Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Alt kan skje i Norges gruppe
Aksel Borg (med ballen), Oliver Bergstad og de andre norske spillerne har skjebnen i egne hender når de møter Bulgaria i siste gruppespillkamp i B-EM onsdag kveld. Seier betyr høyst sannsynlig tredjeplass i gruppa og avansement til mellomspillet om plassene fra 9 til 16 - med tap er Norge avhengig av at Nederland taper for Georgia tidligere på dagen.
Bildet er fra søndagens kamp mot Bosnia-Hercegovina.
FOTO: FIBA.COM
Aksel Borg (med ballen), Oliver Bergstad og de andre norske spillerne har skjebnen i egne hender når de møter Bulgaria i siste gruppespillkamp i B-EM onsdag kveld. Seier betyr høyst sannsynlig tredjeplass i gruppa og avansement til mellomspillet om plassene fra 9 til 16 - med tap er Norge avhengig av at Nederland taper for Georgia tidligere på dagen. Bildet er fra søndagens kamp mot Bosnia-Hercegovina. FOTO: FIBA.COM

Alt kan skje i Norges gruppe

De norske U18-gutta måtte slite for å slå Kosovo, men kontrollerte til slutt inn til sin andre seier på fire EM-kamper. Nå blir onsdagens avsluttende gruppespillkamp mot Bulgaria kanskje avgjørende.

Norge – Kosovo 59-50

I timene etter Norges forventede seier over Kosovo kom to overraskende resultater som endret på stillingen i gruppe B:

Nederland slo Bulgaria 70-66 og Georgia vant toppkampen mot Bosnia-Hercegovina, 79-75.

Før onsdagens siste kamp mot Bulgaria (19.15 norsk tid) kan Norge bli både nummer 3, 4 og 5 i gruppa. Femmeren må ned i «nedrykksspillet» om 17.- til 22.- plass sammen med Kosovo. Treeren og fireren spiller videre om plassene 9 til 16.

 

Tre lag med tre seire?

Vi forutsetter at Bosnia-Hercegovina vinner sin siste kamp mot Kosovo (14.45), mens Nederland – Georgia (12.30) kan ha stor betydning for Norges videre spill i mesterskapet.

Norge kan komme opp på 3-2 i seire-tap, men ikke ta en kvartfinaleplass. Hvis Nederland slår Georgia tidlig på dagen og Norge slår Bulgaria, havner Georgia, Nederland og Norge alle med 3-2 – bak Bosnia-Hercegovina som får 4-1 med seier over Kosovo.

Da er Norge på minus 2 i innbyrdes-tabellen mellom de tre (seier 74-56 over Nederland og tap 51-71 for Georgia= pluss 18 og minus 20), mens Georgia før siste kamp er på +20 og Nederland på -18 etter kampene deres mot Norge.

Det betyr:

  • Norge blir nummer tre med seier over Bulgaria, hvis ikke Nederland slår Georgia med mellom 17 og 22 poeng.
  • Norge blir nummer fire med tap for Bulgaria, hvis Nederland taper for Georgia.
  • Norge blir nummer fem med tap for Bulgaria, hvis Nederland slår Georgia.

Uansett vil de norske gutta vite sine forutsetninger når de går på banen i Olimpia Hall i Ploiesti klokka 20.15 lokal tid, 19.15 norsk.

Vinner Nederland tidlig på dagen, vil Norge være tvunget til å slå Bulgaria for å unngå å bli nummer fem og måtte spille om plassene 17 til 22.

Nederland har løftet seg og slo Bulgaria, men Georgia imponerte stort mot Bosnia-Hercegovina tirsdag kveld og har all verdens motivasjon: De blir gruppevinner med seier over Nederland.

Nederland kan i motsetning til Norge bli nummer to – med seier over Georgia og bulgarsk seier over Norge, siden nederlenderne også har slått Bulgaria.

 

Stakk fra med trepoengere

En spektakulær buzzer-trepoenger fra Fredrik Kleivdal i andre periode sørget for at Norge gikk til pause med 29-23, og da tredjeperioden åpnet med en ny treer fra Eldar Alagic, måtte Kosovo kjempe i motvind resten av kampen.

Gutta fra Balkan kom innpå til 32-27, men nye trepoengstreff fra Alagic, Amar Pinjo og Bjørn Vestre sendte de hvitkledde opp i 41-28.

Likevel løsnet det aldri helt, Kosovo nærmet seg med en 8-1-run i slutten av fjerde periode (52-47). Og igjen var det en treer fra Eldar Alagic, med bare et sekund igjen på skuddklokka, som økte forspranget og fikk tilbake roen i Norges lag.

 

29 prosent treff

59-50 over gruppens poengløse bunnlag var ikke altfor overbevisende, og fremfor alt ble det en sliteseier.

– Det var ikke pent, men vi dro det i land, fastslo Kjetil Andresen.

– Vi kommer til mange gode sjanser, men klarer ikke sette så mange av dem. Ballen ville liksom ikke oppi i dag, og vi var for ustrukturerte, mente U18-treneren.

Statistikken gir ham rett:

Norge traff bare 19 av 65 field goals, 29 prosent. Heldigvis var Kosovo enda svakere, med 24. De norske gutta rotet det også til med 25 turnovers, mens motstanderne hadde 24.

Mye sto på spill, og det preget åpenbart begge lag.

Norges spillere gjorde mange dårlige valg med stress, tidlige avslutninger og turnovers da de skulle styre inn kampen og ledet klart i fjerde periode.

 

Yngstemann ble viktig

Det så egentlig litt stygt ut da Kosovo var foran 22-18 og 23-20 i andre periode og Oliver Bergstad fikk sin fjerde (!) feil.

Men inn kom Fredrik Kleivdal, som ble en liten matchvinner da Norge snudde kampen. Ullern-forwarden markerte seg med 7 returer, 5 poeng og 2 steals på 17 minutter. Han hadde buzzer-trepoengeren som økte Norges ledelse fra 3 til 6 poeng ved pause og en monster-blokk på stillingen 57-50 med 25 sekunder igjen.

– Fredrik er lang og kjapp og flink til å ta luker mot et lag som Kosovo, som spiller såpass åpent. Han er en spennende spiller med stort potensial, sier trener Andresen om lagets eneste 05-er.

Kleivdal ble Norges mest effektive spiller, mens Eldar Alagic var toppscorer med 15 poeng og i tillegg hadde 7 returer, 4 steals og 2 blokker.

Oliver Bergstad var også viktig med 7 poeng og 8 returer, men ble hemmet av feilproblemene.

Alle de 12 norske spillerne kom på scoringslista.

 

Poengscorere Norge: Eldar Alagic 15, Oliver Bergstad 7, Christopher Dalland 6, Amar Pinjo 6, Fredrik Kleivdal 5, Bjørn Vestre 5, Aksel Borg 4, Herman Ingstad 4, Benjamin Fisher Andersen 2, Jonas Øye Hansen 2, Chieme Okeke-Nwakamma 2, Niklas Sandström 1.

Toppscorer Kosovo: Bardh Istrefi 20.

 

U18-EM MENN DIV. B, TIRSDAG:

Gruppe A:

Danmark – Estland 81-70, Ukraina – Irland 102-65.

Stillingen (seire-tap): Danmark 3-0, Ukraina 2-1, Island 2-1, Estland 1-3, Irland 0-3.

Gruppe B:

Norge – Kosovo 59-50, Nederland – Bulgaria 70-66, Georgia – Bosnia-Hercegovina 79-75.

Stillingen: Georgia 3-1, Bosnia-Hercegovina 3-1, Norge 2-2, Nederland 2-2, Bulgaria 2-2, Kosovo 0-4.

Gruppe C:

Latvia – Ungarn 64-58, Romania – Sveits 93-52, Portugal – Slovakia 76-48.

Stillingen: Portugal 4-0, Romania 3-1, Slovakia 2-2, Sveits 1-3, Latvia 1-3, Ungarn 1-3.

Gruppe D:

Finland – Kypros 92-37, Belgia – Østerrike 82-49.

Stillingen: Finland 3-0, Belgia 3-1, Sverige 2-1, Østerrike 0-3, Kypros 0-3.