Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / – Veldig godt å komme i gang igjen
Deltakerne i helgens rullestolbasketsamling i Amalie Skram-hallen, med dommere og ledere bak.
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
Deltakerne i helgens rullestolbasketsamling i Amalie Skram-hallen, med dommere og ledere bak. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

– Veldig godt å komme i gang igjen

Gjensynsgleden var stor da Rullestolbasketsamlingen ble arrangert i Amalie Skram-hallen i Bergen, etter fire korona-avlysninger.

23 deltakere pluss dommere og ressurspersoner var på plass til den første samlingen for rullestolfolket siden 2019.

Der var også Benjamin Ryklin, spesialinvitert rullestolbaskettrener fra tyske RBB München Iguanas, som sammen med Hallstein Espelid sto for instruksjonene.

– Veldig godt å komme i gang igjen, få spilt litt basket og treffe igjen folk fra hele Sør-Norge, sa Terje Jentoft Roel, styremedlem i NBBF og medlem i den europeiske paralympiske komiteen.

 

– Endelig

Rullestolbasketsamlingen er med mixed-lag og en serie med kamper:

Deltakerne melder seg på hver for seg, og så deles det inn i lag.

– Kjempefin helg og veldig kjekt å få være med på, fastslo Henriette Goksøyr, utviklingskonsulent og ansvarlig for rullestolbasket i NBBF.

Etter helgen i 2019 er arrangementet blitt avlyst på grunn av korona fire ganger, sist i januar i år.

– Nå det ble endelig noe av, og det var utrolig gøy å være med å kunne gjøre folk ekstremt glad for å se hverandre igjen. Alle var så positive og lærevillige og fulle av engasjement, så det var veldig fint å komme inn som ny der, understreker hun.

På programmet var både teori og praksis, turnering og premieutdeling – og selvfølgelig en middag lørdag kveld.

 

Ble med som niåring

Benjamin Ryklin kom med i rullestolbasket i Tyskland allerede da han var ni år gammel.

– Han har ingen funksjonshemninger, men hadde en kompis som hadde det og ble på trening og syntes det var moro. Så har han fordypet seg i rullestolbasket, utdannet seg til å bli coach og har coachet både i Bundesliga og med landslaget i EM, forteller Goksøyr.

– En virkelig bra mann som vi kommer til å ha et samarbeid med i fortsettelsen, utdyper Terje Roel.

 

Samarbeid med Sverige?

Fire av de seks lagene i norsk rullestolbasket var representert i Amalie Skram-hallen:

Bergen Wheelers, Kirkevoll, Søgne og Mandal – og Roel fra Trondheim. I tillegg er Ammerud og Ålesund (Mauseidvåg og Solevåg) aktive.

Neste mål er Hansa Cup i Bergen til våren, men allerede om to uker skal Norges Basketballforbund ut i viktige samtaler med det svenske forbundet om samarbeid.

– Svenskene har signalisert dialog om og kanskje et samarbeid om rullestolbasket, så her er det muligheter, sier Roel.

 

– Trenger flere lag

Rullestolutvalget i NBBF skal også evaluere helgens samling i Bergen og legge planer for de neste årene.

– Vi har mistet noen folk under pandemien, i motsetning til norsk basket for øvrig. Vi må rekruttere og få inn litt yngre folk, og selv om jeg syns det var artig å spille litt igjen, er det dumt at jeg som 62-åring må ta fram stolen og være med på turneringen.

– Vi trenger flere lag og å få spredt idretten vår over en større del av landet. Vi mangler et bærekraftig miljø i Oslo, selv om Ammerud har et tilbud, presiserer rullestolbasketveteranen.

 

Vurderer NM og landslag

Et NM i rullestolbasket eller i første omgang et uoffisielt NM er også blitt diskutert.

– Vi kikker på det, men er vi avhengige av klubber som virkelig kan stille opp, sier Terje Roel.

Det internasjonale rullestolbasketforbundet (IWBF) arrangerer blant annet EM, men Norge er foreløpig ikke med. Nivået internasjonalt er høyt.

– Vi snakker om hvorvidt vi skal ha representasjonslag og skal trekke litt tråder fra samlinga, med de innspillene og impulsene vi fikk der. Men hvis vi velger å gå inn på en representasjonslagsordning, må vi prøve å finne noe Small Countries eller lignende som en begynnelse, mener Roel.