Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Fikk hjelpen de måtte ha
Celine Klett leverte sin beste kamp hittil i EM og satte fart på Norge da hun kom fra benken og la en trepoenger og en vakker floater. Her dekkes Ulriken-guarden opp av Slovakias Kamila Jarosova.
FOTO: FIBA.COM
Celine Klett leverte sin beste kamp hittil i EM og satte fart på Norge da hun kom fra benken og la en trepoenger og en vakker floater. Her dekkes Ulriken-guarden opp av Slovakias Kamila Jarosova. FOTO: FIBA.COM

Fikk hjelpen de måtte ha

Ettpoengstapet for Slovakia betydde at Norges U20-jenter måtte vente på Slovenias forventede seier over Island i kampen som ble spilt rett etter. Islendingene gjorde det spennende en stund, men slovenerne stakk fra, vant 76-49 og sikret den norske kvartfinaleplassen.

Norge – Slovakia 51-52

Det var en merkelig stemning i Boris Trajkovski-hallen i Skopje etter at Slovakia hadde sikret ettpoengsseier over Norge i sluttsekundene:

Vinnerne jublet ikke, taperne forsto at de hadde gjort jobben og fikk klapp på skulderen – men kunne ikke juble fordi de fortsatt var avhengig av hjelp. Og fordi de heller ikke hadde levert noen kamp å juble over.

– Vi har fortsatt utfordringer med dårlig timing i inngangene av angrepene våre. Vi lå stort sett bak hele kampen i dag uten at det var noen stor fare, men plutselig hadde de veldig momentum og gikk opp i 11 poeng. Da var det viktig at Felicia (Dyngeland-Sundén) kom inn og putta på to treere og Karyn (Sanford) én, det gjorde at vi hadde kontroll på resultatet mot slutten, sa Ola Gravem Knutsen – og mente kontroll på de 9 poengene laget ikke måtte tape med.

 

– Skal bare ta skuddene

– Jeg så på klokka og at det ikke var altfor mye tid igjen, og var bare innstilt på å gjøre mitt beste, hype opp laget, jobbe hardt i forsvar og ta det jeg fikk. Jeg har fått vite at jeg er en skytter som bare skal ta skuddene når jeg får åpne looks, fortalte Felicia Dyngeland-Sundén.

Ullern-guarden skjøt bare to trepoengere i kampen – og traff begge.

Etter at Norge hadde startet med 9-2-ledelse, overtok Slovakia styringen og nådde de 9 poengene første gang tidlig i andre periode (23-14) før Karyn Sanford drivet inn to poeng og Maria Thoresen Myklebust la en trepoenger og fikk roet de norske nervene.

 

12-0-run avgjorde

Ved pause sto det 23-25 og etter tre perioder 35-36, men i den fjerde begynte ting å skje litt for fort. Slovakia raste opp i 11 poengs ledelse (48-37) med 5:00 igjen på tavla og Norge var ille ute.

Men da fikk Ola Gravem Knutsen belønning for å ha satset på Felicia Dyngeland-Sundén, som kom fra benken og la to helt avgjørende trepoengere.

Med en tredje fra Karyn Sanford like etter, var det blitt 46-48 og så sørget en straffe fra Sunniva Sørbye og en sterk drive fra Sanford for norsk 49-48 etter en 12-0-run.

Med bare 15 sekunder igjen var den viktigste delen av jobben gjort, men Norge fikk ikke juble for seier. Slovakene vant, men bare med ett poeng – og de visste det var for lite.

 

Råsterkt Montenegro

Slovenia viste etter hvert klasseforskjellen mot Island, spilte for gruppeseier og gikk fra 35-30 tidlig i andreperiode til 76-49. Islendingene ville faktisk ha vunnet gruppen om de hadde slått Slovenia, men må nå inn i spillet om 9.- til 18.- plass.

Norge går i stedet inn i kvartfinale og får Montenegro som motstander fredag kveld (21.00). Laget fra Gimle-giganten Milovan Savic’ hjemland har imponert stort hittil i mesterskapet og har vunnet med klare sifre:

77-53 over Romania, 100-35 over Kosovo (som slo Kroatia) og 98-54 over vertsnasjonen Nord-Makedonia, før de avsluttet med 80-49 over Kroatia onsdag kveld.

Dermed ble de  tre andre kvartfinalene Tyrkia – Tyskland, Israel – Hellas og Slovenia – Nord-Makedonia.

 

– Tungvektergruppa

– Nå går vi inn i tungvektergruppa, fastslår Ola Gravem Knutsen.

– Det hadde jo vært veldig overkommelig og greit å møte de svakeste lagene for å kunne få sjansen til å få langt flere seire, men det er akkurat de kampene vi skal inn i nå jentene og norsk basket trenger, selv om det blir mye tøffere. Vi trenger disse kampene for å tilvenne oss og kjenne på nivået til de beste lagene.

– Hellas, Tyrkia, Slovenia, Montenegro, Israel og Tyskland kunne alle fint spilt i A-EM i år fremfor flere som er der, understreker U20-landslagets trener.

 

Bedre seeding neste år

Plass blant de åtte beste betyr også at Norge vil bli seedet høyere i trekningen av B-EM for U20-jentene neste år.

– Hvis forbundet gir oss muligheten ett år til, vil matchinga vi får nå være veldig god å ha. Dessuten vil tre veldig gode lag rykke opp og tre som normalt er på B-nivå rykke ned, påpeker Knutsen.

 

Møter uforberedt

Han er tydelig på at Norges lag lider under mangel på internasjonal matching de siste årene.

– Det er gått tre år nå uten at de har spilt internasjonalt, mens stort sett alle de andre lagene vi møter her har gjort det. De har spilt Challenge-turneringen (erstatning for EM) i fjor og hatt flere kamper i oppkjøringa til turneringa her. Vi spiller mot forsvar vi aldri møter hjemme i Norge og som vi aldri får trent på. Det gjør at vi sliter litt og har for mange turnovers, selv om det var fremgang da vi gikk fra 30 mot Island til 20 i dag.

– Hadde vi hatt kamper før vi kom hit kunne vi akklimatisert oss, nå må vi bli det i løpet av turneringa, understreker Ola Gravem Knutsen.

 

Duo som scorer

Også i denne kampen var det stort sett bare Karyn Sanford og Maria Thoresen Myklebust som konstant kunne true motstandernes forsvar og skape noe.

– De tar initiativ og scorer, men angrepene våre ender for ofte med at vi ikke greier å skape klare scoringssjanser – og så begynner skuddklokka å gå ned. Det må vi få gjort noe med, fastslår landslagstreneren.

Norge var igjen sterkest på returene, statistikken viser 49-35 etter 10 rebounds fra Karyn Sanford og 7 hver fra Sunniva Sørbye og Fatima Mohammad.

Men de norske jentene scoret kun 12 av sine 51 poeng i painten mot Slovakias 24 – og slovakene fikk 21 poeng ut av Norges 20 turnovers.

 

EM-lag

Her må det kraftig skjerping til mot Montenegro.

– Vi skal studere dem nærmere nå, men jeg så dem mot Romania. De har mye trykk i det de gjør, er bra samspilte og har fine spillertyper i alle posisjoner. De spilte i siste EM for kvinner, så det er en nasjon i stor fremgang, sier Ola Gravem Knutsen.

 

Poengscorere Norge: Karyn Sanford 19, Maria Thoresen Myklebust 13, Felicia Dyngeland-Sundén 6, Celine Klett 5, Sunniva Sørbye 4, Fatima Mohammad 2, Synne Jacobsen 2.

Toppscorere Slovakia: Terezia Kraiskova 13, Kamilla Jarosova 12, Vanda Kristlova 12.

 

RESULTATER U20-EM DIVISION B, TIRSDAG OG ONSDAG:

 Gruppe A:

Tirsdag: Sveits – Albania 87-36 og Hellas – Ukraina 82-56.

Onsdag: Ukraina – Albania 79-52 og Tyrkia – Sveits 69-45.

Sluttstillingen (seire-tap): Tyrkia 4-0, Hellas 3-1, Sveits 2-2, Ukraina 1-3, Albania 0-4.

 

Gruppe B:

Onsdag: Tyskland – Armenia 101-30 og Israel – Georgia 108-44.

Sluttstillingen: Israel 3-0, Tyskland 2-1, Armenia 1-2, Georgia 0-3.

 

Gruppe C:

Tirsdag: Montenegro – Nord-Makedonia 98-54 og Romania – Kosovo 85-64.

Onsdag: Nord-Makedonia – Romania 55-53 og Montenegro – Kroatia 80-49.

Sluttstillingen: Montenegro 4-0, Nord-Makedonia 2-2, Romania 2-2, Kosovo 1-3, Kroatia 1-3.

 

Gruppe D:

Onsdag: Norge – Slovakia 51-52 og Slovenia – Island 76-49.

Sluttstillingen: Slovenia 3-0, Norge 1-2, Slovakia 1-2, Island 1-2.

 

KVARTFINALER FREDAG

14.15: Tyrkia – Tyskland

16.30: Slovenia – Nord-Makedonia

18.45: Israel – Hellas

21.00: Montenegro – Norge