Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Ammeruds februar-maraton
AJ Harris briljerte og ble toppscorer med 28 poeng, men Ammerud mistet seieren til Asker Aliens i sluttminuttene i Leikvollhallen. På bildet har den spektakulære pointguarden kommet seg mellom Roy Nwachukwu (til venstre) og Joshua Hart og driver mot Asker-kurven. Bak Nwachukwu er Andreas Isaksen (delvis skjult), på Ammerud-benken ser vi fra nummer 11 Erick Silva, Ouzhan Farzaneh og coach Marco Sanders.
FOTO: ERIK BERGLUND
AJ Harris briljerte og ble toppscorer med 28 poeng, men Ammerud mistet seieren til Asker Aliens i sluttminuttene i Leikvollhallen. På bildet har den spektakulære pointguarden kommet seg mellom Roy Nwachukwu (til venstre) og Joshua Hart og driver mot Asker-kurven. Bak Nwachukwu er Andreas Isaksen (delvis skjult), på Ammerud-benken ser vi fra nummer 11 Erick Silva, Ouzhan Farzaneh og coach Marco Sanders. FOTO: ERIK BERGLUND

Ammeruds februar-maraton

9 kamper i februar og totalt 12 kamper på 33 dager er Ammeruds program i serieavslutningen. Det så ut til å begynne med en ønskereprise-seier over Asker Aliens, men 12 poengs ledelse ble til et bittert tap i sluttsekundene: 62-63.

Asker Aliens – Ammerud 63-62

Hjemmelaget tok ledelsen for første gang i kampen da det gjensto 7,2 sekunder i Leikvollhallen:

Joshua Hart ble tildelt to straffekast og bommet det første, men traff det andre og ga Aliens 63-62.

Ammerud tok timeout og ballen i angrepssonen, nok til at kampens store spiller AJ Harris kunne finte seg fri og drive mot kurven. Men han ble hardt presset av Stian Emil Berg, misset skuddet - og så var det over.

– Et lite ran, erkjente Asker-coach Rolf Birger Halvorsen, men laget hans viste moral ved å komme tilbake i en kamp det meste og de fleste var langt under pari.

 

– 100 prosent uenig

Samtidig raste Ammeruds spillere og trener Marco Sanders mot de to dommeravgjørelsene i sluttsekundene, både at Jordan Session fikk foulen som sendte Joshua Hart til straffelinja og at ikke AJ Harris fikk to straffer i kontakten med Berg i kampens aller siste hendelse. Uten at noen kan vite om han ville ha truffet to, én eller null straffer.

– Jeg er 100 prosent uenig i de to avgjørelsene. Og hvis den første situasjonen er feil, MÅ den andre være det også. Det var uakseptabelt for oss, sa Sanders lenge etter at kampen var slutt.

 

7 poeng i fjerde periode

Men Ammerud-coachen erkjente at gjestene også hadde seg selv å takke, etter å ha rotet bort den klare ledelsen i sluttminuttene.

– Vi må vise mer rutine og ta bedre valg i fjerde periode så vi ikke havner i den situasjonen det ble på slutten, innrømmet han.

Etter å ha vunnet de tre første periodene 22-16, 16-13 og 17-12, scoret Ammerud bare 7 poeng i hele sisteperioden (7-22).

 

Coachens vinnervalg

Det var også Askers eneste gode periode i onsdagens kamp.

– Da spiller vi bra. Men den intensiteten vi har i fjerde periode må vi ha i hele kampen, fastslo Rolf Halvorsen.

Han leverte et vinnertrekk ved å sette inn Brage Brustad på stillingen 52-60 etter en timeout med 5:13 igjen på klokka.

18-åringen gikk rett innpå og la en 3-poenger, før han kom på break og reduserte til 57-60 med en layup – alt i løpet av 40 sekunder. Det var starten på Askers innspurt og Ammeruds kollaps.

Hjemmelaget kom ajour for første gang siden 0-0 da Stian Emil Berg drivet forbi Harris og satte inn 62-62 med 1:38 igjen, og så gjorde begge lag mye feil og rart før Harts avgjørende straffe og Harris’ drive i sluttsekundene.  

 

Laveste vinnerscore

63 poeng til vinnerlaget er rekordlavt i Firi-ligaen for menn denne sesongen.

– Vi kan diskutere om seieren er fortjent eller ikke, men det er det dårligste vi har prestert offensivt denne sesongen, mente Stian Emil Berg.

– Det blir for stillestående og vi mangler flyt, men det er også et resultat av at vi har hatt to mann koronasyke lenge, to som spiller mye i dag. Så stopper det opp i noen ledd. Forsvarsmessig så det litt bedre ut i dag, men vi har masse å gå på i offense. Det begynner med at jeg bommer mye, og for egen del kom jeg aldri ut av det, fastslo Asker-kapteinen.

Ved pause sto han, Aksel Bolin og Joshua Hart med 2 poeng hver, og en ryggplaget Bolin var aldri i nærheten av sitt vanlige jeg.

 

Bommet på 13 straffer

Haakon Hellebust ble hjemmelagets fremste angrepsvåpen og endte med 17 poeng og 11 returer, Petar Kutlesic (2,06) ble viktig under kurvene og noterte seg for 8 poeng og 10 returer, Miilah Kombat utfordret tøft og hadde 7 poeng og 12 returer. Asker vant returstatistikken så klart som 57-40.

Men hjemmelagets skyting var langt under vanlig standard: 4 av 25 på trepoengere (16 prosent), og kanskje enda verre straffeskyting – 13 av 26, 50 prosent!

Hos Ammerud scoret importtrioen Harris, Session og Dibba 54 av 62 poeng.

Harris, som hadde 37 da Asker ble slått 83-79 i lagenes første møte i Vollenhallen i desember, endte med 28 nå – etter en ny, imponerende kamp. Pointguarden satte 5 av 8 trepoengere, kjørte tempo og ble kampens suverene toppscorer med 28 poeng.

Jordan Session hadde 16 poeng, 18 returer og 6 blokker, men også uvanlig mye bom. Forwarden traff 7 av 26 field goals og hadde 0 av 4 på trepoengere.

 

11 kamper på 29 dager

For Ammerud ble det en tung start på en måned full av kamper.

Dette var den første av lagets 12 gjenstående, fra og med bortekampen mot Tromsø Storm kommende søndag skal de grønne og hvite gjennom 11 kamper på 29 dager.

– Vi har jo fått en god del kamper utsatt på grunn av korona i andre lag, ingen i vårt eget. Men det er blitt lenge mellom kampene våre og det syntes kanskje i dag på utholdenheten vår, erkjente Andreas Isaksen.

 

Positiv rytme

– Det viktigste nå blir jo å forberede oss godt og riktig, så får vi håpe at vi kan komme inn i en positiv rytme når vi skal spille så mange kamper, det blir jo oftere enn hver tredje dag i snitt. Og så må vi satse på å holde oss friske, presiserte Ammerud-kapteinen.

Ingen av de øvrige lagene har mer enn 9 gjenstående kamper, mens Frøya bare har 6 og trioen Kongsberg Miners, Bærum og Nidaros Jets 7.

Heftigst for Ammerud blir tre kamper på fire dager langhelgen 17.- 20. februar, der laget fra Oslo Øst spiller hjemme mot Centrum Tigers torsdag og deretter i Bergen lørdag og søndag mot Gimle og Fyllingen.

 

Poengscorere:

Asker Aliens: Haakon Hellebust 17, Joshua Hart 10, Roy Nwachukwu 9, Petar Kutlesic 8, Miilah Kombat 7, Stian Emil Berg 5, Brage Brustad 5, Aksel Bolin 2.

Ammerud: AJ Harris 28, Jordan Session 16, Mustafa Dibba 10, Aksel Barkvoll 6, Orji Okoroafor 2.