Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Alt å spille for i Kosovo
Chris-Ebou Ndow satte tre 3-poengere og hadde 20 poeng for Norge mot Danmark. Her skyter han over Zarko Jukic.
FOTO: FIBA.COM
Chris-Ebou Ndow satte tre 3-poengere og hadde 20 poeng for Norge mot Danmark. Her skyter han over Zarko Jukic. FOTO: FIBA.COM

Alt å spille for i Kosovo

Norge hang med lenge mot fysiske dansker og var bare 6 poeng bak med 4 minutter igjen. Nå blir søndagens kamp mot Kosovo i Mitrovica en nøkkelkamp i kvalifiseringen. – Vinner vi den, er vi «back in business», fastslår landslagssjef Mathias Eckhoff.

Danmark – Norge 84-68

Sluttresultatet fra Arena Næstved lyver, men danskene dro fra til en klar seier da Norge måtte gamble mer i sluttminuttene.

Gjennom 4 x 10 minutter ble det for tøft å matche hjemmelagets tre «brander»:

Asbjørn Midtgaard på 213 cm, Jonas Zohore Bergstedt på 210 og Kevin Larsen som er 207 cm.

Hjemmelaget vant returstatistikken 48-30, tok 16 offensive returer og sendte Norges store menn ut i foultrøbbel. Både Karamo Jawara og Sjur Dyb Berg hadde 3 fouls allerede ved pause.

Like fullt ledet de norske gutta 34-33 da to minutter gjensto av andreperioden – og var bare 3 bak (57-54) i slutten av tredje. Men da både Harald Eika Frey og Chris-Ebou Ndow (3 feil) måtte ta en pause på benken, dro danskene fra til 63-54 før fjerdeperioden, og så kom ikke Norge nærmere enn de 6 poengene mot slutten.

 

Traff ikke

Det kunne gått: Norges forsvar var til tider intenst og godt, men 68 poeng holder sjelden til seier i internasjonal basket.

Mathias Eckhoffs menn traff bare 30 prosent av 3-poengerne i kampen, 10 av 33.

Danskene var faktisk hakket dårligere – 10 av 34 – men satte viktige treere mot slutten, spesielt 19-årige Jonathan Klussmann som avgjorde med treffene til 76-65 og 79-65.

– Ting henger sammen, forsvar og angrep. Hvis du må stå og stange på svære karer, tar det mye av saften ut av deg, sa Mathias Eckhoff.

– Vi måtte få danskene ut i åpent lende og flytte på beina. Vi følte vi kunne score og gjorde det bra så lenge de var i mann-mann. Men de spilte mye sone og gjorde det vanskelig for oss å bryte dem ned, erkjente han.

– Når vi ikke får flyttet ballen raskt nok og ikke treffer, går det ikke.

 

Frey og Ndow produserte

Harald Eika Frey styrte fra pointguard og viste klasse, selv om han kom nesten rett fra koronaisolasjon. Göttingen-proffen ble kampens toppscorer med 23 poeng etter sterke driver, 3 av 7 på trepoengere og 8 av 9 straffer i kurven.

Chris-Ebou Ndow var også solid, satte 20 poeng og hadde 8 returer. Men utover de to hadde ikke Norge nok scoringstrusler.

– Vi ble for passive når vi skulle skape overtallssituasjoner og tok for mange dårlige beslutninger. Men vi har hatt lite tid sammen og lite tid til å bygge kollektive vaner, presiserte coach Eckhoff.

 

Tre lag helt likt

Resultatet i Næstved innebærer at alle de tre lagene i gruppa nå står med én seier og ett tap. Det betyr at søndagens kamp mellom Kosovo og Norge i Mitrovica fort blir avgjørende for hvilket lag som havner på andreplassen – som kan gi avansement til gruppespillet i kvalifiseringen.

Selv om det skulle bli norsk tap, har laget sjansen ved å vinne hjemmekampen mot Danmark 3. juli.

– Vi har alt å spille for, men hvis vi skal kvalifisere oss, bør vi vinne den kampen. Gjør vi det, er vi «back in business», understreker landslagssjefen.

 

Forberedt på lurveleven

– Jeg tenkte hele veien at dette er Danmarks gruppe å tape, fordi de har all den erfaringen de har og har gjort det så bra. Nå manglet de jo også flere kvalitetsspillere fra EuroLeague.

– Vi må bare nullstille, se litt på Kosovo og forberede oss på et lurveleven i Mitrovica. Kosovo har et sterkere lag enn da vi møtte dem sist, de har fått med blant annet en «amerikansk» skytterguard som spiller i den spanske ligaen. Det blir tøft, men vi skal være klare, forsikrer Mathias Eckhoff.

 

Poengscorere Norge: Harald Eika Frey 23, Chris-Ebou Ndow 20, Bouna Black Ndiaye 9, Karamo Jawara 7, Stian Mjøs 4, Torgrim Sommerfeldt 3, Sjur Dyb Berg 2.

Toppscorer Danmark: Jonas Zohore Bergstedt og Jonathan Klussmann, begge 13.