Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Frey-show og forsvarsseier
"Tunnel" i basket? Ja da, Harald Eika Frey avsluttet med denne frekke varianten mot en av Slovakias spillere før han rolig spaserte inn scoringen til 84-68 og endte på 37 poeng. - En liten Stian Mjøs spesial, så den er til ære for Stian, sa Frey.
FOTO: FIBA.COM
"Tunnel" i basket? Ja da, Harald Eika Frey avsluttet med denne frekke varianten mot en av Slovakias spillere før han rolig spaserte inn scoringen til 84-68 og endte på 37 poeng. - En liten Stian Mjøs spesial, så den er til ære for Stian, sa Frey. FOTO: FIBA.COM

Frey-show og forsvarsseier

Norge holdt hjemmelaget til 68 poeng, var overlegne på returene mot Slovakias storvokste forwarder og hadde banens store offensive stjerne i Harald Eika Frey. Han avsluttet like godt showet med en «tunnel» og påfølgende layup.

Slovakia – Norge 68-87

Levice

– Harald er veldig unorsk, ser egentlig ut som en korgutt og har tøffhet som en ghettogutt, sier Mathias Eckhoff.

– Men han gjør det innenfor våre rammer, det er et kjempepluss og jeg tror alle gutta gleder seg med ham. Han er en veiviser, så da han scoret litt mindre i andre omgang, begynte andre spillere å steppe opp, understreker landslagssjefen.

Norge fikk en perfekt start i prekvalifiseringsrunde 2 for EM i 2025. Det er langt dit og mange kamper og noen flere kvalifiseringer for de 24 lagene som skal kvalifisere seg, men de norske gutta skaffet seg mengder av selvtillit og sørget for at folket bør fylle Haukelandshallen når Danmark kommer på besøk søndag.

 

Dansk tap i siste sekund!

Danskene hadde med sin EuroLeague-stjerne Gabriel «Iffe» Lundberg hjemme mot Nord-Makedonia torsdag kveld, men guarden som spilte fire kamper for Phoenix Suns i NBA forrige sesong måtte nøye seg med 10 poeng etter 3 av 14-skyting og bommet med en floater på stillingen 70-70 bare 5 sekunder før slutt i Næstved Arena.

I stedet fikk Nord-Makedonia ballen og fra egen halvdel satte Nenad Dimitrijevic inn buzzer-langtreeren til 73-70-seier for gjestene.

Dermed er det et revansjlystent dansk lag som kommer til Bergen i helgen og møter et Norge som er høyt oppe.

 

Frey: 14 av 15 poeng til 42-33

Gjestene i rødt ledet 21-20 etter førsteperioden i Sportova Hala i Levice etter 13 poeng av Harald Eika Frey, men med Göttingen-guarden på benken benyttet Slovakia anledningen til å gå opp i 28-23 tidlig i andreperioden.

Med 5:12 igjen av perioden kom Frey inn igjen og overtok straks styringen.  

Han sendte Norge i ledelse 30-28 med en trepoenger, la tre straffer til 33-31, sørget for 37-33 på en kutt under kurven og «and one»-straffe, drivet inn 39-33 og avsluttet med en vanvittig trepoenger:

42-33 til Norge ved pause og 14 av de 15 siste poengene fra Bundesliga-proffen, som sto med 27 poeng ved pause!

 

Svarte med treere

Slovakia prøvde seg noen ganger og kom innpå til:

* 40-46 – da la Chris-Ebou Ndow en trepoenger.

* 43-49 – da satte Stian Mjøs tre poeng.

* 53-58 – da drivet Harald Eika Frey inn to nye poeng.

* 56-60 – litt kritisk for momentum i kampen, men da prikket Bouna Black Ndiaye inn en treer, ble feilet og sørget for 56-64 på tavla.

Og siste sprell fra hjemmelaget, 65-72 med 4 minutter igjen, da var det på tide med en treer fra Frey igjen!

 

– Klinte til fra start

Og så orket ikke slovakene mer, Norge dro fra til 19 poengs seier, 87-68.

– Morsomt å være tilbake igjen, jeg gledet meg til å spille med gutta, sa Harald Eika Frey som stoppet på 37 poeng etter å ha lagt inn den scoringen etter en «tunnel» og påfølgende layup.

– I forrige kvalik kom vi litt for ofte ut nølende og halvveis, i dag klinte vi til fra start og viser at det vi jobber med begynner å bære frukter.

 

– En lagseier

27 poeng (av 42) i første omgang i en landskamp er rått, men 25-åringen er aldri opptatt av å snakke om seg selv, heller ikke nå.

– I dag var jeg den heldige som fikk de åpne sjansene, men det er alltid mottrekk i basket – og i andre omgang kommer resten av gutta sterkt, mange scorer og det er en lagseier, sier Frey.

Da han kom inn igjen etter 3:30 i fjerde periode, hadde de andre på banen spilt 6-6 og holdt 10-poengsledelsen.

 

Ny basketfest i Bergen

Nå gleder Frey og lagkameratene seg til hjemmekampen mot Danmark i Haukelandshallen søndag.

– Det var superstemning da vi slo Kosovo der, så nå håper jeg på en ny basketfest i Norge. Vi har bygget oss selvtillit og satser på at mange mennesker kommer, fastslår det norske lagets ubestridte leder.

 

For varmt i badstua

Mathias Eckhoff var aller mest fornøyd med at Norge holdt Slovakia til 68 poeng.

– Mot Danmark sist holdt vi også motstanderen på 60-tallet (tap 62-64 i Jordal Amfi), så vi er i ferd med å bygge en defensiv identitet og må bare lære mer og mer å unngå flaskehalsene offensivt, da kan vi konkurrere med flere lag.

Norge vant returstatistikken 44-28 mot et slovakisk lag med forwarder på 222, 214 og 206 cm.

– Det er tungt å stå imot lag som er mye større enn deg, men de stolte ikke på sine store spillere og de ble også tomme for energi etter hvert. Energien ble nærmest sugd ut av spillerne i denne badstua, det for varmt her, fastslo landslagssjefen.

 

– Deilig med veteraner

Egentlig var det et omen for kampen da Stian Mjøs ga Norge 3-0 med en trepoenger. De norske gutta traff 12 av 30 trepoengere, 40 prosent – Slovakia bare 8 av 27.

– Så ble Stian iskald, men det er så deilig med veteraner, de kan spille gjennom det. Chris (Ndow) var nok også frustrert over den offensive produksjonen i første omgang, men kom tilbake. Bouna (Ndiaye) hadde noen kjempeminutter offensivt, og vi kan gå nedover hele fjøla med alle som kommer inn og bidrar.

– Om ikke alle skinner som Harald gjorde, kommer de inn og slåss. (Jørgen) Odfjell var kjempeviktig, Mikkel (Kolstad) kom inn der og spilte forsvar med enormt trøkk, presiserte Eckhoff.

 

Poengscorere Norge: Harald Eika Frey 37, Stian Mjøs 13, Chris-Ebou Ndow 12, Bouna Black Ndiaye 9, Karamo Jawara 5, Jørgen Odfjell 4, Mikkel Kolstad 3, Sjur Dyb Berg 2, Johannes Dolven 2.

Toppscorer Slovakia: Andre Jones 17.

 

2. PREKVALIFISERING FOR EM 2025, TORSDAGENS KAMPER:

Gruppe D:

Slovakia – Norge 68-87, Danmark – Nord-Makedonia 70-73.

Gruppe E:

Polen – Kroatia 69-72, Sveits – Østerrike 74-64.

Gruppe F:
Romania – Portugal 59-75, Bulgaria – Kypros 88-55.