Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Ga U16-jentene gode råd før EM
Mikael Johansson trekker med seg Andrea Fergem Faal til riktig posisjon, mens Fanny Dyngeland-Sundén følger nøye med. Bak ser vi fra venstre Helle Sparboe Lindstrøm, Mina Bergh Skarestad og Lina Hønsi Blanco.
FOTO: ARILD SANDVEN
Mikael Johansson trekker med seg Andrea Fergem Faal til riktig posisjon, mens Fanny Dyngeland-Sundén følger nøye med. Bak ser vi fra venstre Helle Sparboe Lindstrøm, Mina Bergh Skarestad og Lina Hønsi Blanco. FOTO: ARILD SANDVEN

Ga U16-jentene gode råd før EM

Stefan Pettersson fikk med seg barndomskompisen og topptreneren Mikael Johansson på samling med Norges U16-jenter som skal til B-EM i Montenegro.

– En veldig erfaren trener som har coachet på alle nivåer på U-landslag både i A- og B-EM på jentesiden. Han gir spillerne våre verdifulle tips og tricks som de behøver før et mesterskap, sier Stefan Pettersson, som fikk med seg «Micke» Johansson til treningssamlingen i Leikvollhallen forrige helg.

Johansson er mest kjent som head coach for Sveriges U19-landslag som sensasjonelt vant VM-sølv i Bratislava i 2007.

Svenskene lå under med 7 poeng før siste periode både i kvartfinalen mot vertsnasjonen Slovakia og i semifinalen mot Serbia, men vant 68-65 og 85-75 og avanserte til finale mot USA. Der var de sjanseløse (57-99), men sølv i VM var uansett en historisk bragd.

– Det er eneste gang vi har vært i en VM-finale. Eneste gang vi har deltatt i VM også, fastslår 50-åringen som nå er trener ved Riksbasketgymnasiet i hjembyen Luleå.

 

– En annen input

Fredag til søndag forrige helg ga han Norges U16-landslag viktige råd før B-EM, som begynner i Podgorica torsdag.

De norske jentene er kommet i en knallhard gruppe med Tyrkia, Bulgaria og hjemmelaget Montenegro.

– Han introduserte oss for forskjellige typer forsvar vi skal bruke i EM, forteller lagkaptein Fanny Dyngeland-Sundén.

– Det var gøy å få en litt annen input fra en så god trener. Jeg tror det var veldig inspirerende for alle, sier Ullern-guarden.

 

77 000 innbyggere, 20 basketballklubber

Mikael Johansson og U16-landslagets head coach Stefan Pettersson er 1972-modeller og barndomsvenner fra Luleå. Ingen av dem har vært toppspillere, men de begynte trenergjerningen allerede som 15-åringer i den basketgale byen i Norrland.

– Vi spilte mot hverandre som små på forskjellige lag i Luleå og har møttes ofte og også coachet lag sammen, sier «Micke».

– Luleå har ikke mer enn 77.000 innbyggere, men det er en stor basketby med 20 klubber og både dame- og herrelag i toppen. Alt begynner i skolen – der det fins en skole, fins det også en klubb.

 

Rykket opp i Podgorica

Mikael Johansson har trent U-landslag på jentesiden i Sverige i mange år – og hvert år fra 2006 til 2012.

– Vi hadde mange bra årganger, spilte alltid i A-EM og nådde semifinalen flere ganger, forteller han.

Siste landslaget han coachet var U16 jenter med ’02-årgangen, for fire år siden. Da vant Sverige B-EM i Podgorica med 51-41 over Hellas i finale og rykket igjen opp i A.

 

– Skal bli spennende å følge

Nå føler «Micke» litt eierskap til de norske U16-jentene.

– Det har vært interessant å se laget her og få holde i treningene. Jeg var i Tromsø i vår også, så det er andre besøket mitt i norsk basket denne sesongen, understreker 50-åringen.

Tromsø Storm Ungdoms trener Stefan Pettersson overtok Norges U16-landslag på kort varsel i juni, men hadde ikke anledning til å være med til nordisk i Finland. 

– Jeg syns det er mange spillere her som er interessante og som på litt lengre sikt har gode muligheter til å utvikle seg til dyktige basketballspillere, sier Johansson.

– Mye henger på deres egen vilje. Det er alltid godt å vite at jeg kan styre min egen utvikling og at om jeg skal bli god, er det opp til meg selv. For her fins det flere som kan bli det, om de bestemmer seg for å gå «all in».

– Det skal bli spennende å følge dette laget gjennom EM og aller mest i årene som kommer, kul å se hva som skjer med dem og hvor gode de blir, sier treneren som ledet Sverige til VM-sølv.