Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / – Viste vinnerinstinktet
Mikkel Kolstad var syk og sto over kampene i Oslo sist helg, men tilbake som en matchvinner i toppoppgjøret mot Frøya. Landslagsguarden satte 6 av 11 trepoengere, prikket inn 4 straffer i sluttsekundene og var mestscorende med 26 poeng da Gimle vant 92-86. Her kjemper han seg foran Nikola Roso, Jarand Tveito (skjult) og Jørgen Lamo og legger en layup. Til høyre i bildet er Skyler White, bak til venstre Milovan Savic. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

– Viste vinnerinstinktet

Bergensduellen i Gimlehallen levde helt inn i sluttsekundene, der et Gimle-lag som klamret seg til ledelsen gjennom hele fjerde perioden til slutt kunne juble for seier over Frøya som fikk sesongens første tap.

Gimle – Frøya 92-86

Som i søndagens møte med Ammerud mistet Gimle en klar ledelse, men reddet igjen seieren – den sjuende strake.

Nå var forutsetningene langt dårligere da de regjerende mestrene gikk inn i fjerdeperioden med 68-63 etter at Frøya hadde vunnet den tredje 27-10 og fullstendig overtatt momentum.

Jørgen Odfjell forsvant ut med lyskestrekk etter 8 minutter i kampen etter å ha scoret 10 poeng.

Milovan Savic fikk sin fjerde og femte foul i løpet av sekunder i slutten av tredje periode, den femte en kontroversiell teknisk foul da Gimle-kapteinen var på vei tilbake til benken.

Små og svekket

Uten sin 2,05 m lange center og uten Odfjell var Gimle små og kraftig svekket før siste periode, og med 8 minutter igjen å spille reduserte John Knight til 70-68 med en utsøkt scoring.

Det virket bare som et tidsspørsmål før Frøya skulle ta over ledelsen og kampen.

Men Gimle nektet å gi fra seg seieren.

Mikkel Kolstad og Espen Fjærestad la hver sin trepoenger og ga hjemmelaget et lite pusterom med 76-68.

Morten Osland satte en 2+1-situasjon (79-72), Reidar Greve senket en treer fra hjørnet (82-74) og Frøya begynte å få dårlig tid.

Avgjorde 5 sekunder før slutt

Men gjestene kom tilbake:

Med ett minutt igjen å spille la Jørgen Lamo inn reduseringen til 86-84, og etter en kaos-situasjon på gulvet fikk Frøya ballen igjen.

Skyler White skjøt trepoengeren som kunne gitt ledelse, men bommet.

16 sekunder gjensto, Gimle tok timeout og Frøya hadde fått lagfeil og ville sende hjemmelagets spillere til straffelinja. Christopher Dalland pådro seg usportslig feil og Mikkel Kolstad fikk to straffer – men bommet begge!

Gimle beholdt likevel ballen, fikk straffer igjen og Morten Osland satte både 87-84 og 88-84. Avgjort med 12 sekunder igjen? Nei, Nikola Roso tok en retur og la inn 88-86 og Mikkel Kolstad ble feilet på nytt.

Fem sekunder igjen, men denne gang satte landslagsguarden begge og avgjorde kampen med 89-86 og 90-86. Så fikk han to til i siste sekund (92-86) etter at Frøya hadde bommet og feilet på nytt.

– Samkjørte

– Vi viste vinnerinstinktet i denne gruppen, fastslo Audun Eskeland.

– Samtidig vet vi at Mikkel, Espen og Reidar er veldig gode spillere som kan holde oss i kampen. Morten satte viktige straffer, og vi har en gjeng som har vært i Gimle en stund og som er samkjørte, understreket Gimle-treneren.

De regjerende mestrene storspilte i de to første periodene og ledet 58-36 ved pause selv om Jørgen Odfjell bare hadde spilt de 8 første minuttene.

Men Frøya kom ut med en helt annen aggressivitet i tredje periode og startet en imponerende opphenting, anført av John Knight.

– Vi tok foten av gassen og etter å ha vært veldig gode defensivt på Knight i de to første periodene, var vi veldig dårlige på ham i de to siste, mente Eskeland.

57-24 i trepoengere

Men Gimles skyting ble avgjørende: Hjemmelaget satte 19 av 39 trepoengere – 48 prosent – etter 6 av 10 fra Espen Fjærestad og 6 av 11 fra Mikkel Kolstad – og to hver fra Jørgen Odfjell, Milovan Savic og Reidar Greve og én fra Morten Osland.

Frøya var også bra på treerne med 40 prosent treff, men 8 av 20 betyr likevel at hjemmelaget «vant» 57-24 i trepoengsskyting.

Topplagene møtes

Dermed er Kongsberg Miners og Gimle likt på tabelltoppen med 7-0 før de møtes i Kongsberghallen søndag, mens Frøya fikk sitt første tap for sesongen (4-1).

– Vi gleder oss veldig, Kongsberg ser skarpe ut og dette blir gøy, sier Audun Eskeland.

Gimles bekymring er at Jørgen Odfjell kanskje ikke blir klar etter lyskeskaden han pådro seg i åpningsminuttene i onsdagens kamp.