Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Det handler om å nullstille
Harald Eika Frey og Johannes Dolven i godt humør på trening i Haukelandshallen, der Norge møter Slovakia i EM-kvalifiseringskamp søndag kveld. 
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
Harald Eika Frey og Johannes Dolven i godt humør på trening i Haukelandshallen, der Norge møter Slovakia i EM-kvalifiseringskamp søndag kveld. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

Det handler om å nullstille

Tre dager etter skuffelsen og angrepsmarerittet i Nord-Makedonia entrer de norske spillerne parketten i Haukelandshallen for å reise seg og ta den tredje seieren i gruppespillet.

– Hver kamp lever sitt eget liv og det gjelder å nullstille. Det blir nok en tøff kamp og de har et godt lag med spillere på høyt nivå, men her i Haukelandshallen har vi vist at vi kan spille med beste, sier Harald Eika Frey.

– Vi skal komme inn med selvtillit, fastslår han.

Forrige gang Norge spilte i den bergenske storstua utklasset de et dansk lag med Euroleague-stjernen Iffe Lundberg 99-75, etter å ha scoret 34 poeng i første periode og senket 20 trepoengere på 32 forsøk.

 

Scoret 37 mot Slovakia sist 

Men i Gevgelija torsdag endte Norge på 36 poeng, ett mindre enn Harald Eika Frey hadde da Slovakia ble slått 87-68 i Levice i åpningskampen i august!

Etter 0 av 21 på trepoengere og mange bom både på topoengsskudd og straffer.

Det er den nedturen de norske spillerne skal reise seg fra i søndagens kamp. Haukelandshallen ser ut som en perfekt arena, med tribuner på alle kanter. I underkant av 2000 billetter var solgt søndag formiddag.

– Alle hadde vel litt vondt i skrotten etter kampen og en lang hjemreise, men nå virker det som de er klare som egg, sier Mathias Eckhoff.

 

– Ikke like dedikerte i forsvar

– Vi har en plan om hva vi skal gjøre. Det er ikke noe revolusjonerende, det handler mest om å se på deres styrker og se litt på hvorfor vi sleit sånn mot makedonerne. Faktisk kan enkle grep gi oss langt mer handlingsrom, understreker landslagstreneren.

– Vi tror ikke slovakene er like dedikerte i forsvar som makedonerne, ikke på samme måte, men de har et veldig bra lag og spillere som er riktig gode. Likevel har vi tro på å kunne gjøre en justering.

 

– Handler om kvalitet og rytme

Eckhoff vil ikke legge så mye vekt på at kampen mot Nord-Makedonia gikk på bortebane.

– Før kampen mente vi det var en «shooter’s gym», det tenkte spillerne også. Jeg tror det handler mest om kvalitetet og rytme på skuddene. Når vi først mister troen, har vi litt for lite kollektiv erfaring. Når vi ikke treffer utenfra, skal vi kunne få til noen enkle poeng rundt kurven, men fikk ikke helt det heller.

– Vi trenger kamper for å lære disse tingene, det er ikke sånn at spillerne plutselig mister evnen til å skyte ballen. Selv i NBA kan gode skyttere være iskalde, men det er sjelden det er så kollektivt, at alle bommer, sier Eckhoff.

Han så positive trekk i Nord-Makedonia også.

– Vi kan jo spille forsvar, de scoret 35 poeng mindre enn i sin forrige kamp. Så det er bra av oss. Kan vi spille smartere i angrep, liker jeg sjansen vår veldig godt, fastslår landslagets coach.

 

– Kan bli en håndball for oss

Mot Danmark torsdag (74-70) startet Slovakia med to spillere som ikke var med på å tape for Norge i august.

2,10 m lange Vladimir Brodziansky ble fredag overført fra tyrkiske Bahcesehir Koleji til serbiske Partizan Beograd, som spiller i Euroleague. Han hadde 23 poeng og var bokstavelig talt den store spilleren mot danskene.

I tillegg har slovakene hentet inn 18-årige Timotej Malovec (2,02) som hadde 8 poeng og 5 returer i torsdagens kamp og som også spiller i serbisk elite.

Samtidig styrte Bundesliga-guarden Mario Ihring (Syntainics MBC) glimrende og endte med 16 poeng og 12 assists.

– Brodziansky er veldig «skilled» og scoret mye mot danskene, så han kan bli en håndfull for oss. Vi må være tidlig ute og nekte ham dype posisjoner og være tøffe og aktive som vi har vært med andre lags store spillere, presiserer Mathias Eckhoff.

Ihring (1,92) måtte nøye seg med 8 poeng og 8 assists sist han spilte mot Norge, men hadde foulproblemer og spilte bare 27 minutter.

– En spiller som kan skape mye og sette sitt stempel på kamper. Vi må stresse ham og jeg syns vi gjorde den delen bra mot makedonerne. Han er jo ikke raskere enn TJ Shorts og mindre giftig, så vi skal ikke gjøre noe utover det vi gjorde sist, sier landslagstreneren.

 

– Gir oss enorm støtte

Karamo Jawara gleder seg til å spille mot Brodziansky, men så ham i aksjon for Joventut Badalona i Spania i fjor.

– En veldig god spiller som kan skyte, drible og poste opp. Det blir en gøy challenge, sier den 2,03 m lange forwarden.

– Det blir en «battle» på posten, det er jeg villig til å være med på. Vi må være oppmerksom når han får ballen i posten og ikke la ham få like mange skudd.

Jawara ser fram til en ny basketfest i Haukelandshallen, der Norges EM-eventyr skjøt fart med 86-77 over Kosovo 25. november i fjor.

– Det er alltid spesielt å være tilbake her og kunne spille for familie og venner, det kan jeg aldri ta for gitt når jeg har spilt 12 år i utlandet. Publikum i Bergen er fantastiske og gir oss enorm støtte, fastslår 31-åringen som nå spiller for Movistar Estudiantes i Madrid, et av topplagene i LEB Oro, nivået under toppligaen ACB.