Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Gimle spurtet til seier
Lars Fredrik Espe flyr høyt og legger to av sine 10 poeng over Sjur Dyb Berg. Gimles pointguard måtte ut med overtråkk i sluttminuttene, men skal være klar til finale nummer to i Nadderudhallen neste tirsdag. De øvrige spillerne i bildet er fra venstre Eivind Lamo, Shane Temara, Benjamin Alknes Cox (delvis skjult) og Philipp Schwethelm.
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
Lars Fredrik Espe flyr høyt og legger to av sine 10 poeng over Sjur Dyb Berg. Gimles pointguard måtte ut med overtråkk i sluttminuttene, men skal være klar til finale nummer to i Nadderudhallen neste tirsdag. De øvrige spillerne i bildet er fra venstre Eivind Lamo, Shane Temara, Benjamin Alknes Cox (delvis skjult) og Philipp Schwethelm. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

Gimle spurtet til seier

Gimle viste vinnervilje ved å hente opp to store Bærum-ledelser og kjempe seg til seier i en finale som vippet helt til sluttsekundene.

Gimle – Bærum 80-74 (1-0)

– Jeg følte det var en «must win»-kamp for oss, selv om vi ikke snakket så mye om det på forhånd. Bærum har vunnet mye i det siste, så det var veldig viktig for oss å få denne seieren og vise at vi kan slå dem, sa Audun Eskeland.

NM-finalene avgjøres etter best-av-fem-kamper, men seieren betyr at Gimle inntil videre holder hjemmebanefordelen.

Det så lenge lyst ut for Bærum. Anført av Stian Mjøs (16 poeng til pause) ledet gjestene 42-32 med under to minutter igjen av andre periode, men Gimle kom innpå til 3 poeng (40-43) ved pause.

Så dro de lyseblå fra til 7 poeng (58-51) med 2:45 igjen av tredjeperioden, men igjen kjempet Gimle seg tilbake.

I den fjerde perioden vekslet lagene om ledelsen og skapte en thriller av en førstefinale.

 

Coleman traff, Bærum misset

Fem minutter før slutt sto det 69-69, men etter at Bryan Coleman la sin femte 3-poenger for dagen (72-69), måtte Bærum jage bak i resten av kampen. De kom flere ganger ett poeng bak – og små marginer skilte:

På stillingen 75-73 til Gimle med under et minutt igjen misset Stian Mjøs en trepoenger til Bærum-ledelse, i stedet ble Bryan Coleman feilet på returen og satte to straffer til 77-73.

Bærum traff ikke da det gjaldt, og avgjørelsen falt da Mikkel Kolstad la ett straffekast til 78-74 da 12 sekunder gjensto og Gimle fikk fatt i returen etter Kolstads bom på det andre.

 

– Viktige returer

– Vi begynner å bli veldig motstandsdyktige, men alt det gode vi gjør i dag, var basert på nødvendige stops etter solid forsvarsjobbing. Så klarte vi å ta vare på ballen etter å ha hatt noen svake turnovers tidligere, og fikk hånd på noen viktige offensive returer. Milovan (Savic) gjorde en stor jobb ved å få tippet ut et par helt på slutten, konstaterte Audun Eskeland.

– Men det kunne fort gått andre veien, vi slapp unna et par kuler noen øyeblikk der, erkjente Gimle-treneren.

 

– Summen av dårlige valg

Bærum gikk på sitt første tap siden det ble 75-87 mot Frøya i Bergen 16. januar, men det var uten både Eric Gilchrese og Philipp Schwethelm. Etter 13 seire på rad kom det første tapet med det Mathias Eckhoff kaller «fullt lag», altså alle de beste.

– Vi gjorde flere veldig fundamentale feil underveis og på slått på enkle ting som fravær av disiplin og konsentrasjon, mente Bærum-treneren.

– Vi skjøt ikke bra, men det handler om kvaliteten på skuddene. Vi hadde ikke bra nok ballflyt, ballen ble «stuck» og folk beveget seg ikke godt nok. Da blir kvaliteten på skuddene deretter.

– Samtidig kunne kampen like gjerne vippet vår vei. De fikk noen gunstige calls, ballen bouncet tilfeldig i flere situasjoner, men vi tapte på summen av dårlige valg, konstaterte Eckhoff.

 

Bærum: 23 prosent

Bærum har pepret motstanderne med trepoengere i flere kamper de siste månedene, men traff elendig i den første finalen:

8 treff på 34 forsøk betyr 23 prosent, med Stian Mjøs på 1 av 11 (!) og Eric Gilchrese på 0 av 3. Mens hjemmelaget satte 37 prosent – 12 av 32, etter 5 av 8 fra Bryan Coleman og 3 av 7 fra Milovan Savic.

Gimle vant også returstatistikken 47-44 med 12 fra Savic og 11 fra Coleman som mest, og til tross for at Sjur Dyb Berg hentet ned 15 for Bærum.

Philipp Schwethelm var Bærums beste spiller med 21 poeng, 8 returer og solid forsvar.

 

– Ingen grunn til panikk

Samtidig er Mathias Eckhoff og Bærum revansjlystne og optimistiske før kamp to i Nadderudhallen tirsdag.

– Det er jo en serie kamper som skal spilles her, så vi må se på tapen og gjøre justeringene som skal til for at vi skal få bedre flyt og bedre skudd.

– Forhåpentlig har vi lært litt av kampen i dag og det er ingen grunn til å få panikk, selv om vi må stramme opp visse ting. Vi var ikke så langt unna og jeg tror vi kan snu det, fastslo Bærum-coachen.

 

Espe klar igjen tirsdag?

For Gimle var det foruroligende at Lars Fredrik Espe haltet ut med overtråkk tre minutter før slutt. Men bergenserne vant uten den viktige pointguarden, og satser på at han blir klar til finale to.

– Vi er heldige med at det er seks dager til neste finale, og samtidig har vi et dypt lag og alltid kvalitetsspillere å sette inn hvis sånt skjer. Men Lars er viktig for oss, understreket Audun Eskeland.

 

Poengscorere:

Gimle: Bryan Coleman 25, Milovan Savic 15, Lars Fredrik Espe 10, Jørgen Odfjell 10, Eivind Lamo 9, Mikkel Kolstad 6, Espen Fjærestad 3, Ali Ouakkaha 2.

Bærum: Stian Mjøs 22, Philipp Schwethelm 21, Shane Temara 10, Sjur Dyb Berg 8, Gaute Haugen 6, Eric Gilchrese 5, Anders Lislevatn Landenget 2.