Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Kunne ikke følge Portugal
Jorge Silva som spiller for FC Portos basketballag utfordrer Norges forsvar med Sivert Nordheim (til venstre) og Ludvik Bergseng. Bak i bildet ser vi Oscar Hellebust. Norge slet med å holde følge i Portugals tempo utover i EM-premieren i Sofia.
FOTO: FIBA.COM
Jorge Silva som spiller for FC Portos basketballag utfordrer Norges forsvar med Sivert Nordheim (til venstre) og Ludvik Bergseng. Bak i bildet ser vi Oscar Hellebust. Norge slet med å holde følge i Portugals tempo utover i EM-premieren i Sofia. FOTO: FIBA.COM

Kunne ikke følge Portugal

De norske U16-guttene stoppet favorittene Portugal i førsteperioden og ledet 14-9, men med 8 og 5 poeng (!) i de to neste periodene var det umulig å holde følge med de kvikke motstanderne.

Norge – Portugal 44-68

Dante Olsen satte inn 2-0 og sørget for U16-guttenes første EM-poeng, i en førsteperiode der Norge var på hugget og faktisk ledet 14-7 etter at Elias Demoniere hadde lagt inn en trepoenger.

Ikke minst hadde de også fått brukt 2,08 m lange Ludvik Bergseng perfekt:

Sandvika-centeren sto med 5 poeng og 6 returer etter førsteperioden som endte 14-9.

 

12-0 og 10-0!

Så snudde Portugal alt med en 12-0-run fra start i andre periode (14-0 med de to siste poengene i første), før de norske gutta slo litt tilbake og var i kontakt på 19-21 og 22-25.

Men så kom en ny portugisisk run (10-0), og da var det i praksis game over for Norge.

 

– Veldig stasjonært

– Angrepsspillet vårt blir veldig stasjonært, vi har ingen ballbevegelse og blir gående og drible ballen på toppen. Det blir for lite involvering for mange spillere og vi tar for dårlige skudd, fastslo Baard Stoller etter at åpningskampen i Triaditsa-hallen i Sofia var tapt 44-68.

Norge scoret bare 8 og 5 (!) poeng i de to midtperiodene og var aldri nærheten av seieren mot de kvikke og aggressive portugiserne.

– Så er det selvfølgelig et stort problem at vi har 31 turnovers og at de tar 23 angrepsreturer mot våre 29 forsvarsreturer, presiserte U16-treneren.

Portugal vant returstatistikken 52-34 og fikk inn 20 steals mot de norske gutta.

 

Sterk start av Bergseng

Utover i kampen dominerte de rødkledde og spesielt Nathan Noronha som spiller High School-basket for Archbishop Mitty i San Jose, California. Den portugisiske 7-eren viste sin klasse med fart, fancy og sterke driver og solid skyting.

Men kampens mest effektive spiller var faktisk Ludvik Bergseng. Spesielt starten hans var super, men 2,08-centeren endte med 10 poeng, 9 returer og 3 blokker på snaut 20 minutter spilletid.

Foulproblemene hans ødela. Bergseng sto med to feil tidlig i andre periode og da valgte de norske coachene å ta ham av. Så kom den tredje og fjerde foulen også litt for raskt, men mot slutten av kampen våknet Sandvikas store mann til live i kampen igjen – og bidro i det minste til at Norge karret seg over 40 poeng.

 

34 av 44 poeng

Trekløveret med Ludvik Bergseng og guardene Oscar Hellebust og Elias Demoniere sørget sammen for 34 av Norges 44 poeng. Det er selvfølgelig viktig at flere andre melder seg på offensivt allerede mot Storbritannia fredag.

Britene hadde spillefri på åpningsdagen i femlagsgruppa, mens Bosnia-Hercegovina og Sverige spilte en forrykende forkamp til Norge – Portugal, en thriller som endte 72-69 i bosniernes favør.

Norge tapte med 17 for Sverige i nordisk i Finland for en måned siden, men lå under med 30 tidlig i 4. periode.

– Jeg tror kanskje Sverige og Bosnia er et hakk opp fra Portugal, sier Baard Stoller.

 

Hvor gode er Storbritannia?

06-årgangen er en av de mest spennende norsk basket har hatt på guttesiden de siste årene, men de vant like fullt bare én kamp i nordisk (mot Estland) og er kommet i den åpenbart tøffeste EM-gruppen i Sofia.

Håper får være at Storbritannia ikke har en spesielt god årgang. Britene pleier å spille fysisk tøft, men hvor gode de er, vet vi ikke før fredag kveld.

De to beste lagene i gruppa går videre til kvartfinaler, nummer tre og fire til spill om plassene 9 til 16 og laget på femte- og sisteplass til bunnspillet om 17.- til 22.- plass.

Poengscorere Norge: Elias Demoniere 12, Oscar Hellebust 12, Ludvik Bergseng 10, Dante Olsen 5, William Ljones Kruse 3, Sivert Wærstad Nordheim 2.

Toppscorer Portugal: Nathan Noronha 16.

 

U16-EM MENN DIV. B, TORSDAG:

Gruppe A:

Belgia – Georgia 85-75, Østerrike – Estland 85-77, Ungarn – Kypros 89-36.

Gruppe B:

Island – Luxembourg 90-49, Bulgaria – Sveits 66-60.

Gruppa består av fem lag og Tsjekkia spiller sin første kamp fredag mot Luxembourg.

Gruppe C:

Bosnia-Hercegovina – Sverige 72-69, Norge – Portugal 44-68.

Gruppa består av fem lag og Storbritannia spiller sin første kamp fredag mot Norge (19.30 norsk tid).

Gruppe D:

Finland – Ukraina 82-65, Tyskland – Slovakia 104-48, Romania – Irland 76-45.