Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Godt forsøk, Ullern!
Tori Solberg Halvorsen og Ullern holdt lenge unna for Terae Briggs og Ulriken Eagles, men utover i tredje og fjerde periode raste seriemestrene og favorittene fra til seier 97-69. Fatima Mohammad er til venstre i bildet, bak til høyre ser vi Marika Kromberg.
FOTO: ERIK BERGLUND
Tori Solberg Halvorsen og Ullern holdt lenge unna for Terae Briggs og Ulriken Eagles, men utover i tredje og fjerde periode raste seriemestrene og favorittene fra til seier 97-69. Fatima Mohammad er til venstre i bildet, bak til høyre ser vi Marika Kromberg. FOTO: ERIK BERGLUND

Godt forsøk, Ullern!

Ullern hang med Ulriken til ut i tredje periode før favorittene fikk det avgjørende rykket og reiste fra til 97-69 og NM-finale.

Ulriken Eagles – Ullern 97-69

5/8 Tromsø Storm Ungdom – Bergen Elite 62-44

5/8 Høybråten – Midtbyen 43-89

Før søndagens finale har Ulriken Eagles vunnet 34 kamper på rad: 11 i den amputerte og kansellerte fjorårssesongen, 21 i seriespillet denne sesongen og de to første i sluttspillet i Frøya Arena, 121-31 over Høybråten i kvartfinalen og 97-69 i lørdagens semifinale mot Ullern.

– Vi skal ikke gjøre så mye ut av det, bare tenke på det som en vanlig kamp. Vi har jo slått begge lagene tre ganger denne sesongen, sa Stine Austgulen etter seieren over Ullern og før det var klart om Bærum eller Asker Aliens ble finalemotstander.

 

Traff fra midtbanen!

Allstar-guarden var semifinalens store spiller og toppscorer med 27 poeng etter å ha truffet 7 av 12 trepoengere – inkludert et vanvittig treff fra midtbanesirkelen i siste sekund av tredje periode, til 73-56.

– Jeg har gjort det én gang før, da jeg var liten. Men det er mange år siden, fastslo 28-åringen.

Men Ulriken måtte slite og fikk en tøff start på lørdagens semifinale.

Landslagsveteranene Tina Stenerud Moen (35) og Tori Solberg Halvorsen (33) herjet med seriemestrene og Ullerns forsvar var aggressivt og godt.

Tabellfireren var oppe i 14-7, ledet 23-22 etter første periode og hadde 27-26 tidlig i den andre – da Moen og Halvorsen hadde sørget for 22 av de 27 poengene.

 

Raske trepoengere

Ulriken gikk forbi og var oppe i 12 poengs ledelse (47-35), men Ullern hentet seg innpå til 7 poeng ved pause (48-41) og startet den tredje perioden forrykende:

Micol Torresani la to 3-poengere til 48-47 og litt senere kranglet Tina Stenerud Moen inn 53-50.

Så gikk det fort. Karyn Sanford la en trepoenger, Terae Briggs våknet til liv og scoret to ganger: 60-50.

Og så malte Ulriken bare på utover i de to siste periodene, mot et Ullern-lag som ikke helt orket. 97-69 er utklassing, men resultatet lyver – Ullern hang med lenge.

 

– Flere meldte seg på

– De kom ut og var gode, vi hadde lite energi fra start og det syntes, konstaterte Stine Austgulen.

– Tina og Tori fikk gå altfor mye én mot én og da er de vanskelige å stoppe. Men etter pause hjalp vi hverandre bedre med doblinger og samtidig kom vi veldig fint i angrep, der flere meldte seg på. Nå er det bare å ha fokus på morgendagen, fastslo 28-åringen.

 

– Kjempestolt

Ullern-coach Ståle Frey hadde laget en forsvarsplan som holdt lenge.

– Vi blir så lett straffet hvis vi er for aggressive, så vi ville prøve en trap-sone som er ganske sikker bakover. Forsvaret vårt skulle være som i de siste fem minuttene mot Midtbyen i går, og det funka veldig lenge, sa Frey.

– Vi skulle skremme dem litt og klarte det. Men Ulriken får sine runs når de klarer å stjele inbounds og øke trykket i presset sitt og vi «choker» litt. Jeg syns ikke var så langt unna å henge med lenger, men er uansett kjempestolt av at vi løste oppgaven så bra, understreket Ullern-treneren.

 

Poengscorere:

Ulriken Eagles: Stine Hoff Austgulen 27, Karyn Sanford 19, Terae Briggs 14, Synne Jacobsen 11, Celine Klett 11, Maren Hoff Austgulen 5, Hanne Løkkebø Nybø 3, Aurora Sørbye 3, Sunniva Sørbye 2, Fatima Mohammad 2.

Ullern: Tori Solberg Halvorsen 20, Tina Stenerud Moen 19, Micol Torresani 10, Felicia Dyngeland-Sundén 7, Cathelijn Wendel 3, Malin Schneidt 3, Fanny Dyngeland-Sundén 3, Marika Kromberg 2, Hannah Ledsten-Ullersmo 2.

 

Tromsø-seier i fjerde forsøk

Etter tre serietap mot Bergen Elite, slo Tromsø Storm Ungdom til da det gjaldt. Med en overraskende komfortabel seier (62-44) sikret Tromsø-jentene seg kamp om 5. plass mot Midtbyen søndag, mens Bergen Elite stå tidlig opp for å møte Høybråten i kamp om 7.- plassen – kl. 09.00.

Tromsø var på hugget fra start, ledet 14-2 etter 7 minutter og hadde festet grepet om kampen. Like etter forsvant Rikke Sjumarken ut av kampen med overtråkk, og det gjorde ikke oppgaven lettere for Bergen. Lagkapteinen hadde 12 poeng, 14 returer og 4 blokker i fredagens kvartfinale mot Asker Aliens.

De mørkeblå hentet seg likevel godt inn og hadde kontakt på stillingen 21-18 midtveis i andre periode, men scoringer fra Vilde Robertsen Sjåvik og Oda Marie Austheim og påfølgende trepoengere fra Alexandra Polishchuk og Sjåvik ga Tromsø en 10-0-run og et rykk Bergen Elite aldri greide å svare på.

Tromsø var foran med 31 poeng (56-25) tidlig i fjerdeperiode før Bergen Elite fikk pyntet på resultatet mot slutten av kampen.

– Det var en del ting som falt på plass i dag som ikke har vært på plass i de andre kampene mot Bergen, sa Stefan Pettersson etter kampen.

– Vi hadde en god start og fikk senke noen trepoengere mot deres litt «halvkrångliga» sone, det ga oss også selvtillit i forsvar, forklarte Tromsø-treneren.

Laget hans mangler 18-årige Vilde Havnes som er ute med et begynnende tretthetsbrudd, og hun spilte heller ikke i de to siste serietapene mot Bergen.

 

– Burde ha spilt flere kamper

– Forskjellen før denne kampen var vel at vi har pratet litt mer taktikk og mer om lagene vi skal møte. Det pleier vi ikke å gjøre, jeg syns vi skal trene basket og skills – skudd først og fremst. Vi skyter bra i dag, men jeg syns vi skyter for mange trepoengere og avslutter for raskt når vi kommer i angrep. Vi burde ha spilt flere kamper og blitt mer vant med stress, jeg skulle ønske vi hadde 10 kamper til, sa Pettersson.

Alexandra «Sasja» Polishchuk styrte det meste for Tromsø Storm Ungdom og endte med 18 poeng, 10 returer, 4 steals og 3 assists.

Stine Rasmussen Schjølberg (18 år fredag) var tilbake som giftig trepoengsskytter og satte 4 av 8. Tromsø som lag havnet på 10 av 30, Bergen bommet klart mer og hadde 6 av 33.

Oda Austheim var også viktig med sine 11 returer og 5 assists i tillegg til 6 poeng.

Tromsø får en tøffere jobb mot Midtbyen i kampen om femteplassen.

– Det blir mer intenst og mer fysisk, vi må være bedre på utblokkering og løpe i defensiv transition. Men det blir kul, sier Stefan Pettersson.

 

Poengscorere:

Tromsø Storm Ungdom: Alexandra Polishchuk 18, Stine Rasmussen Schjølberg 13, Vilde Robertsen Sjåvik 12, Oda Marie Austheim 6, Hannah Ørjansdatter Wasmuth 4, Ingrid Johanna Sand 3, Ingeborg Gruber 2, Ingrid Elise Karlsen 2, Andrea Pauline Karlsen 2.           

Bergen Elite: Tuva Andersen 14, Maren Eskeland Schutz 9, Lotte Horn 7, Sunniva Vik Pettersen 6, Hanna Nordtveit Sand 3, Ane Schanke-Næss 3, Frida Drivenes 2.

 

Midtbyen avgjorde tidlig

Høybråten ledet 6-4 i åpningsminuttene og holdt brukbart følge med Midtbyen til 29-40 tre minutter ut i andre periode. Da skrudde trondheimslaget opp intensiteten, fikk inn en 17-0-run og dro fra til en klar seier, 89-43.

Dermed skal Midtbyen ut i kamp om 5.- plass søndag mot Tromsø Storm Ungdom, mens Høybråten møter Bergen Elite i kampen om 7.- plass.

Emma Tallaksen storspilte for Midtbyen og noterte seg for 22 poeng, 11 returer og 4 steals. Ulrikke Bentsen hadde 14 poeng og 9 returer, Kari Kyrkjebø 12 returer.

 

Poengscorere:

Høybråten: Ariam Germeskel 11, Flaka Kelmendi 11, Frida Liholm Strøm 7, Henon Ogbazion 5, Suzanne Rochette 3, Ingrid Jansen Gjersvik 2, Jofrid Jansen Gjersvik 2, Tina Emile Nordve 2.

Midtbyen: Emma Tallaksen 22, Ulrikke Bentsen 14, Ingeborg Nævdal Gundersen 13, Fredrikke Hylen 8, Maria Bruvik 7, Kari Kyrkjebø 7, Frida Høgh 5, Lana Lacken 5, Lovisa Hansen Dadadottir 4, Julie Bjørnhaug 2, Karoline Skobba Grøtterud 2.