Foto: FIBA
Foto: FIBA

Dirigenten

Har du sett Stian Mjøs (33) spille basket, har du garantert også hørt han. Som kaptein og point guard er det han som dirigerer angrepsspillet til det norske landslaget. Det høres.

Trener Mathias Eckhoff vil at Norge skal være best på å snakke på banen. Det har kapteinen selvfølgelig tatt til seg. Han roper play calls til gjengen sin så han blir hes.

- Vi har hatt kampfri noen uker, så nå har jeg faktisk nesten ikke stemme igjen. Stemmen min er helt ute av trening, ler Stian på en av landslagets treningsøkter denne uken.

Som point guard er han den ultimate dirigenten. Både på landslaget og på klubblaget til Bærum. Det er han som finner spillere i scoringsposisjoner og tar avgjørelsen om «play call». Ikke sjelden går han til kurven selv, eller fyrer av en tre-poenger. Mjøs er som gode point guarder er - uegoitisk, smart og en god leder. 

For trener Eckhoff er han en forbilledlig utøver; selvdreven, treningsvillig, pålitelig og en kontinuitetsbærer i laget.

- En god skytter og pasningsspiller som kommer først og går sist. Men først og fremst er han en fin person, sier Eckhoff.

På et ungt norsk landslag er Mjøs veteranen, og den i troppen med flest kamper for Norge. Nå gleder han seg til å se en nær fullsatt Jordal Amfi i landskamp mot Danmark på søndag.

- Det kommer til å bli fantastisk med skikkelig trøkk og mye folk i Jordal Amfi. Vi hadde en vanvittig stemning i Bergen, men det må de slå i Oslo. Det er dette vi trener for hver dag, sier Mjøs.

En seier mot Danmark kan sikre avansement i EM-kvalifiseringen. Det vil være historisk for et norsk landslag. I Danmark hang Norge lenge med, men tapte i sluttminuttene mot et fysisk sterkt lag. 

- Vi har absolutt muligheten. Denne kampen betyr noe for begge lag, så vi skal gi det vi har og gi publikum underholdning, sier han.

Stian sjonglerer full jobb i tillegg til basket og familie. Det betyr en travel hverdag for 33-åringen fra Sandvika.

- Det handler om å etablere gode vaner og rutiner slik at jeg får tid til alt i hverdagen. Også har jeg en snill samboer og en fleksibel arbeidsgiver, skryter Mjøs.

Så hvorfor ble det nettopp basketball på Stian Mjøs? Enkelt.

- Jeg var altfor dårlig i fotball, sier han. - Vi var det laget som tapte 17-0. Basket var mer gøy, sier Mjøs som dro på seg drakta for første gang i en alder av åtte år.

Tre kjappe.

Pre-game rutine:

Ferdig skiftet 1,5 time før kampstart siden jeg skal få opp 130 skudd før kampstart. 50 toere, 70 treere og 10 straffer

Favorittspiller:

Steve Nash

Favorittlag:

Los Angeles Lakers

Fakta:

Stian Mjøs (33)

Klubb: Bærum Basket

Tidligere klubber: Jämtland (Sve), Team FOG Næstved (DK), Asker Aliens, Bærums Verk og Sandvika