Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Import-trener skal løfte Nidaros
Cosmin Blagoi ser fram til å lede Nidaros Jets i 2022/23-sesongen. Rumeneren kommer fra coachjobb i østerrikske Swans Gmunden.
FOTO: LARS RUNE SKAUG
Cosmin Blagoi ser fram til å lede Nidaros Jets i 2022/23-sesongen. Rumeneren kommer fra coachjobb i østerrikske Swans Gmunden. FOTO: LARS RUNE SKAUG

Import-trener skal løfte Nidaros

– Vi har en masse arbeid foran oss, men hovedmålet for meg og klubben er å utvikle disse unge spillerne og beholde plassen i ligaen, fastslår Cosmin Blagoi. Nidaros Jets har ingen importspiller denne sesongen, men satser alt på treneren fra Romania.

Fjorårssesongen endte på verst tenkelig måte for Jets:

Trondheimslaget røk ut i kvalifiseringen i Kristiansand etter 70-77 for Oppsal, og fortvilte over nedrykk.

Men redningsaksjonen for Nidaros Jets ble overmåte vellykket. Tinget sa ja til å utvide ligaen fra 10 til 11 lag – og dermed ble nedrykket kansellert.

Nå kommer en ny sesong der målet igjen må være å beholde plassen i ligaen som nå er tilbake som BLNO etter et år som Firi-ligaen.

 

– Har tro på sluttspillplass

– Det var utrolig vondt å se sesongen fra sidelinja, sier Jakob Baiden.

28-åringen er tilbake igjen i Jets-drakta etter en sesong i 1. divisjon med NTNUI, og har fått tilbake motivasjonen.

– Jeg er blitt veldig glad i trøndersk basket og ønsker å bidra til et prosjekt jeg syns er viktig. Jeg er veldig fan av den nye treneren, syns vi har et veldig talentfullt lag og har troa på at vi kan ta en sluttspillplass, sier den 2 meter lange forwarden, som snittet på 11,4 poeng i 2020/21-sesongen.

 

Var med på å slå Norge

Nidaros Jets har ingen importspiller fra start i den nye sesongen, men har i stedet satset på en trener utenfra.

Cosmin Blagoi har mest bakgrunn fra ungdomsbasket i forskjellige land og kommer nå fra coachjobb for østerrikske Swans Gmunden.

I 2016 var han assistant coach for Romanias U16-landslag som slo Norge 68-54 i B-EM i Sofia. Et norsk lag med blant andre Mikal Gjerde, Tobias Rotegård, Sigurd Lorange og to av denne sesongens BLNO-spillere, Christoffer Heggelund (Centrum Tigers) og Jørgen Kjesbu (Asker Aliens).

 

– Et stort løft

– En importspiller er ikke aktuelt for oss nå, vi har ikke økonomi til det. Men for oss er det et stort løft å hente Cosmin og veldig spennende å forsterke så mye på trener- og treningssida, understreker styreleder Line Vaarum.

– Vi har knallhard oppkjøring til sesongen, har økt antall treninger og lagt inn morgentreninger og utetreninger.

– Det blir spennende å se hva vi kan få til med de spillerne vi har og med vår tilnærming. Vi har fått med oss at de fleste andre lagene henter inn flere importer, men håper å få et sportslig løft innenfor de rammene vi har, sier Vaarum.

 

Vil spille aggressivt og raskt

Cosmin Blagoi har bare to uker bak seg i Trondheim, men begynner å kjenne sitt nye lag.

– Vi har masse arbeid foran oss, men hovedmålet for meg og klubben er å utvikle disse unge spillerne og beholde plassen i ligaen, sier 37-åringen fra Ploiesti.

– Det er et interessant lag og vi ønsker å spille aggressiv og rask basketball, forteller han.

Blagoi har sett litt på motstanderne i serien og konsentrerer seg naturlig nok mest om Kongsberg Miners, som kommer til Trondheim for å spille dobbeltkamper i sesongåpningen 24. og 25. september.

– Men det er vanskelig å forberede seg godt nok, de har jo både ny trener og nye spillere, understreker han.

 

– Morsom, streng og proff

Jakob Baiden skryter av den nye treneren.

– En morsom type som samtidig er streng og veldig proff. Man merker at han har en annen og litt uortodoks tilnærming til spillet og at han alltid er veldig godt forberedt, sier 28-åringen, som selv er ungdomstrener og som var assistent på U15-landslaget for gutter forrige sesong.

Nidaros Jets håper det blir liv og mye folk på hjemmekampene i Trondheim Spektrum. Klubben ble kåret til «Årets arrangør» i ligaen for menn forrige sesong.

– Det var vi veldig glade for, men vi slår oss ikke til ro med det. Vi skal videreutvikle kampopplevelsene også, presiserer styreleder Line Vaarum.

 

NIDAROS JETS

Head coach: Cosmin Blagoi (ny).

Trener: Thor Inge Øvermo.

Assistenttrener: Marco San Martin.

Spillere INN: Jakob Baiden (Nidaros Jets), Ole Flock Hogstad (Centrum Tigers/Oppsal), Iver Ingimundarson Krogstad (Singsaker), Erlend Holm (Kjelsås), Tor Anders Ringen (Sverresborg).

Spillere UT: Chris Carter tilbake i USA, Mihajlo Krivokapic til studier i utlandet, Petter Skjellaug tilbake i Oslo. Christian Tøfte er ikke med fra start i sesongen og inntil videre usikker. Torkel Westby studerer i Sveits og er tilbake i februar 2023.

 

SPILLERSTALL 2022/23:

1 Mats Bergsjordet, 3 Mikkel Aarnes, 4 Jo Matias Bjørnevog, 5 Christian Tøfte, 6 Tobias E. Øvermo, 7 Mateusz Nilsen, 8 Torkel Westby, 10 Max Dahl Svendsen, 12 Mats Selboe, 20 Brage V. Sørensen, 24 Arne Marius Grevskott, 42 Jakob Baiden, Ole Flock Hogstad, Iver Ingimundarson Krogstad, Erlend Holm, Tor Anders Ringen.

Sannsynlig starting-5: Aarnes, Selboe (Nilsen), Svendsen, Baiden, Sørensen.

Åpningskamp: Nidaros Jets – Kongsberg Miners, Trondheim Spektrum F lørdag 24/9 kl. 17.00.