Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Asker Aliens presset Fyllingen
Devin Gilligan var et konstant uromoment for Asker-forsvaret og endte med 20 poeng, 12 returer og 6 assists. Her er det Filip Kaasa som får føle på Fyllingen-forwardens fysikk. 
FOTO: ERIK BERGLUND
Devin Gilligan var et konstant uromoment for Asker-forsvaret og endte med 20 poeng, 12 returer og 6 assists. Her er det Filip Kaasa som får føle på Fyllingen-forwardens fysikk. FOTO: ERIK BERGLUND

Asker Aliens presset Fyllingen

Fyllingen fant ikke flyten og havnet i foultrøbbel, men holdt unna for et hardtkjempende Asker Aliens og avgjorde i sluttminuttene i Leikvollhallen.

Asker Aliens – Fyllingen 65-79

Nidaros Jets – Bærum 42-98

I hjemmekampen mot Frøya (90-104) forrige helg ledet det unge Asker-laget ved pause og lå likt før siste periode. Mot Fyllingen lørdag var de enda nærmere:

Med litt over 4 minutter igjen å spille reduserte Chiemeka Okoke-Nwakamma til 59-61 med et straffekast, og Asker hadde mulighet til å utligne før Devin Gilligan var på plass til nok en angrepsretur og sendte Fyllingen til 4-poengsledelse med en reverse layup.

Per Tøien og Asker tok timeout, men nå viste rutinen seg. Fyllingen vant de to neste minuttene 10-2 og avgjorde kampen. Fiifi Aidoo la en lekker no-look-sprettpasning til en helt ledig Milos Macura under kurven, Niko Skouen senket en 3-poenger, Devin Gilligan fikk en steal og løp inn 70-61 til gjestene og Aidoo satte en ny treer, 73-61 og game over.

 

Gilligan dominerte

Det endte 79-65 og alle var skjønt enige om at det ikke var noen 14-poengsforskjell mellom de to lagene.

– Ja, denne ble tøff. Men i slutten av kampen er det flere som stepper opp, Jovan (Radulovic) og (Nicolas) Ballone, Jacob (Røysland) i forsvar, sa Devin Gilligan.

Den allsidige forwarden som ble ligaens MVP da han spilte for Frøya for to sesonger siden, var motoren i Fyllingen-laget og endte med 20 poeng, 12 returer og 6 assists selv om han ble hemmet av foultrøbbel og fikk sin fjerde foul tidlig i tredje periode.

Samtidig hadde både Fiifi Aidoo og Milos Macura 3 fouls allerede i tredjeperioden.

 

– Finner aldri rytmen

Fyllingen tok sin tredje strake seier og skal ut i toppkamp mot Kongsberg Miners (4-0) i Kongsberghallen søndag. Da må bergenserne løfte seg flere hakk for å kunne vinne.

– Jeg gleder meg. Men vi må spille smartere og tøffere enn i dag, understreket Gilligan.

Calix Black Ndiaye var brukbart fornøyd med Fyllingens forsvarsspill.

– Det er en OK kamp defensivt, men jeg er overrasket over at vi sliter med flyten angrepsmessig og må se kampen om igjen for å finne ut hva Asker gjør for å få oss ut av de tingene vi har lyst til å gjøre. Vi finner aldri noen særlig rytme offensivt, erkjente gjestenes trener.

– Asker har et ungt lag og gjør en veldig god kamp, la Ndiaye til.

 

– Gjør veldig mye riktig

Samtidig var forskjellen på rutine tydelig i sluttminuttene da Asker hadde mange dårlige valg og Fyllingen beholdt roen.

– Men vi spiller jevnt med Fyllingen, stopper dem bra, gjør veldig mye riktig og klarer å sette oss i en posisjon hvor vi har mulighet til å vinne med bare noen få minutter igjen, oppsummerte Per Tøien.

– Vi ser jo hvor vi svikter. Fyllingen får 17 angrepsreturer, vi har 22 turnovers og vi treffer 7 av 17 straffer, 41 prosent. Det er ikke bra og det kommer ikke til å vedvare, fastslo Asker-treneren.

 

2,05-forward på plass

På sidelinja satt lagets nye amerikaner, Amir Abdulla Yusef. Den 2,05 m lange forwarden kom til Norge fredag og må gjennom den vanlige papirprosessen før han kan bli spilleklar.

– Vi må klarert ham så fort som mulig. Han har spilt fire år på college med høyt snitt på returer og vært i Bulgaria i to måneder nå uten å trives. Fun fact er at han er fetteren til Jaylen Brown i Boston Celtics, opplyser Tøien.

En stor og sterk forward vil gjøre Asker klart bedre rustet til å møte motstandernes «big men» i BLNO.

– Med Amir på laget i dag ville ikke Fyllingen fått 17 angrepsreturer, men han vil også ankre forsvaret vårt, det er viktigst. Med en svær spiller inn kan vi også rotere annerledes på de andre, sier Askers erfarne coach.

 

Gjennombrudd for «Chieme» 

For Asker er det også positivt at Chiemeka Okeke-Nwakamma (18) på kort tid har utviklet seg til å bli en forward som kan starte i BLNO-kamper. Lørdag spilte «Chieme» 30 minutter og noterte seg for 12 poeng og 8 returer.

– Han har fått mer og mer sjøltillit og har begynt å forstå at han er sterk og flink, sier Tøien.

– Han har enorm rekkevidde med lange armer, forflytter seg raskt og klarer å dekke spillere ute på banen og komme inn og stå imot.

 

Radulovic imponerte

Hos Fyllingen imponerte 19-årige Jovan Radulovic, spesielt i sitt første innhopp. Den 1,95 m lange forwarden endte på 5 poeng, 8 returer, 1 blokk og 1 steal etter 11:55 i spilletid.

– Han har vært med oss i tre år og blitt bedre og bedre. Jobber knallhardt og gir 100 prosent hele veien på godt og vondt. Jeg gleder meg til å se hvor god han kan bli, sa Calix Black Ndiaye.

Han syntes laget gjorde en god jobb da Devin Gilligan hadde fått sin fjerde feil og måtte ta en pause på benken.

– Men jeg hadde forventet at vi skulle steppe opp enda mer. Scoren viser at vi vinner med 14, men kampen er mye tettere enn det på et sent tidspunkt. Heldigvis får vi stopp når vi må ha det og scorer ganske enkelt og får ballbevegelse når vi må. Men det er kjipt at vi må komme i en situasjonen hvor vi må, understreker Fyllingen-coachen.

 

Nidaros neste for Asker

Asker Aliens har nå tre tap mot Gimle, Frøya og Fyllingen i kamper ingen hadde forventet at de skulle vinne. Nå følger i rask rekkefølge Nidaros Jets, Ammerud, Tromsø Storm og Oppsal.

– Det er kamper vi har mulighet for å vinne, men vi skal ikke ta noen av dem for gitt, fastslår Per Tøien.

 

Poengscorere Asker Aliens – Fyllingen (65-79):

Asker Aliens: Joshua Hart 22, Ludvig Bergh 15, Chiemeka Okeke-Nwakamma 12, Oliver Bergstad 9, Jørgen Kjesbu 3, Filip Kaasa 2, Alexander Smári Hauksson 2.

Fyllingen: Devin Gilligan 20, Milos Macura 17, Nikolas Skouen 15, Fiifi Aidoo 13, Nicolas Gundersen Ballone 5, Jovan Radulovic 5, Christian Mikkelsen Skagen 2, Nikola Vasojevic 2.

 

Enkelt for Bærum i Trondheim

Bærum gikk ut med 12-1 før det var spilt 3 minutter i Trondheim Spektrum og fikk som ventet lett spill med et Nidaros-lag som fortsatt mangler flere av sine beste spillere.

Gjestene ledet 33-19 etter første periode og hadde stø kurs mot godt over 100 før det ble 12-6 i en heller uinspirert fjerdeperiode. Dermed endte det 98-42.

Stian Mjøs er i storform, satte 27 poeng etter å ha prikket inn 5 av 9 trepoengere og hadde i tillegg 7 assists og 7 steals.

Sjur Dyb Berg var banens mest effektive spiller med 26 poeng, 10 returer, 6 steals og 4 assists, mens også flere av de unge i Bærum-laget hadde en fin kamp og gode statistikker. Yngstemann, Ludvik Bergseng som nettopp fylte 16 år, noterte seg for 7 poeng, 7 returer, 4 assists, 4 steals og 1 blokk.

Jakob Baiden var igjen Nidaros’ ledende spiller og endte kampen med 13 poeng og 9 returer.

Lagene møtes igjen i Trondheim Spektrum søndag.

 

Poengscorere Nidaros Jets – Bærum (42-98):

Nidaros Jets: Jakob Baiden 13, Tor Anders Ringen 8, Brage V. Sørensen 7, Ole Flock Hogstad 5, Jo Mathias Bjørnevog Ramberg 5, Mats Bergsjordet 2, Tobias Edvardsen Øvermo 2.

Bærum: Stian Mjøs 27, Sjur Dyb Berg 26, Raivis Scerbinskis 14, Jonas Øye Hansen 12, Ludvik Mürer Bergseng 7, Herman Ingstad 5, Amar Pinjo 5, Fredrik Kleivdal 2.