Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Enorm avslutning av Miners - og nå er det bare de som er ubeseiret
GLITRENDE GOD: Juan Ferrales var banens beste mot Gimle søndag. Her er han i en drive mot Reidar Greve. FOTO: ERIK BERGLUND

Enorm avslutning av Miners - og nå er det bare de som er ubeseiret

Det var en herlig nerve og spenning i store deler av toppkampen mellom Kongsberg Miners og Gimle søndag. 91-73 i favør Miners gjør at de er det eneste laget som ikke har tapt så langt denne sesongen.

Resultater

M Kongsberg Miners-Gimle 91-73

M Frøya-Nidaros Jets 83-94

M Bærum-Tromsø 94-89

K Bærum-Tromsø 55-36

Oppgjøret mellom de to lagene som i forkant av kampen var ubeseiret hadde alt en toppkamp skulle inneholde. Miners hadde initiativet stort sett gjennom hele oppgjøret, men klarte ikke å riste av seg Gimle før på tampen av den tredje perioden og resten av kampen.

Milovan Savic sendte Gimle opp i 55-53 etter seks minutter av den tredje perioden, men derfra og ut handlet alt om Miners. De vant de siste 14 minuttene 38-18, fjerde periode 21-11 og kampen med 18 poeng.

- Det er vanskelig å si hvor forskjellen lå i dag. Vi prøvde å komme ut og matchet deres intensitet, for Gimle er alltid gode til å spille hardt og ha høy intensitet. Vi var klare på at vi måtte matche det, og det synes jeg vi klarte. Vi gjorde en veldig god defensiv jobb mot dem i dag, sier Juan Ferrales, som ble Miners sin toppscorer med 23 poeng og scoret ett mindre enn toppscorer Jørgen Odfjell.

Og for å avslutte en drømmekveld for Miners del satte nemlig Aly Hudgins en trepoenger fra hjørnet! Da tok det fullstendig av i Kongsberghallen, som var fylt til randen med et ekstatisk publikum.

- Det var toppen av kaka, den der. Kampen var litt over og vi vet jo at Aly kan sette de skuddene der, selv om det ikke er en del av hans game. Da han satte den, tenkte jeg bare “dett var dett”, sier han og ler.

- Vi taper for et mye bedre lag, rett og slett. Vi var litt for passive og for dårlige til å plukke returer, sier Gimles Morten Osland.

- Jeg føler vi taper kampen på slutten når vi slutter å gå inn til Milovan. Jeg vet ikke hvorfor vi slutter med det, men, sier han videre.

Seieren gjør at Miners nå er serieleder.

- Det er jo bra og gøy, men vi har fortsatt mye å jobbe med. Det er en lang sesong og vi tar en kamp av gangen, sier Ferrales.

Odfjell herjet innledningsvis

Jørgen Odfjell tråkket stygt over mot Frøya i midtuken og spilte ikke mot Centrum lørdag, men var klar til toppkampen søndag. Han fikk en god åpning på kampen og scoret sju av Gimles første ni poeng - et midrange-skudd, en layup og et trepoengsskudd fra hjørnet. Tidlig ledet Gimle 9-8.

Miners, som var uten William Lybæk etter overtråkket mot Bærum onsdag, gikk tidlig inside og under kurv. Det lyktes de også med innledningsvis, og etter fem og et halvt minutt, på stillingen 15-9 til Miners, tok Audun Eskeland timeout. Da hadde Miners scoret sju strake poeng.

Gimle spiste inn på ledelsen og var tre poeng bak (17-20) da Odfjell traff på nok en topoenger, men en trepoenger fra Marin Mornar gjorde at Miners ledet 23-17 etter de ti første minuttene.

Feiltrøbbel for Hudgins

Starten av den andre perioden var fartsfylt med tre trepoengere - to fra Gimle (Savic og Odfjell) og en fra Miners (Ferrales). Så roet tempoet seg betraktelig og fra 03.21 på klokka i den andre perioden til Xavier Green traff på en trepoenger to minutter senere, ble det ikke scoret poeng. Da var kampen preget av mange turnovers og lite finspill.

Miners var foran med åtte poeng (33-25) etter halvspilt periode da Aly Hudgins røk på sin tredje feil. Det utnyttet Gimle - to straffer fra Odfjell sørget for 27-33, en trepoenger fra Reidar Greve gjorde at det sto 30-33, og da Espen Fjærestad traff på sin første trepoenger til 33-33, tok Åke Berlin timeout. Da hadde Gimle scoret åtte strake poeng på under to minutter.

Lagene fulgte hverandre tett de siste minuttene av perioden, men det var Miners som ledet. En sen trepoenger fra Ferrales, som traff ringen og spratt opp i kurven, sørget for at hjemmelaget var foran 40-37 etter 20 minutter.

Kolstad i gang

Mikkel Kolstad var meget god for Gimle mot Centrum lørdag og hadde da 24 poeng, men til pause mot Miners sto landslagsskytteren uten poeng. Først to og et halvt minutt ut i den tredje perioden scoret Kolstad sine tre første poeng etter en treer fra hjørnet til 45-47.

To minutter senere drivet nevnte Kolstad til kurven. Han ble feilet av Hudgins, som fikk sin fjerde feil og var rasende da han måtte sette seg på benken.

Også denne gangen utnyttet Gimle det. De hentet inn ledelsen til Miners og var foran for første gang siden 9-8 da Savic sette en trepoenger til 55-53 i det skuddklokken gikk ut.

Så gikk Miners på 9-0-run - Mornar la oppi to poeng og ble feilet av Savic, som fikk sin tredje feil, før Torgrim Sommerfeldt satte en trepoenger fra hjørnet. Like etter satte Ferrales en trepoenger. Dermed var hjemmelaget plutselig foran igjen 62-55.

Etter fem strake Miners-poeng til å avslutte den tredje perioden - en trepoenger fra unggutten Erik Lie Viken og en sterk drive av Ferrales - var ledelsen på 70-62 før den siste perioden.

Miners fortsatte å kjøre på i den fjerde perioden og avgjorde i teorien oppgjøret i løpet av de tre første minuttene i perioden. 70-62 ble til 79-67, og da tok en rasende Audun Eskeland timeout.

Det så ikke ut til å hjelpe. Gimle var på det nærmeste ti poeng bak med to minutter igjen da Odfjell satte to nye poeng til 73-83, men 8 strake Miners-poeng til å fullføre kampen gjorde at det endte 91-73.

- Vi slutter å gå til Milovan etter 55-53. Han fikk ting til å skje for oss. De klarte ikke å stoppe han. Jeg vet ikke hvorfor vi ikke fortsatte å gjøre det, kanskje vi bare glemmer det. Vi burde vært nærmere dem enn 18 poeng. Vi er skuffet, men vi har mye å jobbe med, og det vet vi. Så er det fint å få inn en big til, vi trenger mer size, sier Osland.

Sterke bidrag

Juan Ferrales spilte en god kamp og noterte seg for med 23 poeng (3 treere), 6 returer og 6 assists. Både han og Marin Mornar (17 poeng, 8 returer) spilte samtlige 40 minutter for hjemmelaget. Torgrim Sommerfeldt var stor utover i oppgjøret og satte 3 av 4 trepoengere og endte på 13 poeng. Xavier Green fikk sine “vante” 20 poeng etter å ha truffet på 7 av 9 fra gulvet.

- Torgrim steppet opp og spilte veldig bra. Han tok skuddene og satte de. Det har vært en del nye spillere for ham, men han virker mer og mer komfortabel nå. Også må jeg få hylle Erik, som spiller et og et halvt minutt og setter en stor trepoenger. Den endret litt momentet i kampen. Det var gøy å se, sier Ferrales.

Poengscorere Kongsberg Miners – Gimle 91-73:

Kongsberg Miners: Juan Ferrales 23, Xavier Green 20, Marin Mornar 17, Torgrim Sommerfeldt 13, Erik Lie Viken 3, Simon Müller-Landsvik 2.

Gimle: Jørgen Odfjell 24, Milovan Savic 20, Espen Fjærestad 10, Mikkel Kolstad 9, Morten Osland 5, Reidar Greve 5.

Utrolig seier for Nidaros!

Etter å ha tapt med 59 poeng - 48-107 - for Fyllingen lørdag, var det nok ikke mange som levnet Nidaros Jets noe særlig sjans mot Frøya søndag. Og spesielt siden laget kom uten Jakob Baiden og Brage Sørensen til Bergen, samt at Mikkel Aarnes måtte kaste inn håndkleet før kampstart mot Frøya med en skade.

Men gjestene kom ut i 100 - etter å ha ligget under 10-12 etter fire minutter var Jets foran med 30-20 minutter før den første perioden var ferdigspilt. Da hadde Jets truffet på 8 av 11 trepoengere!

Et John Knight III-løst Frøya slet innledningsvis mot et aggressivt Jets-lag, som ledet 33-25 etter første periode. Og Frøya fikk en grusom start på den andre perioden og hadde fire lagfeil allerede etter ett og et halvt minutt. Likevel var det et helt annet Frøya-lag utover i den andre og tredje perioden, og de fleste trodde nok at det kom til å bli en komfortabel Frøya-seier da Kim-Abdou Ndow la to poeng til 68-60 fem minutter ut i den tredje perioden.

Men den gang ei. Nidaros avsluttet tredje periode på en 16-5-run og ledet 76-73 før de siste ti minuttene. Anført av Jo Mathias Bjørnevog Ramberg dro Nidaros i land en uhyre sterk seier med 94-83. Bjørnevog scoret 22 poeng etter å ha truffet på 6 av 8 trepoengere, mens Ole Flock Hogstad satte 5 av 11 og scoret 17 poeng. Kombinert var Nidaros 13 av 24 fra trepoengeren!

- Vi var ganske svekket med tanke på hvor mange sentrale spillere vi manglet. Vi bare bestemte oss for å ikke tenke på hvem vi ikke hadde med, men heller fokusere på hva vi 7 som skulle spille kunne få til. Når vi fra start satt skudd og greide å spille solid forsvar så fortsatte vi å spille på det. Vi fikk og tok mange skudd, og spilte videre på den flyten vi fikk fra start, sier Bjørnevog.

- Jeg bare følte meg bra og fikk grønt lys for å skyte skuddene mine. Så da er det jo bare å ta de sjansene man får, sier han om egen prestasjon.

Og han innrømmer at det var rimelig god kok på vei hjem fra Bergen etter seieren søndag.

- Vi hadde ikke mye tid til å feire siden vi måtte sitte i taxien 10 minutter etter kampslutt for å rekke flyet hjem. Men stemningen var så klart veldig god og gutta er veldig fornøyde med hva vi greide å få til. Alle bidro, og det var en skikkelig lagseier!

Dermed tok Nidaros sin andre seier denne sesongen og sin andre på de siste tre kampene. Det må være lov å kalle seieren en ordentlig sjokk-seier for et lag som har tapt 63-116 og 45-102 for Miners, 42-98 og 43-109 for Bærum og 48-107 for Fyllingen, alle gangene med et sterkere lag på papiret enn de hadde søndag.

Jets møter Gimle hjemme neste helg, mens Frøya reiser til Tromsø.

Poengscorere Frøya – Nidaros Jets (83-94):

Frøya: Skyler White 25, Nikola Roso 22, Kim-Abdou Ndow 18, Christopher Dalland 7, Jørgen Lamo 6, Burak Kizilirmak 3, Samba-Johan Hellebust Jaw 2.

Nidaros Jets: Jo Mathias Bjørnevog Ramberg 22, Mats Selboe 21, Ole Flock Hogstad 17, Mateusz Nilsen 17, Mats Bergsjordet 7, Tor Anders Ringen 6, Tobias Edvardsen Øvermo 4.

Knapp Bærum-seier over Tromsø

Bærum og Tromsø holdt følge over store deler av oppgjøret i Nadderudhallen søndag. Det sto 24-24 etter første periode før Bærum bygget en nipoengsledelse i den andre perioden. Til pause var stillingen 51-42 i favør hjemmelaget, etter å ha gått fra 43-40 til 51-42 på de siste to minuttene av perioden.

Den ledelsen var oppe på 65-51 fire minutter ut i den tredje perioden da Tromsø tok timeout. Det så ut til å hjelpe noe utover i perioden, men ikke all verden, for etter tre av fire perioder sto det 74-65 til hjemmelaget, som så komfortable ut.

Men Tromsø ga seg ikke. Selv om Bærum var foran 84-74 fem minutter ut i den fjerde perioden, kjempet gjestene seg tilbake i kampen. 74-84 ble fort til 79-84, men så la Stian Mjøs to poeng for Bærum og ga hjemmelaget litt pusterom. Det ble aldri veldig jevnt på tampen, selv om Bærum bare vant med fem poeng.

Etter en noe rufsete første kamp mot Miners leverte Steffon Mitchell varene søndag. Han hadde 22 poeng (7 av 14 fra gulvet), 9 returer og 5 assists. Stian Mjøs ble som vanlig toppscorer - han scoret 24 poeng, hadde 7 returer og 8 assists.

I tillegg var Raivis Scerbinskis god med 23 poeng (6 trepoengere), mens Sjur Dyb Berg hadde sin vanlige double-double med 18 poeng og 14 returer.

Hos Tromsø ble Petar Radojicic toppscorer med 22 poeng (11 av 16 fra gulvet), mens William McDonald hadde 21 poeng etter imponerende 8 av 8 fra gulvet. Cole Long, som avgjorde store deler av kampen mot Asker, var ikke like het søndag. Han hadde bare ni poeng

Poengscorere Bærum – Tromsø 94-89:

Bærum: Stian Mjøs 24, Raivis Scerbinskis 23, Steffon Mitchell 22, Sjur Dyb Berg 18, Oscar Hellebust 7.

Tromsø Storm: Petar Radojicic 22, William McDonald 21, Johannes Lange 14, Christopher Dobrée-Bell 10, Cole Long 9, Aron Finstad 8, Joachim Aabel 5.

Komfortabel Bærum-seier

Julie McCarthy var på jobbreise, men Bærum vant likevel 55-36 over Tromsø i Nadderudhallen søndag formiddag. Uten McCarthy steppet duoen Makana Stone og Abigal Hoff opp med henholdsvis 17 og 15 poeng.

I tillegg tok Stone ansvar for returer med McCarthy borte og plukket hele 24 - hvorav 9 var offensive! Bærum plukket forøvrig hele 18 returer flere enn Tromsø - 52 mot 34.

- Det er en kamp vi vinner kontrollert. Til tider er vi gode defensivt, men det er ingen festforestilling offensivt med for svak treffprosent og bom på mye åpne skudd både fra 2- og 3-poengsland. Var noe gjennomgående også i kampene mot Ulriken og Ullern. Positive er at selv med noe manglende rytme, flyt og timing, så kommer vi til mange scoring situasjoner, men hvor det bør scores langt mer, sier trener Ola Gravem Knutsen og fortsetter:

- Vi er inne i en periode hvor vi jobber med «å finne oss selv». Noen ganger tar prosesser lenger tid enn ønskelig av ulike årsaker, men jeg er trygg på at potensialet etterhvert kommer bedre til synlighet.

Poengscorere Bærum-Tromsø

Bærum: Makana Stone 15, Abigal Hoff 15, Shiba Ahmadi 6, Camilla Gjerstad 6, Cecilia Riise 5, Lea Tveteraas 3, Sofia Koch 3

Tromsø: Vilde Sjåvik 13, Vilde Havnes 10, Ingrid Karlsen 7, Ingeborg Gruber 4,