Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Blåste Danmark av banen: 99-75!
En jubelferd fra start til mål: Norge ledet i 39 minutter og 16 sekunder mot Danmark, hadde 32-12 etter 8 minutter og vant med utklassingssifrene 99-75. Her har Bouna Black Ndiaye nettopp scoret og blir hyllet av fra venstre Chris-Ebou Ndow, Mikkel Kolstad, Karamo Jawara og Jørgen Odfjell, mens Harald Eika Frey kommer løpende til. 
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
En jubelferd fra start til mål: Norge ledet i 39 minutter og 16 sekunder mot Danmark, hadde 32-12 etter 8 minutter og vant med utklassingssifrene 99-75. Her har Bouna Black Ndiaye nettopp scoret og blir hyllet av fra venstre Chris-Ebou Ndow, Mikkel Kolstad, Karamo Jawara og Jørgen Odfjell, mens Harald Eika Frey kommer løpende til. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

Blåste Danmark av banen: 99-75!

2250 tilskuere fikk være med på en ny, norsk basketfest i Haukelandshallen. Og Norges lag har tatt lange steg siden åpningsseieren over Kosovo i november i fjor. Nå topper de gruppe D og har mulighet til å gå rett inn i den endelige kvalifiseringen mot Europas beste lag!

Norge – Danmark 99-75

– Jeg føler vi kan vinne den gruppa, hvis treffer planke og er heldige og unngår skader, sier Mathias Eckhoff.

– Når jeg ser at Slovakia leder ved pause og taper med 4 borte mot Nord-Makedonia, går det jo an å telle poeng og se hvem som har vunnet mest og da ser det jo hyggelig ut. Det er ikke alltid basketball er sånn, men det er tydelig at vi begynner å skjønne litt mer av hvem vi må være og at det hjelper å øve og spille kamper.

Landslagssjefen er klar på at seieren i Slovakia torsdag betydde mye for spillernes selvtillit.

– Det er jeg helt sikker på. Og danskene hadde reelle problemer med å dekke oss opp. Det handler jo om kvalitet på skuddene og hvordan flyter og vi skaper rom og spacing og kjenner mottrekkene vi får mot oss internasjonalt.

– Men det var interessant at de ikke kunne dekke oss mann-mann og måtte gå til box-and-one på Harald (Eika Frey) og Stian (Mjøs). Poenget er at vi hadde så mange andre, faktisk steppa alle opp og leverte positive bidrag, sa Eckhoff.

 

Best siden '80-tallsgutta

Ikke siden 1980-tallet har Norge hatt et bedre landslag i basket. Den gangen med norsk-amerikanerne Haakon Austefjord og Arild Beck på «Prosjekt 88-midler» og med blant andre Torgeir Bryn og guarden og kaptein Ståle Frey. En islandsk buzzerbeater fra egen straffe (!) i den avgjørende kvalifiseringskampen i 1986 skilte laget fra EM-sluttspill.

Nå styres Norge av Ståle Freys sønn Harald, og etter 62-64-tapet for danskene i Jordal Amfi har laget løftet seg i den nye kvalifiseringen.

Den sterke 19-poengsseieren over Slovakia i Levice torsdag (87-68) var bare en forsmak på hva vi skulle vente i Haukelandshallen.

 

Ikke bedre med «Iffe» 

Logikken tilsa kanskje at et dansk lag med EuroLeague-stjernen Gabriel «Iffe» Lundberg (Virtus Bologna) og rutinerte Darko Jukic (32 år, Bakken Bears) skulle bli for godt når Norge hadde tapt to kamper mot Danmark UTEN duoen, men det motsatte skjedde.

Det tok av helt fra start. Det vil si: Danmark lå likt på 0-0, 2-2 og 4-4 – i til sammen 44 sekunder av oppgjøret. De resterende 39:16 ledet Norge.

Første periode var så godt som fullklaff. Norge satte 6 av 7 treere i kurven og ledet 32-12 etter åtte minutter – med åtte forskjellige scorere.

– Dere må våkne! ropte danskenes coach, Arnel Dedic.

 

Responderte hver gang

Kunne det vare?

Danmark vant de siste to minuttene av perioden 9-2 med en 3-poengsbuzzer fra Lundberg så vidt over midtstreken. Et varsel?

Nei, Norge kom skjerpet utpå igjen og startet andreperioden med to 3-poengere fra Stian Mjøs og en lekker Mikkel Kolstad-scoring: 42-21!

Danskene svarte og var nede i 10 poeng (42-32) og 11 (54-43), men akkurat kom mot Slovakia torsdag, responderte Norge hver gang motstanderne nærmet seg og hadde litt momentum.

57-44 var resultatet etter en ellevill første omgang – mot Danmark sist scoret de norske gutta 62 poeng på hele kampen.

 

Ledet med 29

Danskene kom ned til 11 igjen (70-59), men da slo Jørgen Odfjell til med en treer, før Stian Mjøs la en lekker scoring til 75-61, Sjur Dyb Berg tippet inn 77-63 og Odfjell satte en ny treer: 80-63!

Haukelandshallen var i ekstase og Danmark begynte å forstå at dette var en kamp de ikke kunne vinne.

Med 4 minutter igjen å spille og 91-70 tok Mathias Eckhoff timeout.

– Den eneste måten de kan komme tilbake på nå, er hvis vi «choker». Klokka er vår venn, vi har masse tid, fastslo coachen.

Men det var ingen fare, showet bare fortsatte med stepback-treer fra Bouna Black Ndiaye (hans femte!) og en ny treer fra Stian Mjøs, som snurret rundt med danske først – og så Harald Eika Freys tunnel-pasning til Johannes Dolven som ble feilet og la to straffer: 99-70!

Da får man tilgi de norske gutta at konsentrasjonen glapp litt i sluttminuttene og at det ikke ble 100 poeng, hvis det i det hele tatt var noen som kunne irritere seg over det.

 

20 trepoengere - 62,5 prosent treff!

«Lagseier» kan være en klisjé, men var det ikke for Norges lag i denne kampen.

Harald Eika Frey var en naturlig leder og ener og endte med 26 poeng, men fikk med seg mange. Bouna Black Ndiaye leverte sin beste landskamp med 19 poeng etter å ha satt 5 av 6 trepoengere, Stian Mjøs på 17 etter 5 av 7.

Norge som lag traff 20 av 32 trepoengere – 62,5 prosent – fra sju forskjellige spillere. Frey hadde 5 av 10, Odfjell 2 av 3, Chris-Ebou Ndow 1 av 1, Mikkel Kolstad og Karamo Jawara 1 av 2.

«Mo» Jawara storspilte foran hjemmepublikum i Bergen med 9 poeng, 7 returer og 6 assists.

«Bench score» viser 36-13 til Norge og forteller mer om dybden.

Og igjen var det en imponerende forsvarsjobb som lå i bånn. Råsterke Kevin Larsen og Jonas Zohore fikk riktignok vist sin klasse, men slapp ikke til så mye de ville. Darko Jukic fikk 10 poeng, men skjøt bare 5 ganger i løpet av 27 minutter.

 

– Norge var klare, det var ikke vi

Gabriel Lundberg viste sin klasse og ble toppscorer med 16 poeng, men etter 5 av 11. Heller ikke guarden som scoret 38 poeng mot Tsjekkia og 28 mot Litauen i forrige EM-kvalifisering fikk prege kampen.

– Kudos til Norge, de hadde en utrolig god offensiv, men vi får se hva vi kan gjøre bedre til neste vindu, sa «Iffe» i et intervju med TV 2.

Han ville ikke si at danskene undervurderte Norge.

– Men de var klare til å starte kampen, det var ikke vi. Og det er ikke noen unnskyldning, men vi har bare hatt to dagers forberedelse før kampen mot Nord-Makedonia og har mange nye spillere, så vi er ikke helt samspilte ennå, sa 27-åringen som spilte fire NBA-kamper for Phoenix Suns, men som nå er hentet til EuroLeague-laget Virtus Bologna og skal tjene 1,5 million euro (14 millioner kroner) årlig i Italia.

Og når det gjelder forberedelser, har iallfall ikke Danmark dårligere vilkår enn Norge.

 

Toppkamp i Skopje

Kvalifiseringen fortsetter mot Nord-Makedonia i Skopje torsdag 10. november, før Slovakia kommer til Haukelandshallen søndag 13.

Kampen i Skopje er en toppkamp mellom de to lagene som har 2-0 hittil, og vinneren får overtaket i gruppa.

– Nå som vi har vunnet to kamper kan vi begynne å tro litt på at vi kan vinne gruppa. Det ser ut som vi har stabilisert oss, har et grunnspill i bånn som gjør at det kan fungere og har en gruppe som forstår, sier Mathias Eckhoff.

 

Klatrer på FIBA-rankingen

Og vinneren i gruppa går altså rett til feltet med 32 lag i den endelige EM-kvalifiseringen, de som skal kjempe om 24 plasser i sluttspillet i 2025. Da kan motstanderne bli de beste i Europa – Spania, Frankrike, Slovenia, Serbia, Litauen, Hellas og flere andre.

Apropos det: Norges to seire over Slovakia og Danmark vil uvilsomt bidra til klatring på neste FIBA-ranking, fra dagens 91.- plass blant de 164 lagene. Her er Nord-Makedonia nummer 52, Danmark 56 og Slovakia 62.

Poengscorere Norge: Harald Eika Frey 26, Bouna Black Ndiaye 19, Stian Mjøs 17, Karamo Jawara 9, Jørgen Odfjell 8, Chris-Ebou Ndow 7, Mikkel Kolstad 5, Sjur Dyb Berg 4, Johannes Dolven 4.

Toppscorere Danmark: Gabriel Lundberg 16, Mads Bonde 15, Kevin Larsen 11, Darko Jukic og Jonas Zohore 10.

 

2. PREKVALIFISERING FOR EM 2025, SØNDAGENS KAMPER:

Gruppe D:

Norge – Danmark 99-75, Nord-Makedonia – Slovakia 79-75.

Stillingen (seire-tap): Norge 2-0, Nord-Makedonia 2-0, Slovakia 0-2, Danmark 0-2.

Norges gjenstående kamper:

10/11 Nord-Makedonia – Norge, 13/11 Norge – Slovakia, 2023: 23/2 Danmark – Norge, 26/2 Norge – Nord-Makedonia.

Gruppe E:

Østerrike – Polen 55-91, Kroatia – Sveits 84-53.

Stillingen: Kroatia 2-0, Polen 1-1, Sveits 1-1, Østerrike 0-2.

Gruppe F:
Portugal – Kypros 102-69, Bulgaria – Romania 84-72.

Stillingen: Portugal 2-0, Bulgaria 2-0, Romania 0-2, Kypros 0-2.