Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Historisk seier til U16-guttene
U16-spillerne jubler etter 66-63 over Estland i nordisk mesterskap torsdag. Fra venstre Kristoffer Teigland, William Ljones Kruse, Luka Zivkovic-Tønder, Eskil Grimsmo, Johannes Wangensteen, Ludvik Bergseng (bak), Mathias Jacobsen, Oscar Hellebust, Sivert Nordheim, Elias Demoniere, Jonathan Kleven-Fredriksen og Dante Olsen.
FOTO: ARILD SANDVEN
U16-spillerne jubler etter 66-63 over Estland i nordisk mesterskap torsdag. Fra venstre Kristoffer Teigland, William Ljones Kruse, Luka Zivkovic-Tønder, Eskil Grimsmo, Johannes Wangensteen, Ludvik Bergseng (bak), Mathias Jacobsen, Oscar Hellebust, Sivert Nordheim, Elias Demoniere, Jonathan Kleven-Fredriksen og Dante Olsen. FOTO: ARILD SANDVEN

Historisk seier til U16-guttene

En 11-0-run tidlig i fjerde periode ble avgjørende for Norges U16-gutter, som ble første norske lag på guttesiden som har slått Estland i nordisk mesterskap.

U16 menn Norge – Estland 66-63

U16 kvinner Norge – Estland 60-77

U18 menn Norge – Estland 54-106

Med 66-63 kom det lovende U16-lagets første seier i et mesterskap, etter at de fikk bakoversveis i åpningskampen mot Island (10-25 etter 1. periode) og tapte 77-91.

Samtidig var det Norges andre seier på fem timer og en solid oppfølger til U18-jentenes triumf mot esterne. Og altså første gang et norsk lag slår Estland i en av gutteklassene i nordisk mesterskap, der esterne er spesialinvitert som sjette lag.

– Ekstremt deilig å dra i land den første seieren, og en lagseier, fastslo lagkaptein og playmaker Oscar Hellebust.

– Intensiteten og presset vi møtte mot Island i første kampen var noe helt annet enn det vi møter i Norge, men i dag var vi bedre rusta og hadde lagt en god plan, fortalte Ullern-spilleren.

 

11-0-run avgjorde

I en jevnspilt og intens kamp ledet Estland 56-55 et par minutter ut i fjerde periode da Norge slo til:

Elias Demoniere drivet seg til to straffer og satte begge, Ludvik Bergseng la en trepoenger, Elias traff utenfra, Sivert Nordheim drivet seg fri i feltet og traff – og Oscar Hellebust trakk på seg flere estiske forsvarere før han serverte en helt fri William Kruse. 11-0 i løpet av tre minutter og norsk 10-poengsledelse 66-56 med 4:23 igjen.

Det virket kjørt, men antagelig tenkte de norske gutta det også – og slapp seg litt ned. Det gjør man ikke ustraffet mot en tøff baltisk motstander.

– Vi mister litt hodet og mister momentet i kampen, erkjente Baard Stoller.

– Vi har bygget en 10-poengsledelse og er altfor fornøyd med oss sjæl. Men 10 poeng er ikke så mye i basket, og vi må i større grad fokusere på hva som skal til for å sikre ledelser. Men forsvaret vårt på slutten var veldig bra. Og å vinne jevne kamper som denne er bra for selvtilliten og utviklingen i laget, tror U16-landslagstreneren.

 

Dominerende guard-duo

Oscar Hellebust unngikk feilproblemene som satte ham utenfor 20 av de første 30 minuttene mot Island onsdag, og styrte solid fra pointguarden.

Sammen med Elias Demoniere danner han det beste guardparet norsk basket har hatt i et U-landslag på mange år. Elias fra Centrum Tigers hadde en knallkamp, ble toppscorer med 19 poeng og satte Estlands forsvar på store prøver med sin fart og sine giftige driver.

Dante Olsen kom tidlig i gang, ble det angrepsvåpenet han har vært i Centrum hele sesongen – og endte på 14 poeng.

– Dante står fram og Oscar og Elias er veldig viktige fordi de styrer så mye av spillet vårt. Men spillere som Ludvik (Bergseng) og William (Kruse) tar viktige returer på slutten, og de store spillerne våre er flinke til å bevege beina, slide og stenge muligheten for Estland til å komme inn i painten. Dermed blir de stående på utsiden og får ikke så gode skudd, forklarer Baard Stoller.

– Defensivt syns jeg vi er bedre i dag enn mot Island i går, vi jobber hardere og er flinkere til å ta bort transition-gamet til motstanderen, de får ikke løpe inn så mange poeng.

De norske lagene har igjen Finland, Danmark og Sverige de tre siste dagene i nordisk – normalt de tre sterkeste lagene.

– Vi har nok igjen de tre tøffeste kampene i turneringen og må løfte oss enda mer for å konkurrere med finnene, danskene og svenskene, sier Stoller.

 

Poengscorere Norge: Elias Demoniere 19, Dante Olsen 14, Oscar Hellebust 13, Sivert Nordheim 8, Ludvik Bergseng 6, William Ljones Kruse 3, Luka Zivkovic-Tønder 2, Kristoffer Teigland 1.

Toppscorer Estland: Kermo Sepik 19.

 

1,94-center for stor for Norge

U16-jentene ledet over Estland mot slutten av andre periode (31-29), var to poeng bak ved pause (36-38) og leverte en ny, god kamp i nordisk – etter at det ble 55-69 mot Island onsdag.

Men spesielt én av de estiske jentene ble for vanskelig å stoppe:

1,94 m høye Lisa Sirgi ruvet under begge kurvene og endte på 16 poeng og 19 returer.

Hos Norge åpnet Lina Blanco i stor stil med 8 poeng etter 4 av 4 i feltet, men Ulriken-forwarden måtte ut på benken etter et lettere overtråkk. Forhåpentlig er hun med igjen i de siste kampene mot Finland, Danmark og Sverige.

Sophia Priestley ble toppscorer for andre dag på rad, mens både Ida Johansen og Hannah Kristoffersson løftet seg stort i kamp to og endte med 10 poeng hver.

 

Poengscorere Norge: Sophia Priestley 12, Ida Johansen 10, Hannah Kristoffersson 10, Lina Blanco 8, Aurora Grieg Toyomasu 8, Fanny Dyngeland-Sundén 6, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 6.

Toppscorer Estland: Lisa Sirgi og Emma-Mia Küttis 16.

 

Tungt for U18-guttene

U18-landslaget for menn har fått kjenne det tøffe nordiske nivået i eldste klasse, og har sluppet inn over 100 poeng i begge de to første kampene. Mot Estland ble det 52-106 etter at Norge var blitt kjørt av fra start og lå under 12-28 etter første periode.

Fredag møter de finnene som slo Sverige 88-68 og som er favoritt til å vinne turneringen, mens Danmark som er motstander lørdag tapte 71-75 for det islandske laget som slo Norge 103-76 i en åpningskamp som var langt jevnere enn sluttresultatet forteller.

 

Poengscorere Norge: Aksel Hvalgård Borg 11, Amar Pinjo 8, Oliver Bergstad 7, Jonas Øye Hansen 7, Fredrik Kleivdal 7, Bjørn Vestre 6, Christopher Dalland 5, Niklas Sandström 2, Chiemeka Okeke-Nwakamma 1.

Toppscorer Estland: Kaspar Clemet Kuusmaa 20.