Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / – Var som en finale for vår del
Thomas Ble var kampens store spiller da Oppsal slo Asker Aliens 82-77. Hjemmelagets kaptein endte med 34 poeng etter å ha satt 5 av 8 trepoengere og drivet seg til straffekast og sterke scoringer - i tillegg til 6 steals og 3 assists. Her voktes han av fra venstre Ludvig Bergh, Oliver Bergstad og Jørgen Kjesbu, men får på spektakulært vis sendt av gårde et skudd.
FOTO: ERIK BERGLUND
Thomas Ble var kampens store spiller da Oppsal slo Asker Aliens 82-77. Hjemmelagets kaptein endte med 34 poeng etter å ha satt 5 av 8 trepoengere og drivet seg til straffekast og sterke scoringer - i tillegg til 6 steals og 3 assists. Her voktes han av fra venstre Ludvig Bergh, Oliver Bergstad og Jørgen Kjesbu, men får på spektakulært vis sendt av gårde et skudd. FOTO: ERIK BERGLUND

– Var som en finale for vår del

Thomas Ble storspilte, Nick Kervens gjorde comeback i BLNO og Jacob Tryon leverte sin hittil beste kamp i norsk basket. Men mest av alt var det forsvar og helhjertet innsats som gjorde Oppsal i stand til å snu fra 11 poeng minus til seier over Asker Aliens.

Oppsal – Asker Aliens 82-77

– Målet vårt er å bli én sesong til i ligaen og forhåpentligvis komme til sluttspill, så det var ekstremt viktig å vinne denne kampen. Det var som en finale for vår del, sa Thomas Ble etter å ha ledet nyopprykkede Oppsal til seier over Asker Aliens.

33-åringen ble kampens store spiller med 34 poeng, 6 steals og 3 assists.

Dermed er Asker fortsatt eneste lag i BLNO uten seier denne sesongen (0-7), mens Oppsal med 2-5 rykket forbi både Nidaros Jets og Ammerud og inntok en foreløpig åttendeplass.

 

Asker med USA-duo

Da Oppsal vant sin første kamp 79-64 over Ammerud 5. oktober, var det mot et klart redusert Ammerud-lag – som fikk sine USA-importer Xavier Sewell og Bryan Battle spilleklare dagen etter.

Onsdag møtte Oppsal et Asker som hadde Joshua Hart tilbake fra skade og med den amerikanske 2,07-centeren Amir Yusuf på banen i BLNO for første gang.

Det var også et Asker-lag som ledet med 11 poeng tidlig i kampen (14-3 og 16-5) og med 10 midtveis i andre periode (40-30) og som traff 50 prosent av trepoengerne (13 av 26).

 

Trepoengere, steal og dunk

Men det var ikke nok for gjestene. Oppsal krøp stadig nærmere innpå, var likt på 53-53 og gikk i ledelsen 58-57 mot slutten av tredje periode og kom tilbake på nytt etter at Asker hadde gjenerobret ledelsen og vært foran med 62-58 før siste periode.

Da var Thomas Ble for alvor kommet i siget. Lagkapteinen la inn 67-62 og 70-65 med to trepoengere, før Sebastian Larsen fikk inn en steal og påfølgende dunk som ga hjemmelaget 72-65 og et helt avgjørende forsprang i sluttminuttene.

Asker var nede på 78-75 da Joshua Hart traff ett av to straffekast med 1:02 igjen på tavla, men Jacob Tryon senket en 2-poenger inne i feltet, og med 80-75 kontrollerte Oppsal sluttsekundene.

– For å være ærlig, syns jeg vi er hakket bedre på treninger. Jeg føler vi ikke har nådd potensialet vårt ennå, vi starter kampene litt slarkete og folk er litt avventende, mener Thomas Ble.

 

Kervens-comeback etter fire år

Han er 33 år og samme årgang som Stian Mjøs, og har gjort et knallsterkt comeback i BLNO etter mange års fravær. Pointguarden er nummer 5 på scoringslista i ligaen med 22,2 poeng i snitt pr. kamp og nummer 2 i steals.

Nå var Oppsal-kapteinen glad for å ha med igjen Nick Kervens. 27-åringen sesongdebuterte og har ikke spilt i ligaen siden 2018, den gang med Centrum Tigers.

– Jeg har ventet lenge på å spille med ham igjen. Nick har vært en del av kjernen i laget vårt fra 2. divisjon og oppover og bare energien hans gjør at han er ekstremt viktig å ha på banen, fastslo Ble.

Kervens noterte seg for 4 poeng, 6 returer, 2 assists og 2 steals på sine 28 minutter.

– Det var veldig deilig å spille igjen, veldig bra å være tilbake i dette tempoet. Han returnerte rosen fra Thomas Ble:

– Vi vant fordi vi holder hodet oppe og fordi vi har en veteran som Thomas til å gå i front for oss, og så var resten av laget gode til å følge etter, mente spilleren som har stått over sesongstarten på grunn av jobb og en ankelskade. Nå er han med for fullt videre i sesongen.

 

Tryons beste kamp

– Energinivået vårt stiger veldig med Nick, som også gir oss defensiv styrke. Han stopper folk mann-til-mann, er aggressiv hele tiden og tør å ta ballen til kurven, sa Oppsal-trener Jarl Jespersen.

Han hadde mye å være fornøyd med etter onsdagens kamp.

Jacob Tryon leverte sin beste kamp hittil i norsk basket. Den amerikanske 2,11-mannen endte med 21 poeng, 11 returer og 5 blokker – og traff 3 av 3 trepoengere.

– Han beskytter kurven, henter returer og skyter bra. Jeg har sagt at han skal bli enda mer aggressiv og tenke litt på seg selv også, fortalte Jespersen.

 

24 Asker-turnovers

Selv om mye statistikk så bra ut for Asker, var det merkbar forskjell i antall turnovers:

Oppsal holdt det nede på 11, gjestene kom opp i 24.

– Så har de 18 offensive returer, påpekte Per Tøien. Asker-treneren var naturlig nok mektig skuffet over at den første seieren ikke kom i denne kampen heller.

– Det er en kjempenedtur og selvfølgelig mitt ansvar at vi ikke klarer å spille bedre sammen enn vi gjør i dag. Men det er en lang prosess og vi ser flere av de unge spillerne som gjør veldig bra ting, legger trøkk og spiller bra sammen, sa treneren.

 

Beskjeden debut

Amir Yusuf fikk ingen pangstart og ble ingen angrepstrussel i sin BLNO-debut. Centeren på 2,07 blir god å ha inne i feltet og er god til å få ballen ut igjen til skytterne, men slet én mot én og måtte nøye seg med 8 poeng, 9 returer og 2 assists i sine 28 første minutter i norsk basket.

24-åringen blir bedre når han kommer inn i Asker-spillet, og snart styrkes laget også med franske Tom Dumont, mens Eldar Alagic er tilbake etter skade allerede mot Bærum lørdag.

Derimot er det usikkert når og om Stian Emil Berg kommer tilbake på banen. Og en ledende pointguard er kanskje det laget trenger aller mest.

Joshua Hart åpnet i stor stil og hadde 21 poeng ved pause etter å ha satt 4 av 5 trepoengere.

Han gikk seg litt mer bort etter hvert, skjøt (og bommet) bare én trepoenger etter pause og endte med 6 turnovers.

 

Pauseprat som Sir Alex

Jarl Jespersen mener Oppsal skal ha en god del av «skylden» for Askers 24 turnovers.

– Jeg føler det sier litt om oss, at vi har lyst til å spille godt forsvar, være aggressive og legge press på deres ballførere, sa han.

Han tror pausepraten også hadde mye å si, etter at hjemmelaget gikk i garderoben på stillingen 36-43.

– Først av alt har vi hatt en uke med bra treninger, for det andre tror den lille praten vi hadde i halftime med litt halvveis «Sir Alex Ferguson-hårføneropplegg» var bra. Der ble vi enige om at vi ikke spilte bra nok og at vi skulle fokusere på oss selv og kontrollere det vi kan kontrollere. At vi drar i land en kamp som dette bygger selvtillit og gir oss motivasjon fram mot de neste kampene, presiserte Jespersen.

– Jeg føler det løsna litt for oss i dag.

 

Poengscorere Oppsal – Asker Aliens (82-77):

Oppsal: Thomas Ble 34, Jacob Tryon 21, Jonathan Linnestad 7, Christian Andersen 6, Sebastian Larsen 6, Nick Kervens 4, Etienne Nasser Aspevik 3, Kevin Fiabema 1.

Asker Aliens: Joshua Hart 32, Ludvig Bergh 13, Oliver Bergstad 12, Amir Yusuf 8, Jørgen Kjesbu 6, Brage Brustad 3, Niklas Sandström 3.