Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Bak seks store – foran resten
Norges U20-landslag jubler etter 77-45 over Nord-Makedonia i siste EM-kamp og 7.- plass blant de 18 lagene i mesterskapet. Bak fra venstre Karyn Sanford, Maria Thoresen Myklebust, Eirin Vreim Holm, Lara Gianni, Hanne Løkkebø Nybø, Sunniva Sørbye og Synne Jacobsen. Foran fra venstre Hanna Nordtveit Sand, Vilde Robertsen Sjåvik, Fatima Mohammad, Felicia Dyngeland-Sundén og Celine Klett.
FOTO: FIBA.COM
Norges U20-landslag jubler etter 77-45 over Nord-Makedonia i siste EM-kamp og 7.- plass blant de 18 lagene i mesterskapet. Bak fra venstre Karyn Sanford, Maria Thoresen Myklebust, Eirin Vreim Holm, Lara Gianni, Hanne Løkkebø Nybø, Sunniva Sørbye og Synne Jacobsen. Foran fra venstre Hanna Nordtveit Sand, Vilde Robertsen Sjåvik, Fatima Mohammad, Felicia Dyngeland-Sundén og Celine Klett. FOTO: FIBA.COM

Bak seks store – foran resten

Norges U20-jenter reiste seg etter tre tap på rad og avsluttet EM på best mulig måte. Et aggressivt forsvar og trepoengsskytingen fra Karyn Sanford (8 av 10!) og Fatima Mohammad (3 av 5) ble for mye å hanskes med for hjemmelaget Nord-Makedonia.

Nord-Makedonia – Norge 45-77

– Vi hadde et klart ønske om å dra herfra med en seier til, men visste at det måtte mye energi og vilje til, i siste kamp i en turnering der folk begynner å bli slitne. Men det endte jo bra, fastslo Ola Gravem Knutsen etter at U20-landslaget hadde sikret sjuendeplassen i B-EM i Skopje.

Dermed havnet Norge bak seks solide basketballnasjoner – Montenegro, Tyrkia, Slovenia og Israel som skulle kjempe om medaljene søndag kveld samt Hellas og Tyskland som spilte kamp om femteplassen som grekerne vant 74-49 - de samme 25 poengene de slo Norge med lørdag (78-53).

– Det er alle tunge nasjoner som har seniorlandslag og serier hjemme som er på et langt høyere enn de norske. Så at vi er «best av resten» tar vi med oss, sa landslagstreneren.

 

Trepoengsshow fra Ulriken-duo

Nord-Makedonia scoret først hjemme i Boris Trajkovski-hallen, men Norge raste rett til 13-2 og ga aldri fra ledelsen.

Det sto bare 19-15 etter første periode, men utover i den andre seilte gjestene i rødt fra og gikk opp i 39-26 etter at Karyn Sanford hadde senket 4 av 4 trepoengere og Fatima Mohammad 3 av 4!

Samtidig spilte Norge aggressivt forsvar både i sone og mann-mann og holdt makedonerne til 11, 11 og 8 poeng i de tre siste periodene.

 

26 poeng fra Sanford

– Vi kom inn i spillet vårt og klarte å bygge videre på de gode periodene fra kampen mot Hellas i går, sa Karyn Sanford.

Lagkapteinen avsluttet med en knallmatch med 26 poeng etter å ha truffet 8 av 10 trepoengere, i tillegg til 6 returer og 4 assists.

– Jeg har ikke hatt den beste trepoengsskytingen i denne turneringen, men i dag satt det bra fra begynnelsen. Når Fatima også kommer i gang blir det enklere for både meg og laget, hun blir både scoringstrussel og én som kan spille fri de andre, forklarte 18-åringen som nå skal spille for University of Albany.

 

41 prosent på trepoengere

Fatima Mohammad endte på 17 poeng etter 3 av 5 på treerne og hadde 5 returer, 4 assists og 2 steals.

Lagmessig var Norge sterke med 13 av 31 (41 prosent treff) fra trepoengsland, mens hjemmelaget bare traff 6 av 26.

De norske jentene vant returstatistikken overlegent med 58-34, med Synne Jacobsen på 8 og Sunniva Sørbye på 7.

Dessuten holdt laget antall turnovers til 16, mens Nord-Makedonia endte på 18.

Kort fortalt: Rollene var litt byttet om sammenlignet med i Norges kamper mot Slovenia, Montenegro og Hellas.

 

– Bedre betingelser

– Vi visste jo ville få bedre arbeidsbetingelser mot Nord-Makedonia, som er et lag på nivå med Slovakia og Island som vi møtte i gruppespillet. Vi får bedre tid på oss, lov til å løpe inn i inngangene vi ønsker og får rytme offensivt og mer selvtillit i det vi gjør, understreker Ola Gravem Knutsen.

Han anser likevel kampene og tapene for de beste lagene som den viktigste lærdommen fra mesterskapet i Skopje.

– Det er der spillerne har fått kjenne på nivå og referanse til hva de må trene videre på, sier landslagstreneren.

 

Hverdag med basket i USA

10 av 12 norske spillere holder alderen til U20-EM neste år, Hanne Løkkebø Nybø og Eirin Vreim Holm var de eneste 02-erne i laget.

– Det gir oss en grei pekepinn for neste år, men en del av de andre lagene har også mange unge spillere.

– Etter tre år med korona har ikke spillerne våre hatt den internasjonale matchingen som kreves, men vi har fått det nå og fått svar på en del ting vi må bli bedre på. Nå gjelder det å bruke den neste sesongen fornuftig. Samtidig får vi flere spillere inn i en hverdag med basketball, flere som skal til USA og får utviklet seg både i treningshverdagen og gjennom matching i kamper. Vi må få de beste spillerne ut for å heve nivået, presiserer Ola Gravem Knutsen.

Maria Thoresen Myklebust er klar for sin andre sesong for University of Vermont, Eirin Vreim Holm for sin andre for Cape Breton i Canada.

Nå kommer også Karyn Sanford (University of Albany, New York), Fatima Mohammad (Wheeling, West Virginia), Hanne Løkkebø Nybø (Lincoln, Missouri) og Felicia Dyngeland-Sundén (North Pike, Illinois) til USA og forsvinner dermed fra den norske ligaen.

 

Suverene Montenegro

Montenegro utspilte Norge og vant 85-35, men i finalen var det Tyrkia som fikk gjennomgå omtrent på samme måte.

Det startet med 16-0, sto på et tidspunkt 44-8 og selv om lagets beste spillere bare var på banen i mellom 18 og 23 minutter, endte det 98-56 i montenegrinernes favør.

Marija Levkovic ble som ventet valgt til turneringens MVP, mens også Jovana Savkovic (05-årgang!) fikk plass i Allstar-laget. 16-åringen ble toppscorer i finalen med 17 poeng etter å ha satt 5 av 6 treere.

Poengscorere Norge: Karyn Sanford 26, Fatima Mohammad 17, Maria Thoresen Myklebust 8, Synne Jacobsen 6, Sunniva Sørbye 6, Celine Klett 5, Vilde Robertsen Sjåvik 5, Eirin Vreim Holm 2, Hanne Løkkebø Nybø 2.

Toppscorere Nord-Makedonia: Ilina Selcova og Teona Pop Stojanova 8.

 

U20-EM DIVISION B, SØNDAG:

Finale: Montenegro - Tyrkia 98-56.

Bronsekamp: Israel - Slovenia 82-64.

Montenegro, Tyrkia og Israel rykker opp i A-divisjonen.

Nederland, Bulgaria og Irland rykker ned fra A til B.

 

Plasseringskamper:

5.- plass Hellas – Tyskland 74-49

7.- plass Norge – Nord-Makedonia 77-45

9.- plass: Sveits – Romania 79-52

11.- plass: Ukraina – Island 72-55

13.- plass: Slovakia – Albania 78-56

15.- plass: Kosovo – Armenia 70-64

17.- plass: Kroatia – Georgia 74-45