Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Kongsberg kom sterkt tilbake
Valen Tejada styrte Kongsberg Miners fra pointguardplassen, la 3 av 4 trepoengere og endte på 13 poeng da Frøya ble slått 104-85. Her sender han en pasning, mens William Lybæk i bakgrunnen følges av Juan Ferrales.
FOTO: NICHOLAS NORENG
Valen Tejada styrte Kongsberg Miners fra pointguardplassen, la 3 av 4 trepoengere og endte på 13 poeng da Frøya ble slått 104-85. Her sender han en pasning, mens William Lybæk i bakgrunnen følges av Juan Ferrales. FOTO: NICHOLAS NORENG

Kongsberg kom sterkt tilbake

Bare 18 timer etter det sure nederlaget for Gimle (95-97) reiste Kongsberg Miners seg og slo Frøya for andre gang på en snau uke.

Frøya – Kongsberg Miners 85-104

De to topplagene fulgte hverandre tett og leverte en severdig kamp med mye fin angrepsbasket, og de fleste i Frøya Arena forventet nervepirrende sluttminutter.

På stillingen 67-68 med ett minutt igjen av tredjeperioden så Frøya ut til å ha momentum, spesielt fordi Kongsbergs store mann Marin Mornar (2,05) pådro seg sin fjerde foul og ble byttet ut.

I stedet slo gjestene til. Miners var i ferd med å miste ballen, men Torgrim Sommerfeldt fanget en håpløs ball i lufta ved kortlinja og kastet den bakover og høyt – med kanskje 50/50-sjanse for at den skulle falle ned i hendene på en lagkamerat. Aly Hudgins oppfattet situasjonen raskt, kom høyest og fikk med seg ballen til en enkel layup.

 

13-0-run for Kongsberg

Og i angrepet etter ble Matias Save feilet på en 3-poenger og satte alle de tre straffekastene. Plutselig var Miners foran med 6 (73-67), og så startet sisteperioden på verst tenkelige måte for Frøya:

Miners fortsatte sin «run» til 13-0, etter en sterk insidescoring fra Aly Hudgins og to perfekte 3-poengere fra Torgrim Sommerfeldt og Matias Save: 81-67 til gjestene og Frøya-timeout etter bare 1:15 av perioden, men løpet i realiteten kjørt. Ikke lenge etter satte Christian Seterlund inn sin andre treer for dagen og økte til 84-70, og så den tredje til 95-77.

– Da det begynte å regne inn skudd og vi kom bakpå med mer enn 10 poeng, rakna det helt, erkjente Baard Stoller. 

 

40 prosent på 3-poengere

Nettopp langskytingen har vært et problem for Kongsberg Miners denne sesongen, men endelig løsnet det. Åtte spillere bidro til en treffprosent på 40 – etter 13 av 32 – med 3 av 4 fra Valen Tejada, 3 av 6 fra Christian Seterlund og 2 av 4 fra Matias Save.

Det perfekte punktum kom fra innbytter Andreas Rief Bråthen, som med de siste 1:21 i spilletid la den avsluttende treeren til 104-83, før Frøyas Samba-Johan Hellebust Jaw fikk dagens siste scoring.

– Etter den skuffende kampen i går var det fint å få slått tilbake. Vi prøver å bygge et lag hvor alle skal bidra og i dag føler jeg det var en veldig god laginnsats, fastslo Doug Marty.

– Vi slet defensivt lenge, men vi kjempet hele veien, på løse baller og returer. Og det har jo ikke vært noen god 3-poengssesong for oss, men da skuddene endelig satt, gikk det veien, konstaterte Miners-treneren.

 

35-5 i poeng fra benken

Laginnsatsen kommer også klart fram i kampstatistikken: «Bench points» var 35-5 til Kongsberg Miners.

Ikke minst var det gledelig å se lokale klubbveteraner som Christian Seterlund (29) og Matias Save (25) komme fra benken og slå til.

– Ja, dette var et gjennombrudd offensivt for flere spillere, og mange er med og bidrar. Jeg er også veldig godt fornøyd med Valen (Tejada) som startet for oss og som både skjøt godt og styrte veldig godt fra pointen, presiserte coach Marty.

 

– Må bli mer stabile

Med sin andre seier over Frøya på en snau uke (97-89 i Kongsberghallen forrige søndag) har Kongsberg nå bergenslaget på innbyrdes (2-1). Samtidig ble tetstriden i Firi-ligaen enda mer uviss.

Gimle har fortsatt bare tre tap (15-3) og vil gå til topps på tabellen hvis de slår Ammerud på Apalløkka søndag. Frøya står med 16-5, Kongsberg har 14-6 og Fyllingen 12-6. Det ligger an til en spennende innspurt i kampen om medaljer og hjemmebanefordel i sluttspillrundene.

– Alle kamper er tøffe nå framover, men vi må ha fokus på å bli bedre og skal ikke bry oss så mye om motstandere, mener Doug Marty.

– Til tider spiller vi veldig god basketball, men vi må bli mer stabile før sluttspillet begynner. Jeg syns jeg så fremgang der i dag, la han til.

 

Savnet Gregory

Frøyas Cam Gregory og Kongsbergs Bryan Alberts og Djo Loo Yele var ikke spilleberettiget da kampen skulle ha vært spilt i oktober, og var følgelig heller ikke tilgjengelige for lagene i den utsatte kampen.

Det var utvilsomt tyngst for Frøya, som savnet sin høyeste spiller (2,03) og beste returtager i forsvar og under begge kurver.

– De manglet jo to gode spillere også, men har mer dybde i laget sitt og norske spillere med mer erfaring, erkjenner Baard Stoller.

– Hvor langt vi kan nå, avhenger av hvor godt våre unge norske spillere kan akseptere roller og gripe dem. Men det er forsvaret som ødelegger for oss i dag. Jeg er ganske skuffet over det vi presterer i sisteperioden. Kongsberg er klart bedre enn oss i denne kampen, presiserer Frøya-treneren.

 

– Gimle, Bærum og Kongsberg favoritter

Gimle er i pole position for seriemesterskap og hjemmebanefordel gjennom sluttspillet, mens Frøya nå får hard kamp om andreplassen fra både Kongsberg Miners og Fyllingen.

– Mye kan skje ennå, men hvis Gimle får tilbake alle sine beste, er det de, Bærum og Kongsberg som er de tre favorittlagene, mens vi sammen med Fyllingen og Asker er mer outsidere, mener Baard Stoller.

– I dag mistet vi litt i motgang og taklet utfordringen som lå der dårlig. Vi blir engstelige for å tape og klarer ikke å stå opp når det blir tøft. Det har vi slitt med i flere kamper og det må vi håndtere bedre hvis vi skal hevde oss bra videre i sesongen, fastslår han.

 

Stewart: 9 blokker

Hos Frøya sto trioen Stewart, Ferrales og Flaa for 76 av 85 poeng. Hjemmelaget ble klart slått i returstatistikken (42-31) og skjøt dårligere enn Miners, selv om spesielt Juan Ferrales hadde en sterk dag med 25 poeng etter 3 av 4 på trepoengere, 6 av 8 på topoengsskudd og 4 av 4 straffer.

Wayne Stewart leverte en ny monsterkamp og endte på 32 poeng, 13 returer og 9 (!) blokker. 3 spillere 76 av 85 p

Marin Mornar var igjen solid hos Miners med 19 poeng og 11 returer og Ognjen Nisavic et viktig angrepsvåpen, denne gang med 17 poeng. Men fem spillere scoret tosifret og åtte spillere landet på mellom 7 og 19 poeng, det forteller om jevnheten i Doug Martys lag. 

Og i bakhånd har laget også Bryan Alberts og Djo Loo Yele. Det lover godt for serieinnspurten og NM-sluttspillet.

 

Poengscorere:

Frøya: Wayne Stewart 32, Juan Ferrales 25, Johan Flaa 19, Faris Verlasevic 4, Ulrik Stranger-Johannessen 3, Samba-Johan Hellebust Jaw 2.

Kongsberg Miners: Marin Mornar 19, Ognjen Nisavic 17, Christian Seterlund 16, Valen Tejada 13, Aly Hudgins 12, Matias Save 9, William Lybæk 8, Torgrim Sommerfeldt 7, Andreas Rief Bråthen 3.