Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / I rute før toppkampen

Juan Ferrales har kommet seg forbi Oscar Hellebust og legger to av sine 19 poeng. Bærums BLNO-debutant Steffon Mitchell til venstre. FOTO: ERIK BERGLUND

I rute før toppkampen

Kongsberg Miners førte hele kampen mot Bærum, scoret over 90 poeng igjen og viste at de er i flytsonen før toppmøtet med Gimle hjemme i Kongsberghallen søndag.

Bærum – Kongsberg Miners 78-94

Gimle (6-0) skal riktignok opp mot Frøya (4-0) allerede onsdag kveld, men uansett er søndagens kamp på Kongsberg et tidlig møte mellom de to kanskje største favorittene i BLNO denne sesongen.

Kongsberg Miners har 7 strake seire og er mestscorende lag i ligaen hittil.

– Så langt, men det er tidlig. Vi scorer mye, men den defensive delen må bli bedre, mente lagkaptein Juan Ferrales.

Holdt Mjøs til 18 poeng

Like fullt holdt gjestene Bærum til 74 poeng og ligaens suverene toppscorer Stian Mjøs måtte slite for sine 18 poeng.

Spesielt Xavier Green, men også William Lybæk og Simon Müller-Landsvik sørget for at hjemmelagets kaptein fikk dårligere arbeidsvilkår enn vanlig.

– Vi gjorde en god lagjobb mot ham, og heldigvis har vi yngre spillere som er bedre defensivt enn meg, sa Ferrales (31) beskjedent.

– Men Bærum spilte tøft og ga oss match, så dette var en sterk seier, mente han.

Stakk fra med 10-0-run

Hjemmelaget ledet ikke på noe tidspunkt og Kongsberg Miners raste ut med 9-1-ledelse i Nadderudhallen.

Bærum kom innpå til 21-23 mot slutten av 1. periode, men Miners fikk inn en 10-0-run og dro fra – for godt.

Gjestene var oppe i 14 poengs ledelse, var foran 53-41 ved pause og kontrollerte, selv om Bærum løftet seg og nærmet seg flere ganger.

Det var 65-72 da Torgrim Sommerfeldt la en befriende buzzer-trepoenger til ny 10-poengsledelse for Miners inn i den siste perioden.

La viktig trepoenger – og tråkket over

Så reduserte hjemmelaget til 71-77 etter en 3+1-situasjon fra Stian Mjøs og 74-79 etter Oscar Hellebusts tredje trepoenger i kampen, men en dunk fra Xavier Green og en treer fra William Lybæk sendte Miners til 88-76 med 3 minutter igjen og gjorde slutt på spenningen.

Dessverre måtte Lybæk ut med overtråkk etter å ha landet forkjært da han satte den siste treeren. Det så ikke altfor ille ute, og forhåpentlig er den energiske guarden klar igjen mot Gimle søndag.

25-åringen er også en av BLNOs beste 3-poengsskyttere denne sesongen med 55 prosent treff – 21 av 38. Mot Bærum tirsdag hadde han 2 av 3.

– Første kampen alltid vanskelig

Hos hjemmelaget debuterte Steffon Mitchell (24) etter å ha ventet lenge på UDI-klareringen. Forwarden fra Boston College noterte seg for 14 poeng, 3 returer og 2 assists, men hadde også 3 turnovers og var åpenbart både litt kamprusten, ikke innspilt i Bærum-laget ennå og heller ikke vant med dommernes linje.

– Det var den første kampen hans her, og da er det alltid vanskelig å finne posisjonen, sa Mathias Eckhoff.

– Han må lære seg hvordan man spiller i Norge, være mest mulig effektiv og gjøre dem rundt seg bedre.

Potensialet til den 2,03 m lange forwarden er det ingen grunn til å betvile. Mitchell var starter i Boston College i alle fire sesonger og snittet på 33 minutters spilletid, 9 poeng og 7 returer i fjor.

16-årige Oscar toppscorer

Raivis Scerbinskis hadde en solid kamp som skytter, traff sine fire første 3-poengere og endte med 5 av 8 og totalt 15 poeng.

Men kampens mest oppsiktsvekkende prestasjon sto Oscar Hellebust for. 16-åringen ble Bærums mestscorende spiller med 20 poeng – etter å ha satt 3 av 4 trepoengere, 3 av 3 topoengere og 5 av 6 straffer.

Han drivet tøft mot Kongsbergs rutinerte og meritterte spillere, fintet elegant bort Juan Ferrales før han kaldt la scoringen til 57-66 i tredje periode og senket tøffe treere.

Guarden fra Ullern spilte 30 minutter og hadde ikke en eneste turnover.

– Må gjennom ilddåpen

Mens Kongsberg står med sju seire, har Bærum vunnet tre og tapt tre kamper hittil i ligaen. Tapene er kommet mot lagene som ikke har tapt for noen – Gimle i seriestarten (64-82), Frøya med hårfine 85-87 og nå Kongsberg Miners, alle hjemme i Nadderudhallen.

– Men det er mye å bygge på her, presiserer Mathias Eckhoff.

– Vi har mange unge spillere, de må gjennom den ilddåpen det er å spille mot de beste i Norge. Det er for tidlig i sesongen til at vi har funnet ut hvem vi skal være, så det lugger veldig defensivt. I dag handler noe selvfølgelig om Kongsbergs forsvar, men vi har dårlig flyt, fastslo Bærum-treneren.

Glimrende Green

Kongsberg Miners hadde banens ener i Xavier Green, som viste både eleganse og klasse. Den amerikanske guarden endte som toppscorer med 23 poeng og hadde i tillegg 9 returer, 5 assists og solid forsvarsspill.

Marin Mornar ruvet og noterte seg for 19 poeng og 8 returer, Juan Ferrales styrte og scoret 19 etter sterke driver og god skyting utenfra, pluss 4 assists.

Og Aly Hudgins fortsetter å levere – denne gangen 15 poeng og 6 returer etter helhjertet innsats under kurvene.

Poengscorere Bærum – Kongsberg Miners (78-94):

Bærum: Oscar Hellebust 20, Stian Mjøs 18, Raivis Scerbinskis 15, Steffon Mitchell 14, Amar Pinjo 5, Sjur Dyb Berg 4, Jonas Øye Hansen 2.

Kongsberg Miners: Xavier Green 23, Juan Ferrales 19, Marin Mornar 19, Aly Hudgins 15, William Lybæk 8, Torgrim Sommerfeldt 6, Simon Müller-Landsvik 4.