Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / – Viser hjerte, men for sent
Så nær, og så bittert. Harald Eika Frey fortviler etter at Norges sluttspurt ikke var nok - og kampen mot danskene var tapt, 62-64. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

– Viser hjerte, men for sent

Norge var i ferd med å kaste bort en gyllen mulighet, men innspurten betyr at sjansen til å gå videre i EM-kvalifiseringen er stor. Et rekordpublikum på 4585 øynet en snuoperasjon av de sjeldne da Harald Eika Frey reduserte til 62-64 med 4 sekunder igjen – og Chris-Ebou Ndows matchvinnerforsøk fra midtbanen i siste sekund var bare centimetre fra å treffe og gi norsk seier.

Norge – Danmark 62-64

Like fullt: Ved å hente inn 20 av de 22 poengene Danmark ledet med (52-30), er Norge nær ved å sikre avansement til neste gruppespill i EM-kvalifiseringen, som nest beste toer.

Med 4 poeng og minus 6 i score tvinger de Albania i gruppe A til å slå den hittil ubeseirede gruppevinneren Romania med 19 poeng hjemme i Tirana senere i kveld.

Hvorfor ikke de avgjørende kampene starter på likt, er det bare FIBA som kan gi svar på.

Uansett er det en enorm oppgave for et albansk lag som ble slått med 17 av rumenerne i bortekampen (101-84).

11 av 16 poeng i fjerde periode

Den teorien klarte ikke Harald Eika Frey å engasjere seg i rett etter kampslutt.

– Andre kamper går som de går, det har vi ikke kontroll over, sa Göttingen-proffen mens han skrev autografer og snakket med basketvenner etter den dramatiske avslutningen i Jordal Amfi.

Frey scoret 11 av sine 16 poeng i fjerde periode og la sine to trepoengere de siste fire minuttene. Den siste var reduseringen til 62-64 med 4,2 sekunder igjen og utløste dagens høyeste jubelbrøl i den nesten fullsatte arenaen.

Danmarks Jonathan Klussmann ble feilet og sendt til straffelinja, men under en unorsk og ekstrem pipekonsert misset han begge straffene. Så fikk Chris-Ebou Ndow ballen, satte fart og måtte skyte fra egen banehalvdel før tida var ute, en liten meter før han nådde midtstreken. Et glimrende forsøk: Ballen gikk i bakkant av ringen og spratt ut igjen, til et stønn fra publikum.

– Starter for treigt

Norge hadde tapt, men likevel reddet ansikt. Harald Eika Frey var mest irritert på det laget presterte i de tre første periodene.

– Vi kommer ut altfor flatt, det gjaldt spesielt meg selv, men vi starter for treigt. Så viser vi hjerte i andre omgang, men litt for lite.

– I fjerde periode starter vi med energi, men det burde være lett fra start når vi har så mange fine publikummere, fastslo 25-åringen.

Tilskuerrekord for norsk basket

4585 tilskuere markerer en rekord for offisielle basketballkamper i Norge, den tidligere var 4500 fra BLNO-åpningskampen mellom Oslo Kings og Ulriken Eagles i Oslo Spektrum i september 2000.

– Det var fantastisk og over all forventning, sa Frey.

– Hvis vi kan skape en kultur som dette har vi noe stort på gang.

– En helsikes moral

Den alltid offensive og optimistiske Jan Hendrik Parmann var høyt oppe etter finishen i Jordal Amfi.

– Den viser bare at det er en helsikes moral i dette laget. Nå må Albania slå Romania med 18-19 poeng. Det klarer de aldri – eller, det tror jeg iallfall ikke og det vet vi ikke ennå. Men den moralen laget viste da alt så håpløst ut, var fantastisk, sa basketpresidenten.

Store dansker dominerte

Norge fikk en solid start med 8-2, men utover i første periode viste Danmark seg for fysisk sterke – og spesielt Kevin Larsen (2,07) og Jonas Zohore (2,10) dominerte med offensive returer og insidespill.

De norske gutta holdt følge til 20-20, men i løpet av 4 minutter fikk danskene inn en 12-0-run og opparbeidet seg et solid forsprang som på det meste var 22 poeng (52-30).

1 av 18 trepoengere

Norge traff bare 1 av 18 (!) trepoengere i de tre første periodene, og sammen med dansk dominans under kurven ble det en dårlig kombinasjon.

Nøkkelspillerne og starterne Frey, Karamo Jawara, Chris-Ebou Ndow og Stian Mjøs hadde til sammen 7 poeng ved pause (Mjøs null!), bare Sjur Dyb Berg leverte fra start til mål. Bærum-forwarden hadde 6 av Norges første 8 poeng og endte kampen med 14 poeng og 7 returer – i tillegg til vanlig, bunnsolid forsvar.

Før kampen ble ofrene etter skytetragedien i Oslo natt til forrige lørdag hedret med ett minutts stillhet.

I pausen hyllet NBBF ved Jan Hendrik Parmann de to spillerne med flest landskamper for Norge, Nanna Sand og Torgeir Bryn (henholdsvis 86 og 111 landskamper), som fikk hver sin innrammede, norske landslagsdrakt.

Poengscorere Norge: Harald Eika Frey 16, Sjur Dyb Berg 14, Mikkel Kolstad 13, Chris-Ebou Ndow 6, Karamo Jawara 5, Johannes Dolven 4, Stian Mjøs 2, Jørgen Odfjell 2.

Toppscorere Danmark: Jonas Zohore 19, Kevin Larsen 16, Leonardo Carlino 8.