Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Kjempet jevnt med Sverige
Ludvik Bergseng var på hugget i Norges fjerde EM-kamp, ble toppscorer med 12 poeng og hadde 5 returer, 2 assists og 2 blokker mot Sverige. Her er 2,08-centeren fra Sandvika i en sterk drive mot Alliou Nils Fall.
FOTO: FIBA.COM
Ludvik Bergseng var på hugget i Norges fjerde EM-kamp, ble toppscorer med 12 poeng og hadde 5 returer, 2 assists og 2 blokker mot Sverige. Her er 2,08-centeren fra Sandvika i en sterk drive mot Alliou Nils Fall. FOTO: FIBA.COM

Kjempet jevnt med Sverige

Norges U16-gutter kriget i 4 x 10 minutter mot Sverige, var bare 5 poeng bak i slutten av tredje periode og leverte sin beste kamp hittil i EM. Nå venter spill om plassene 17 til 22 med Irland og Slovakia som de to første motstanderne.

Norge – Sverige 52-69

Og etter fire tap i gruppespillet er det på tide å vinne.

– Nå skal vi vinne resten, ha tre seire, sa lagkaptein Oscar Hellebust etter at Norge hadde matchet Sverige i store deler av kampen i Triaditsa-hallen i Sofia.

Onsdag har lagene i B-EM hviledag, og så skal Norge ut i «bunnspillet» om plassene 17 til 22 med kamper mot Irland torsdag og Slovakia fredag. Med to seire spiller de om 17.- plass i mesterskapet lørdag mot vinneren av den andre puljen som består av Estland, Kypros og Luxembourg.

– Da tar vi Estland igjen, som vi gjorde i nordisk, tror Oscar.

 

Sterk start, men 0-12 og 0-15

En trepoenger fra Elias Demoniere ga Norge flying start med 3-0 og gutta i rødt ledet også 10-9 etter en scoring av Dante Olsen.

Men så fikk Sverige en 12-0-run til 22-10 tidlig i andre periode, og en tilsvarende svensk overkjørsel fra slutten av tredje periode til litt inn i fjerde avgjorde kampen.

Da hadde Norge kjempet seg inn til 36-41 og 38-43 og de gule og blå var i trøbbel mot det aggressive forsvaret. Men svenskene skjerpet seg, tok offensive returer og fikk ballen ut til skytterne – som plutselig traff.

Resultatet ble fem trepoengere på rad (av åtte), en 15-0-run og i praksis game over.

 

Holdt alle under 70 poeng

Likevel kom de norske spillerne tilbake, over 50 poeng for første gang i mesterskapet og holdt også Sverige til under 70.

52-69 er klart akseptabelt mot et kvartfinalelag, og kunne vært enda bedre med bare litt bedre skyting.

– Jeg syns det var godt å se at vi klarte å ha så mye energi i en kamp som i utgangspunktet ikke hadde betydning for hvor vi skulle ende, sa Baard Stoller.

 

– 12 spilleres innsats

– Vi avtalte i forkant at alle skulle bli involvert i kampen, selvfølgelig under forutsetning av at de presterte – og det gjorde de absolutt. Vi hadde trøkk på benken, de som var på banen ga alt og det var 12 spilleres innsats som gjorde at vi fighta mot et godt svensk lag, understreket U16-treneren.

Ingen kan ta noe for gitt før kampene mot Irland og Slovakia, som også har spilt jevnt i perioder mot de gode lagene i sin pulje.

– Det blir helt andre kamper enn vi har spilt nå. Det har vært fire lag som har gitt oss forskjellige utfordringer. Vi var veldig misfornøyde med at vi ikke klarte å slå Storbritannia (48-51), men etter kampen mot oss har de skapt problemer for alle og slått Portugal, presiserer Stoller.

 

Bosnia-Hercegovina gruppevinner

Storbritannias seier over Portugal (59-52) i «forkampen» til Norge – Sverige snudde opp ned på toppen i gruppe C:

Portugal falt fra 1.- til 4.- plass og ut av kvartfinalene, Bosnia-Hercegovina som satt på tribunen og heiet på britene hoppet fra 3.- plass og 9-16-sluttspill til gruppeseier og kvartfinale. Sverige beholdt andreplassen og spiller kvartfinale torsdag mot Tyskland, laget som har imponert mest hittil i EM. Storbritannia ble nummer tre.

– Nå kommer vi til å møte lag som ikke kan dominere oss på samme måten. Vi har spilt jevnt med alle de fire, men skutt for dårlig, sier Baard Stoller.

 

Lengst og best

2,08 m lange Ludvik Bergseng var Norges mest effektive spiller mot svenskene. Sandvika-centeren var toppscorer med 12 poeng etter gode bevegelser og solid skyting og hadde i tillegg 5 returer, 2 assists og 2 blokker.

Oscar Hellebust styrte og skapte mye i angrep og var spilleren Sverige brukte mest energi på å stoppe. Men Ullern-guarden hadde en dag da skuddene ikke satt.

Spilletiden blant de 12 i Norges lag var jevnt fordelt, alle spilte mer enn 10 minutter og ingen over 25. Hele laget kriget, Norge tapte returstikken bare 45-48 og stoppet Sveriges sterke offensiv i det meste av kampen – men altså ikke i to run-periodene som endte 0-12 og 0-15.

 

– Må senke skuldrene

Norges treffprosent ble heller ikke god nok, 4 av 23 på trepoengere indikerer at kampen kunne vært langt jevnere.

Treffprosenten i field goals var likevel jevn mellom de to lagene, 35 prosent for Sverige og 33 for Norge.

– Vi klarte å krige hele veien og i store perioder klarte vi også å fordele ballen godt. Vi spilte jo med hele laget i dag og kom til gode skudd veldig ofte, konstaterte Oscar Hellebust.

– Nå må vi senke skuldrene litt og så skal skuddene begynne å sitte.

 

Poengscorere Norge: Ludvik Bergseng 12, Oscar Hellebust 8, Elias Demoniere 7, Dante Olsen 7, Noah Bye 6, Eskil Grimsmo 5, William Kruse 3, Mathias Jacobsen 2, Johannes Wangensteen 2.

Toppscorere Sverige: Casper Pohto og Julius Price 14.

 

U16-EM MENN DIV. B, TIRSDAG:

Gruppe A:

Belgia – Estland 87-33, Georgia – Kypros 92-65, Østerrike – Ungarn 91-88 (OT).

Sluttstillingen (seire-tap): Belgia 5-0, Østerrike 4-1, Ungarn 3-2, Georgia 2-3, Estland 1-4, Kypros 0-5.

Gruppe B:

Island – Tsjekkia 81-74, Bulgaria – Luxembourg 98-69.

Sluttstillingen: Bulgaria 4-0, Island 3-1, Tsjekkia 2-2, Sveits 1-3, Luxembourg 0-4.

Gruppe C:

Storbritannia – Portugal 59-52, Norge – Sverige 52-69.

Stillingen: Bosnia-Hercegovina 3-1, Sverige 3-1, Storbritannia 2-2, Portugal 2-2, Norge 0-4.

Gruppe D:

Tyskland – Ukraina 100-56, Finland – Irland 79-40, Romania – Slovakia 79-73.

Stillingen: Tyskland 5-0, Finland 4-1, Romania 3-2, Ukraina 2-3, Slovakia 1-4, Irland 0-5.

 

ONSDAG HVILEDAG

KAMPENE TORSDAG

Kvartfinaler: Belgia – Island, Tyskland – Sverige, Bulgaria – Østerrike og Bosnia-Hercegovina – Finland.

9-16-sluttspillet: Ungarn – Sveits, Romania – Portugal, Tsjekkia – Georgia og Storbritannia – Ukraina.

17-22:

Gruppe E:

Kypros – Luxembourg. Estland tar med seg seieren over Kypros i gruppe A (67-47) inn i gruppespillet.

Stillingen: Estland 1-0, Luxembourg 0-0, Kypros 0-1.

Gruppe F:

Norge – Irland (17.15 norsk tid). Slovakia tar med seieren over Irland fra gruppe D (58-47) inn i det nye gruppespillet.

Stillingen: Slovakia 1-0, Norge 0-0, Irland 0-1.