Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Bærum våknet og vant
Duell mellom kampens to giganter: Stian Mjøs (31 poeng) legger et skudd over Gimles 2,05-center Milovan Savic (30 poeng). Med nummer 33 er Bryan Coleman. FOTO: ERIK BERGLUND

Bærum våknet og vant

Gimle ledet i tre perioder og med 12 poeng på det meste, men fire strake trepoengere fra Stian Mjøs og 10 av 14 fra Bærum etter pause snudde den andre finalen.

Bærum – Gimle 88-80 (1-1)

For en kamp det ble i den fullsatte Nadderudhallen, der de to finalelagene spilte forsvar og angrep på høyt nivå – og hjemmepublikum til slutt kunne juble for trepoengstreff, Stian Mjøs-sirkus og ikke minst den viktige seieren i kamp to.

– Presset var på oss i dag, det var en «must win»-kamp, så får vi se hvordan Gimle takler det i tredjekampen fredag, sa Stian Mjøs.

– Men denne seieren satt langt inne, erkjente Bærum-kapteinen.

Stoppet Bærums offensiv

Gimle raste ut med 7-0 og 17-5 og hadde grepet om kampen i godt og vel to perioder før Bærum og spesielt kaptein Mjøs våknet.

Gjestene stagget Bærums fryktede offensiv, lot ikke hjemmelagets skyttere slippe til som de kan og var effektive i angrep. Milovan Savic storspilte, var vond å få tak på inside og spilte ballen ut til ledige lagkamerater når han ble doblet.

Savic hadde 16 poeng og Jørgen Odfjell 15 ved pause da Gimle ledet 45-37 ved pause, Sjur Dyb Berg var Bærums mestscorende med 11 poeng og Mjøs som sto med null etter første periode, var kommet opp i 10.

– Får oss ut av rytmen

– Gimle dreper balltempoet vårt og får oss ut av rytmen. Vi blir veldig stakkato og ser forferdelig ut. Men vi snakker om det i pausen, setter opp angrepene våre tidligere og får bedre ballbevegelse og bedre forsvar, det henger jo gjerne sammen, forklarer Stian Mjøs.

Midtveis i tredje periode la han fire 3-ere på rad til 55-60, men Gimle holdt seg foran og Savic setter 67-59 med 45 sekunder igjen av perioden. De sekundene bruker Bærum godt, får kontakt etter to Mjs-straffer og en buzzer-drive fra Shane Temara som gir 63-67 før fjerde periode.

Bærums 22-4-run

Og så skjer tingene raskt for hjemmelaget: Eric Gilchrese scorer sine første poeng i kampen med en trepoenger (66-67), Gaute Haugen legger treeren som sender Bærum i ledelse for første gang i kampen: 69-67.

De lyseblå stikker av til 10 poengs ledelse (81-71) etter en 22-4-run fra slutten av tredje periode.

Gimle nekter å gi seg og to straffer av Savic gir 82-78 med 2:30 igjen. Det er match, men Philipp Schwethelm viser all sin rutine når han først skaffer og scorer på to straffekast og deretter senker en fadeaway-scoring til 86-78.

Så avsluttes showet selvfølgelig med en Stian Mjøs-tunnel og layup-scoring til 88-80.

– Må finne offensiv ro

– Vi var bra helt til de begynte å sette fyr på kurvene littegrann der, konkluderte Audun Eskeland.

– Bærum jobbet også bedre enn oss da de begynte å treffe skuddene. Milovan er solid for oss, men vi må finne mer offensiv ro, jeg syns vi roter for mye i dag. Vi har fortsatt hjemmefordelen, men må finne en måte å komme oss tilbake igjen når vi møtes igjen fredag, fastslo Gimle-treneren.

Bærum reiste seg og vant, men Mathias Eckhoff likte ikke det han så av laget i første omgang.

– Gimle var veldig gode og avslørte oss litt på ting i første omgang. De er veldig forankra i sitt spillesystem og fikk gjøre det de er gode på. Det snudde fordi Stian satte fire treere på rad, da vi fikk et momentumskifte og høyere kvalitet på skuddene våre, sa Eckhoff.

Vanskelig for Gilchrese

Bekymringen er fortsatt Eric Gilchreses form under Ramadan, muslimenes fastemåned som i år avsluttes søndag 1. mai. Et minutt før slutt i tirsdagens finale krabbet Bærums pointguard ut over sidelinja.

– Med sene kamper som dette er det nesten umulig for ham å få i seg nok væske, han kan verken drikke eller spise fra soloppgang til solnedgang, så det er litt risky. Han måtte ut med kramper og få hydrert seg, forklarte Mathias Eckhoff.

Sikret fjerdekamp i Nadderudhallen

Med hjemmeseier til hvert av lagene står finaleserien 1-1 før kamp tre i Gimlehallen fredag. Det spilles best-av-5 og dermed er Bærums hjemmepublikum garantert en ny finalefest i Nadderudhallen mandag, 2. mai.

– Som de sier er det først når man har brutt hjemmefordelen at en serie virkelig starter, presiserer Bærum-coachen.

I semifinalene vant Bærum 3-0 over Frøya, mens Kongsberg Miners og Gimle vant to hjemmekamper hver før Gimle avgjorde med borteseier og 3-2 etter kamp fem. – Semifinaleserien har hjulpet dem til å finne seg selv, men vi kanskje trenger kamper som denne her i kveld for å finne oss selv, mente Mathias Eckhoff.

48-18 i trepoengere

Stian Mjøs var kampens toppscorer med 31 poeng og traff 5 av 11 trepoengere, Philipp Schwethelm hadde 19 poeng (4 av 6 treere), 7 assists og 5 returer – og Shane Temara endte på 18 poeng og 11 returer og traff også 4 av 6 fra trepoengsland.

Med 16 av 32 mot Gimles 6 av 22 (27 prosent) vant Bærum trepoengskampen 48-18, utvilsomt avgjørende for kamputfallet.

Gimle vant returstatistikken 39-33 og Milovan Savic var dominerende med 30 poeng og 10 returer. Jørgen Odfjell leverte også en solid finale med 18 poeng (3 av 5 på trepoengere) og 6 assists, men ble redusert av foultrøbbel. Både Odfjell og Eivind Lamo måtte ut med fem feil i fjerdeperioden.

Poengscorere:

Bærum: Stian Mjøs 31, Philipp Schwethelm 19, Shane Temara 18, Sjur Dyb Berg 13, Eric Gilchrese 4, Gaute Haugen 3.

Gimle: Milovan Savic 30, Jørgen Odfjell 18, Bryan Coleman 11, Lars Fredrik Espe 8, Mikkel Kolstad 7, Eivind Lamo 6.