Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Asker vant: – En enorm lettelse
Tom Dumont ble kampens toppscorer med 23 poeng og ble hjemmelagets matchvinner i Leikvollhallen. Her har han kommet seg forbi (fra venstre) Jacob Tryon, Jonathan Linnestad og Thomas Ble og legger to poeng for Asker Aliens. FOTO: ERIK BERGLUND

Asker vant: – En enorm lettelse

Etter 13 strake tap kunne Asker Aliens endelig juble for sesongens første BLNO-seier. Etter et intenst oppgjør fullt av bomskudd og turnovers fra begge lag ble franske Tom Dumont hjemmelagets matchvinner med flere viktige scoringer de siste minuttene.

Asker Aliens – Oppsal 59-57

– En utrolig lettelse og jeg er bare veldig, veldig glad for at vi klarte det, fastslo Per Tøien etter at Asker hadde tatt en særdeles viktig seier i Leikvollhallen.

Hadde Oppsal vunnet, ville de vært oppe på fem seire (5-9) og latt Nidaros Jets (2-15) og Asker (0-14) bli liggende enda mer isolert i bånn av BLNO-tabellen.

Det så lenge ut til å gå den veien, etter at gjestene ledet med 13 poeng (30-17) mot slutten av andre periode og fortsatt var foran med 9 (50-41) like før slutt i den tredje.

Berg og Hart ute

Asker kom til kampen uten både pointguarden og lederen Stian Emil Berg og ligaens toppscorer, Joshua Hart.

Bergs skade fra sesongdebuten mot Bærum søndag viste seg å være et røket leddbånd i høyreankelen, og han vil være ute «en god stund», for å bruke trener Tøiens ord.

Hart forsvant ut med overtråkk på Asker-treningen tirsdag, siste trening før den viktige kampen mot Oppsal.

En fransk aften

Men spesielt franske Tim Dumont tok ansvar og ble helt avgjørende da de gulkledde hentet inn Oppsals forsprang og overtok styringen i fjerde periode.

22-åringen utlignet til 52-52 med en trepoenger og sendte Asker i ledelse 55-52 med enda en treer like etter.

Oppsal kom tilbake til 55-55 og 57-57, men med 1:55 igjen drivet Dumont sterkt og lurte ballen i kurven: 59-57.

Så angrep begge lag i nesten to minutter uten å få til annet enn turnovers og bom – som hadde preget hele kampen.

– «Next man up»

For Oppsal ble det skjebnesvangert, for Asker betydde det sesongens første seier.

– Hart scorer mye poeng, og ingen skal si det ikke var viktig at han ikke spilte. Men det er også en mulighet for oss til å nyttiggjøre oss det i neste kamp og kampene etter det, når han er tilbake på banen. At vi klarte å vinne uten han og Stian Emil er utrolig tilfredsstillende, understreket Per Tøien.

– Men så er det litt sånn «next man up», når noen er borte, må andre ta den plassen. I dag var det Tom (Dumont) som tok ansvaret han fikk. Han kan både ta ballen hardt til kurven og skyte, og i dag stolte han på skuddet sitt, sa Asker-treneren.

– Så det var mulig

Dumont ble kampens toppscorer med 23 poeng og hadde i tillegg 6 returer, 3 steals, 2 assists og 1 blokk.

– Vi spilte hardere og bedre forsvar, spilte mer sammen og begynte å tro på oss selv. Vi har hatt flere jevne kamper, men har nærmest virket redde for å vinne. I dag så vi at det var mulig og ga aldri opp, forklarte den 2,01 m lange guarden.

Han spilte på nivå to i Frankrike da han var 17 år, og har tatt en stadig mer sentral rolle i Asker-laget. Dumont som heter Tom Stian Erik til fornavn, har familie i Oslo, men ble tipset av tidligere ligaspiller CJ Omego (Ammerud og Ullern) om mulighetene i norsk basket.

– Så fikk jeg prøve meg i Asker, og de var villige til å gi meg sjansen. I dag tok vi en viktig seier, og nå er det bare å jobbe på videre, sa matchvinneren.

17 straffebom!

Det skal normalt ikke være mulig å vinne en basketballkamp etter å ha scoret 59 poeng, men i Leikvollhallen onsdag var det intenst forsvar og stor innsats fra begge lag – og angrepsspill langt under pari.

Oppsal ble holdt til 7 poeng (14-7) i fjerde periode, men ingen av lagene traff godt.

Asker traff bare 8 av 19 straffekast (42 prosent), 15 av 37 topoengsskudd (40 prosent) og 7 av 22 trepoengere (31 prosent).

For Oppsal var prosentene 33 på straffer (! – men de skjøt bare 9 og traff 3), 48 på topoengerne (17 av 35) og 25 på treerne (6 av 24).

Asker hadde 22 turnovers og Oppsal 21.

– Vi bommer altfor mye hele kampen, påpekte Per Tøien.

– Men nå kommer kanskje skuldrene litt ned. Jeg tror det løsner opp veldig mye å få følelsen av endelig å vinne en kamp. Det gir sjøltillit og det var lett å se at gutta var glade og at det betyr mye for dem å vinne, fastslo Asker-treneren.

– En veldig viktig fyr

Hjemmelaget kontrollerte også under kurvene i kampen, med 40-32 i returstatistikken.

Oppsals 2,11-mann Jacob Tryon var banens mest effektive spiller med 14 poeng, 10 returer og 3 blokker, men Amir Yusuf (2,07) endte på 10 poeng, 13 returer, 4 assists og 3 steals og Oliver Bergstad hadde 8 poeng og 7 returer.

Per Tøien er godt fornøyd med Amir Yusufs fremgang i Asker-drakten.

– Han er på double-double igjen og er en veldig viktig fyr som binder opp mye i spillet vårt, sa treneren.

Poengscorere Asker Aliens – Oppsal (59-57):

Asker Aliens: Tom Dumont 23, Amir Yusuf 10, Ludvig Bergh 9, Oliver Bergstad 8, Anders Lislevatn Landenget 5, Jørgen Kjesbu 2, Gabriel Grov Diesen 2.

Oppsal: Jacob Tryon 14, Etienne Nasser Aspevik 12, Thomas Ble 9, Jacquez Henderson 8, Nick Kervens 8, Jonatan Linnestad 6.