Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Fra stortap til seiersjubel!
Glade norske U18-jenter etter seieren over Estland i nordisk mesterskap. Fra venstre Selma Deisz, Susanne Gjerstad, Camilla Gjerstad, Mathea Lindbråten, Aurora Sørbye, Sofia Brokhaug Koch, Sunniva Vik Pettersen, Lily Izadi, Ingeborg Gruber, Lea Heiene Tveteraas, Tiril Løtvedt Frogner og Maja Kristine Osmundsvåg.
FOTO: ARILD SANDVEN
Glade norske U18-jenter etter seieren over Estland i nordisk mesterskap. Fra venstre Selma Deisz, Susanne Gjerstad, Camilla Gjerstad, Mathea Lindbråten, Aurora Sørbye, Sofia Brokhaug Koch, Sunniva Vik Pettersen, Lily Izadi, Ingeborg Gruber, Lea Heiene Tveteraas, Tiril Løtvedt Frogner og Maja Kristine Osmundsvåg. FOTO: ARILD SANDVEN

Fra stortap til seiersjubel!

De norske U18-jentene var sure på seg selv etter åpningstapet mot Island (44-90) og fast bestemt på å reise seg. Så leverte de en kjempeinnsats, fikk Estland helt ut av stilen og avgjorde med 17-7 i en forrykende fjerdeperiode.

U18 kvinner Norge – Estland 56-51

– Jentene gjorde en kjempejobb i forsvar, det er der vi vinner, fastslo Kevin Juhl-Thomsen etter at U18-landslaget hadde sørget for årets første norske nordisk-seier.

– Vi så forsvarsspill og posisjoner mot slutten her som var helt ekstreme, prioriteringer og rotasjon som var virkelig god basket, sa landslagstreneren.

Norge ledet 19-13 etter første periode og var oppe i 7 poengs ledelse (23-16) midtveis i den andre, men Estland snudde kampen med en 10-0-run og var foran med 12 poeng på det meste, 40-28.

Men så begynte de norske jentene opphentingen, oppildnet også av spillerne fra U18 menn på sidelinja i forsvar. De var med på å legge et massivt trykk på Estlands spillere, men hovedjobben gjorde selvfølgelig jentene på banen.

 

Snudde med 13-0-run

Fra start i fjerde periode koblet Norge grepet:

Ingeborg Gruber reduserte til 41-44, Aurora Sørbye fikk inn en steal og satte inn 43-44 på layup – før Selma Deisz sendte de hvitkledde i føring 46-44 med en trepoenger og Camilla Gjerstad, Sunniva Vik Pettersen og Deisz igjen scoret og fullførte en 13-0-run for Norge, til 52-44.

Estland pådro seg lagfeil tidlig i tre av periodene og etter hvert gikk det også ut over enkeltspillerne. Viktigst var det da toppscoreren og lagets beste og høyeste spiller Keandra Koorits måtte ut med 5 feil med litt over et minutt igjen, men alle norske i hallen fryktet seieren ville ryke da Hanna Maria Sibul la en trepoenger til 54-51 med 50 sekunder igjen.

Da tok lagkaptein Camilla Gjerstad ansvar, drivet hardt til kurven og la inn den avgjørende scoringen til 56-51.

 

– Konstant trykk

– Dette betyr mye for oss, det var veldig kult og gir mye motivasjon for gruppa og treningene, sa lagkapteinene Ingeborg Gruber og Camilla Gjerstad.

– Vi skulle fokusere på forsvar, kjempe om alle returer og løse baller. De skulle ikke få komme inn i painten og vi skulle blø for drakta, forteller de.

– Vi hadde en liten bunn i går, men nå er vi på vei opp igjen.

Ja, det var som natt og dag fra åpningskampen mot Island.

– Vi hadde konstant trykk, og det var stort å se innsatsen jentene la ned, sier Kevin Juhl-Thomsen.

– Det var tungt å tape med nesten 50 poeng i debuten i nordisk, og det var dårlig stemning etter kampen i går. Nå skulle jentene gå ut og eie banen og det gjorde de.

 

Sørbye styrte

Anført av pointguard Aurora Sørbye spilte Norge tempofylte og gode angrep også. Estland pådro seg lagfeil tidlig i to av periodene og to spillere måtte ut med fem feil. Aller mest takket være Sørbye:

Ulriken-guarden ble feilet 9 ganger, klart mest av alle på banen. Hun nøyde seg med 9 poeng, men hadde 8 assists.

Ekstra sterk er Norges seier når vi vet at sentrale spillere ikke er med i nordisk:

Celine Klett og Lara Gianni prioriteres til U20-landslaget som skal til EM i Skopje 9. til 17. juli, mens «Årets talent» i Firi-ligaen, Vilde Havnes, er skadet.

Alle tre bør være med igjen til B-EM for U18-jentene, som spilles i Sofia fra 30. juli til 7. august. – Vi mangler mange spillere, men har også mange her som stepper opp og gjør en ekstra innsats. Det er viktig for laget også med tanke på EM, understreker Kevin Juhl-Thomsen.

 

Poengscorere Norge: Selma Deisz 11, Camilla Gjerstad 9, Aurora Sørbye 9, Lily Izadi 6, Tiril Løtvedt Frogner 5, Ingeborg Gruber 5, Maja Osmundsvåg 5, Sunniva Vik Pettersen 4, Mathea Lindbråten 2.

Toppscorer Estland: Keandra Koorits 17.