person, og kan snakke med hvem som helst. Om det er en person på gaten eller presidenten i klubben. Jeg synes det er koselig med folk, sier Karamo med et smil.

 

– Glad så lenge laget vinner

Han er den ultimate lagspilleren. En som helst ser andre lykkes, og som er mer opptatt av team effort enn egne stats.

– Jeg er aldri helt fornøyd med meg selv, men jeg er glad så lenge laget vinner. Det er viktigst for meg, sier Karamo.

Trener Mathias Eckhoff mener Karamo er en av lagets viktigste spillere, og setter pris på at han prioriterer landslaget og det de prøver å bygge opp.

– Han er et typisk eksempel på nettopp lagspiller – det å vinne er viktigere enn egne individuelle prestasjoner. Men det betyr også at han er et viktig individ inn i et lag, sier landslagstreneren.

– Også er jo «Mo» er en morsom kar, sosial og erfaren, understreker han.

 

Fra Frøya til March Madness

Karamo var fotballgutten som til slutt valgte basketball. Allerede som 7-8-åring var han nysgjerrig på basket, men måtte vente til han ble 10 år før han kunne begynne. Da var det Frøya som ble laget, og som fortsatt er den eneste norske klubben han har spilt for.

Som 19-åring dro forwarden til USA og Carolina Central State. Der ble han raskt en publikumsfavoritt på et lag som vant sin «conference» for første gang og kvalifiserte seg til March Madness.

– Det var en vanvittig læringsopplevelse. Det pusher deg både fysisk og menneskelig. Det er sånn «make it or break it» der altså, sier Karamo.

 

Rykket opp, men fikk ikke bli med

I fjorårets sesong var han med å løfte spanske Bàsquet Girona til øverste nivå i Europas beste liga, men for et par uker siden kom nyheten om at han ikke var med laget videre. De har heller hentet Barcelonas kaptein til Marc Gasols nyopprykkede lag. 

I stedet har Karamo fått kontrakt med Movistar Estudiantes på nivå 2, og blir lagkamerat med danske Kevin Larsen.

– Jeg skal «bounce back». Jeg skal spille på et lag som er favoritter til å vinne serien i år. Men jeg skal ikke lyve, det var kjipt og skuffende at Girona ville gå en annen vei. Men slik er det. Jeg forstår det jo, sier 31-åringen selv.

 

– Vondt og kjipt

Oppturer og nedturer er en del av idretten. Det har Karamo Jawara erfart nok til å vite.

På Jordal Amfi i juli hadde laget og den ruvende forwarden store forventninger til seg selv foran et rekordpublikum på 4585. Danskene ble for tøffe, selv om Norge hadde en vanvittig opphenting i andre omgang. Karamo var fryktelig skuffet etter kampen. Både over egen innsats og at Norge ikke klarte å ro i det i land til slutt.

– Én ting er å tape, noe annet er det at vi ikke spiller som vi vet vi kan. Det var vondt og kjipt foran familie og venner. Men når Danmark kommer på besøk i Haukelandshallen, da skal vi vise hva vi er gode for, sier han.

 

– Aksen i et hjul

Også trener Eckhoff tror «Mo» er revansjesugen.  

– Han er en playmaker fra forward spot for oss, noe 9 assists i kampen mot Slovakia vitner om. Vi er avhengige av at han er det – aksen i et hjul vi kan løpe rundt. Forhåpentligvis kan han sette noen skudd hos oss også, sier treneren.

– Karamo har en utakknemlig jobb når vi er såpass små som vi er. Så er det han sammen med Sjur som bærer mye av den fighterdelen av laget. Han har ikke nødvendigvis vært den som scorer mest, men han gjør litt alt. Han er veldig allsidig, og viktig i forhold til lederskap. Et utrolig konkurranseinstinkt, sier Eckhoff.

– Han er vår hærfører!

 

FAKTA

Karamo Jawara (31)

Forward, 204 cm 

Klubb: Movistar Estudiantes Madrid

Tidligere klubber: Frøya, Carolina Central State (college), Cluj-Napoca, Apollon Patras, Machites Doxas Pefkon, Cambados Xuven, Iberojet Palma, Germani Brescia, Halifax Hurricanes, ETHA Engomis, Gipuzkoa, Bàsquet Girona.