Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Knallstart for U18-gutta
Norsk jubel etter åpningsseieren over Nederland i B-EM. Fra venstre Jonas Øye Hansen, Benjamin Fisher Andersen, Oliver Bergstad, Fredrik Kleivdal, Niklas Sandström, Bjørn Vestre, Christopher Dalland, Aksel Borg, Chiemeka Okeke-Nwakamma, Amar Pinjo, Eldar Alagic og Herman Ingstad.
FOTO: NICOLA BERGSTAD
Norsk jubel etter åpningsseieren over Nederland i B-EM. Fra venstre Jonas Øye Hansen, Benjamin Fisher Andersen, Oliver Bergstad, Fredrik Kleivdal, Niklas Sandström, Bjørn Vestre, Christopher Dalland, Aksel Borg, Chiemeka Okeke-Nwakamma, Amar Pinjo, Eldar Alagic og Herman Ingstad. FOTO: NICOLA BERGSTAD

Knallstart for U18-gutta

De tapte alle sine fem kamper i nordisk i Finland, men Norges U18-gutter var på hugget fra start i EM-premieren i Ploiesti og utklasset Nederland.

Norge – Nederland 74-56

Det er ikke ofte Norge har slått Nederland i basket, og de færreste hadde trodd at U18-landslaget som tapte alle sine fem kamper i nordisk for en måned siden skulle ha muligheter.

Men etter at åpningskampen i Blejoi-hallen var blitt utsatt en time etter at en nederlandsk dunk rev ned kurven, kom de hvitkledde fra Norge ut med en sjokkstart: 13-3.

De seilte fra til 27 poengs ledelse på det meste (50-23 og 58-31) og vant til slutt komfortabelt og klart, 74-56.

 

– Veldig bra oppkjøring

– Vi var jo alt annet enn fornøyd med nordisk, men har hatt en veldig bra 11-dagers treningsperiode og oppkjøring, sa lagkaptein Christopher Dalland etter den smått sensasjonelle norske baskettriumfen.

– Vi er blitt et lag, bedre kjent med «plays’ene» og fikk veldig god motivasjon og selvtillit med starten på kampen, understreker Frøya-guarden.

 

Aggressivt forsvar stoppet Nederland

Norge spilte et mann-til-mann-forsvar nederlenderne slet mot gjennom 4 x 10 minutter. De scoret 7 og 11 poeng i de to første periodene, 19 i de to siste – men nærmet seg litt med en 12-2-run fra start i 4. periode.

– Gutta var litt slitne, så vi måtte ta en timeout og stramme til igjen. Flere av spillerne trengte en pause, forklarte landslagstrener Kjetil Andresen.

Da sto det 65-51, men spesielt Aksel Borg (Kolbotn) og Amar Pinjo (Bislet) tok ansvar i det norske angrepet og sørget for at ledelsen gikk opp til 72-54 med 2:45 igjen å spille.

Da var løpet kjørt for Nederland.

 

40 prosent trepoengstreff

De oransje pådro seg hele 27 turnovers og klarte ikke å stoppe det raske norske angrepsspillet. Med trykk, tempo og ballflyt fikk Norge både gode skudd utenfra og flere gode kutter og driver inn under kurven.

Eldar Alagic kom tidlig i gang med to trepoengere til 6-3 og endte med 4 av 6, totalt 12 poeng og i tillegg 8 returer og 4 steals.

Aksel Borg landet på 15 poeng (3 av 7 på trepoengere), 6 returer og 4 steals.

Som lag traff Norge 12 av 30 trepoengere - 40 prosent.

 

Scoret fra egen halvdel!

Oliver Bergstad var solid under kurvene og sto også for dagens høydepunkt: Et buzzer-skudd fra egen halvdel som gikk rett i kurven og ga Norge 38-18 ved pause, 20 poeng istedenfor 17. – Oppkjøringen før EM har gitt stort utbytte, fastslår Kjetil Andresen.

– Man må ha ups and downs på trening for å kjenne på progresjon, og så stramme litt til når man er på vei ned igjen.

– Vi har tatt noen grep både defensivt og offensivt. Offensivt ved å bruke størrelsen vår litt mer, for til å være et norsk lag er vi ganske store, sier landslagstreneren.

 

Georgia neste

Allerede klokka 12.30 norsk tid lørdag er det ny kamp, mot Georgia som åpnet med en solid seier over Kosovo (87-60).

– Da må vi bli flinkere til å få ballen mer inn og ut igjen. I dag ble det vel mye fokus på å få 3-poengsskuddene, men vi har gode skyttere og vi beveget ballen bra.

 

16 steals

Norge hadde 16 steals og kjempet etter hvert jevnt på returer mot et nederlandsk lag med høyere spillere, det endte 35-41.

Men straffeskytingen må bli bedre utover i mesterskapet. De norske gutta traff bare 8 av 18, og det kunne blitt skjebnesvangert i en jevnere kamp.

 

Poengscorere Norge: Aksel Hvalgård Borg 15, Eldar Hjertø Alagic 12, Amar Pinjo 12, Oliver Bergstad 11, Christopher Dalland 9, Jonas Øye Hansen 6, Herman August Ingstad 5, Chiemeka Patrick Okeke-Nwakamma 2, Niklas Erik Sletten Sandström 2.

Toppscorer Nederland: Sydnee Bijlsmaa 12.

 

RESULTATER U18-EM DIVISION B, FREDAG:

Gruppe A:

Danmark – Island 87-75, Estland – Irland 82-64.

Gruppa består av fem lag og Ukraina spiller sin første kamp lørdag mot Danmark (14.45).

Gruppe B:

Norge – Nederland 74-56, Georgia – Kosovo 87-60, Bosnia-Hercegovina – Bulgaria 90-89 (OT).

Gruppe C:

Sveits – Latvia 75-73, Portugal – Ungarn 51-49, Slovakia – Romania 68-64.

Gruppe D:

Belgia – Kypros 67-23, Sverige – Østerrike 90-65.

Gruppa består av fem lag og Finland spiller sin første kamp lørdag mot Østerrike (12.30).